Expoziția: "François Villon În traducerea lui Adrian Vasiliu. 21 de gravuri în lemn de Mircia Dumitrescu" la Iaşi

La Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iași, va avea loc expoziţia "François Villon În traducerea lui Adrian Vasiliu. 21 de gravuri în lemn de Mircia Dumitrescu". Expoziţia este organizată de Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iași, Muzeul Național Brukenthal şi  Biblioteca Central Universitară "Carol I" București, în parteneriat cu Colecția av. George Șerban

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cu prieljul apariției volumului "François Villon, Balade și alte poezii", în traducerea lui Adrian Vasiliu, acad. Mircia Dumitrescu a realizat 21 de gravuri în lemn pentru ilustrația volumului. Aceste gravuri vor fi expuse în cadrul expoziției cu același nume. Noutatea expoziției este dată nu doar de tematică, cât și de expunerea lucrărilor de gravură alături de plăcile originale de lemn.
François Villon, acest extraordinar mare poet al Franței, s-a născut în anul 1431, anul morții Ioanei d’Arc, a dispărut în neant la 8 ianuarie 1463, când a fost obligat să plece din Paris, în exil, condamnat pentru o faptă pe care nu o săvârșise. În alte rânduri, pentru fapte cu adevărat imputabile, reușise să scape de pedeapsă. Este considerat primul poet modern al Franței. Până la el, poezia avea un caracter impersonal, limitată la subiecte generale, eroice, epice. Cu Villon, omul obișnuit, cu durerile și bucuriile sale, trece în prim-plan. Poetul cântă propriile-i sentimente, punându-se în centrul atenției, se lamentează, se laudă, se bucură, vorbește despre propriile decepții în dragoste, se autoironizează sau chiar se autoincriminează pentru faptele reprobabile pe care le săvârșește și pentru viața mizeră pe care o duce. Rezultatul frământărilor sale îl găsim în cele două capodopere, "Legatul sau Micul Testament” și "Marele Testament", ultimul fiind presărat cu celebrele balade, catrene, versete și rondeluri. Baladele în jargon și alte câteva frumoase balade, le găsim răspândite în diverse manuscrise, spun curatorii expoziţiei, dr. Alexandru Constantin Chituță şi Alexandru Gorea.

05 octombrie 2022 la 19:58

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
La pas prin inima Carpaților: top 5 cele mai frumoase trasee montane din județul Sibiu
Județul Sibiu este locul unde munții se îmbină cu satele și cu tradițiile, iar fiecare traseu ascunde o...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 2 ore
Ocazie unică – Tunelul Daniela se poate vizita la „Ziua PORRților deschise”
Ca urmare a finalizării lucrărilor de străpungere de la un capăt la altul pentru ambele fire de tunel...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 15 ore
FC Hermannstadt o va întâlni pe vicecampioana CFR Cluj în finala Cupei, la Arad
Echipa sibiană se va duela pentru trofeul Cupei României cu CFR Cluj în finala de peste trei săptămâni,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 17 ore
Suporterii sibieni explică motivul pentru care au părăsit peluza, la pauza semifinalei cu Rapid. Acuzațiile aduse forțelor de ordine. De la ce s-a pornit, cât e adevăr și cât fantezie?
Cei prezenți, miercuri seara, pe Stadionul ”Municipal”, la semifinala de Cupă dintre FC Hermannstadt și Rapid, au fost...
Actualitate
9 min de citit