Articol
"Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, secţie a Muzeului Naţional Brukenthal, deţine un patrimoniu de peste un milion de specimene. Valoarea ştiinţifică, istorică şi culturală a acestora a atras numeroşi cercetători din întreaga lume. Printre cele mai căutate sunt endemitele, specii care trăiesc într-un areal restrâns (teritoriul României) sau specimenele holotip (exemplar caracteristic pentru o specie dată, după care s-a descris pentru prima dată în lume specia respectivă). Aceste exemplare au fost colecţionate de către membrii Societăţii Ardelene de Ştiinţele Naturii din Sibiu (Siebenbürgischer Verein für Naturwissenschaften zu Hermannstadt), societatea care în 1895, a inaugurat actualul muzeu. Membrii Societăţii au fost pionieri în cercetarea florei şi faunei endemice a României.
În colecţia Malacologică (moluşte) a muzeului sunt păstrate numeroase endemite datorită familiilor Bielz şi von Kimakowicz, respectiv naturaliştii tată-fiu: Michael Bielz (1787 – 1866), Eduard Albert Bielz (1827 – 1898) şi Mauritius von Kimakowicz (1849-1921) alături de fiul său Richard Emanuel von Kimakowicz (1876 – 1973). Colecţiile malacologice Bielz (peste 200.000 de exemplare) şi Kimakowicz (peste 300.000 de exemplare) sunt printre cele mai vechi şi valoroase colecţii de acest fel din România şi nu numai. Aceste colecţii au stârnit de-a lungul anilor interesul a numeroşi cercetători colecţionari precum Daniel Nan, colaborator ştiinţific al Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu încă din 2011.
De-a lungul a zeci de ani, Daniel Nan a pornit cu cochilia în spate prin Munţii Carpaţi şi a colecţionat şi studiat speciile endemice atât individual cât şi în habitatul lor natural. Acesta a colaborat, în studiul cochiliilor endemitelor şi nu numai, cu artistul japonez Ko Kono (http://ko-kono.com/) care, pornind de la cochilia adevărată a melcilor endemici din ţara noastră, a recreat corpul animalelor, cu o acurateţe exemplară, în cadrul proiectului "Melci reali", iniţiat de Muzeul Rasenkan, Kyoto, Japonia. Proiectul şi-a propus replicarea a peste 800 de specii de melci tereştri din Japonia, precum şi alte specii din toată lumea, oferind o viziune completă a acestor animale uimitoare, atât din perspectiva ştiinţelor naturale cât şi a expresiei artistice. Speciile reproduse, fiind endemice şi protejate prin lege la nivel naţional, nu pot fi actual colectate în număr mare din habitatul lor natural. De aceea, cochiliile conservate în colecţiile muzeale, cele care au descris pentru prima dată în lume specia, fotografiile din habitatul lor natural realizate de Daniel Nan au stat la baza realizării de către artistul japonez a reproducerilor. Corpul animalelor, care nu pot fi conservate ca atare, a fost executat din cauciuc siliconic.
Astfel veţi putea admira în expoziţia temporară endemitele naturale din colecţiile muzeale şi alături, reproduceri fidele ale acestora realizate de către Ko Kono. Este pentru prima dată în România când vor fi expuse în cadrul unei expoziţiei temporare lucrările artistului japonez.
Abordarea artistului japonez Ko Kono în realizarea lucrărilor sale este aceea de a se apropia de armonia realităţii şi de a descoperi "poezia" vieţuitoarelor – approaching the harmony of reality and poetry in creatures. Ko Kono este cunoscut în Japonia pentru precizia şi delicateţea cu care reconstituie artistic animalele, fiind subiectul a numeroase expoziţii în ţara natală dar şi în New York (S.U.A).
Pentru a întregi tabloul artistic şi ştiinţific, vor fi expuse şi fotografiile originale realizate de către Daniel Nan în zonele de provenienţă ale endemitelor.
Expoziţia temporară "Cu cochilia în spinare prin Munţii Carpaţi" are şi obiectivul de a contribui la conservarea habitatelor montane din România. De aceea, în vitrine vor fi etalate alături de melci şi specimene din colecţiile entomologice (insecte), geologice, botanice şi ornitologice (păsări) ale muzeului pentru a sublinia bogăţia floristică şi faunistică a acestor habitate. Este esenţială conservarea mediului natural de viaţă al acestor specii endemice ale României, aşa cum au făcut-o şi înaintaşii noştri, precum membrii Societăţii Ardelene de Ştiinţele Naturii, acum peste 100 de ani", spun curatorii expoziţiei.