Articol
Pe 21 iunie 2024, la Muzeul Naţional Brukenthal, va avea loc vernisajul expoziţiei "Tatry. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski". Expoziţia prezintă opera a trei artiști care au jucat un rol major în cultura și arta poloneză din secolul al XIX-lea și al XX-lea: Andrzej Wroblewski, Mieczyslaw Karlowicz și Leon Wyczolkowski.
Expoziţia, găzduită anul trecut la Muzeul de Artă și Tehnică Japoneză "Manggha" din Cracovia, va fi prezentată de data aceasta la Brukenthal într-o nouă versiune. În același timp, vernisajul expoziţiei va marca inaugurarea primului Sezon Cultural Polonia-România 2024-2025, al cărui obiectiv este să dezvolte și să consolideze colaborarea culturală între cele două ţări. Sloganul Sezonului este "Vorbim aceeași limbă". Expoziţia poate fi vizitată până la 1 septembrie 2024. Evenimentul este organizat de Institutul Adam Mickiewicz, Fundaţia Andrzej Wróblewski, Muzeul Naţional Brukenthal și Muzeul de Artă și Tehnică Japoneză Manggha din Cracovia, în cooperare cu Ministerul Culturii din România și Institutul Polonez din București.
Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Naţional Brukenthal a declarat: „Un prim sezon cultural România-Polonia se va deschide la Sibiu, iar inaugurarea acestuia va avea loc la Muzeul Naţional Brukenthal printr-o expoziţie de excepţie: Tatra. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski. Am dorit și am solicitat ca acest sezon sa fie deschis la Sibiu, la Muzeul Naţional Brukenthal. După mai multe discuţii și după vizita pe care am efectuat-o în Polonia toţi cei implicaţi au fost de acord cu această solicitare, și iată deschidem acest sezon cultural minunat la Sibiu. Sezonul va cuprinde expoziţii, teatru, concerte, lansări de carte, diferite prezentări. Va aduce în prim-plan efervescenţa creativă a scenelor artistice din cele două ţări. Motto-ul sezonul „Vorbim aceeași limbă”, face trimitere la limbajul culturii, instrument al cunoașterii și înţelegerii profunde între oameni, într-o diversitate de forme, mijloace de exprimare și tradiţii. Mulţumesc doamnei Raluca Turcan, Ministrul Culturii pentru implicarea în realizarea acestui eveniment la Sibiu, mulţumesc Guvernului României, Primăriei Municipiului Sibiu și doamnei primar Astrid Cora Fodor, Institutului Instytut Adama Mickiewicza, Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute și Fundaţiei Andrzej Wróblewski. Va fi o expoziţie care va reuni lucrări din mai multe colecţii muzeale și colecţii private. Cred că publicul va aprecia valoarea unei asemenea expoziţii aduse în premieră la Sibiu”.
Printre lucrările prezentate în cadrul expoziţiei Tatra. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski se numără: o serie de tușuri de Andrzej Wróblewski (din 1952-1953) cu priveliști ale Munţilor Tatra – cel mai înalt masiv din Munţii Carpaţi – și abstracţiuni geometrice ale artistului din 1948, gravuri originale ale peisajelor montane de Mieczysław Karłowicz și gravuri de Leon Wyczółkowski din primul deceniu al secolului XX-lea, inspirate de estetica japoneză, inclusiv probe de artist unice. Operele acestor trei artiști au ca element comun capacitatea lor extraordinară de a traduce în limbaj vizual senzaţiile rezultate din experienţele montane. Lucrările reunite în cadrul expoziţiei provin din opt colecţii private, de la Muzeul Naţional din Cracovia, de la Muzeul de Artă și Tehnică Japoneză Manggha și de la Muzeul Tatra Dr. Tytus Chałubiński din Zakopane. Fotografiile lui Mieczysław Karłowicz vor fi expuse prin amabilitatea Centrului de Turism Montan al Societăţii Poloneze de Turism din Cracovia, unde sunt păstrate în cele mai bune condiţii. Coordonatorii proiectului sunt prof. Anna Król, dr. Magdalena Ziółkowska și Wojciech Grzybała.