Expoziţia "Ale somnului făpturi", la Muzeul Brukenthal

Acasa >

Articol

Muzeul Național Brukenthal anunţă prima expoziție de artă contemporană din acest an. Organizată sub auspiciile Zilei Culturii Naționale, expoziția, intitulată "Ale somnului făpturi", după un vers din poezia Vis a lui Mihai Eminescu, prezintă publicului o seamă de lucrări de pictură realizate de artista Gabriela Culic. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Născută în 1965, Gabriela Culic locuiește și creează în București. Este absolventă a Universității Naționale de Arte din București și în decursul timpului a avut numeroase expoziții în România, Franța, Olanda, Statele Unite ale Americii, Belgia ș.a.
Expoziția organizată de Muzeul Național Brukenthal și curatoriată de Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal, prezintă lucrări de pictură ce se remarcă prin tematica aleasă dar și prin tehnica specială de folosire a nisipiului sau a pastei intense de ulei. "Mereu am pus preț și m-am inspirat din ceea ce se întâmplă în visul de noapte, prelungit în visul de peste zi. E ca o prelungire a aceleiași conștiințe, mai libere, descătușate. Visul a avut cea mai mare pondere și greutate în ceea ce m-a inspirat pe mine în artă", spune Gabriela Culic. 

"Expoziția are rolul de a introduce privitorul într-o lume fantastică și eternă aflată în sfera zăpezii și a înghețului. În acest tablou rece și straniu își fac prezența siluetele lupilor, a corbului și în mod fantomatic a siluetei unei ființe feminine sau chiar a artistei. Viața și munca artistului în special, dar și a fiecărui om în parte în general e de cele mai multe ori una presărată cu provocări și încercări, cu tristeți și bucurii, cu neliniști și izbânde. Prezența celor două făpturi animalice au nenumărate simboluri. Lupul a fost adesea descris ca având un „al treilea ochi” și un „al șaselea simț.”
În cultura celtică, corbul înseamnă protecție, inițiere și vindecare, precum și purtător de înțelepciune. De la mesageri întunecați ai morții la păsări negre aducând tragedia, vorba lui George R. Martin în „Cântec de gheață și foc” – „aripi negre, vorbe negre”, corbul și-a căpătat o reputație nemeritată de-a lungul timpului. După Strabon, corbii joacă rolul de mesageri ai zeilor și îndeplinesc funcții profetice.
Așadar, vă invităm să fiți călători în lumea artistică a Gabrielei Culic având ca protectori lupii și corbul. Lucrările artistei simbolizează și personifică și viața de zi cu zi, în care întâlnim clipe fericite și necazuri, prieteni și dușmani", spun organnizatorii.

Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 22 ianuarie, de la ora 13, la Muzeul Național Brukenthal, Piața Mare nr.4.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
20 ianuarie 2025 la 14:37
454 de vizualizari

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Comunicat de presa
acum 4 ore
„FLY – În Familie” – o zi specială la Aerodromul Măgura, dedicată zborului, relaxării și bucuriei de a fi împreună
În 1 Mai, Aerodromul Măgura din Cisnădie devine gazda unui eveniment deosebit dedicat familiilor: „FLY - În Familie”,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 14 ore
Ianis Stoica și Tiago Goncalves ”rotunjesc” conturile clubului FC Hermannstadt! Aproximativ 3 milioane de euro ar urma să încaseze sibienii, la vară!
Gruparea de pe ”Municipal” e pe cale să-i vândă pe Ianis Stoica și Tiago Goncalves la finalul sezonului....
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 16 ore
După doi ani, sibianul Victor Cornea părăsește Top 100 mondial de dublu
Tenismenul legitimat la TC Pamira a coborât zece poziții față de săptămâna trecută și, pentru prima dată din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
Astrid Fodor, mesaj emoționant după moartea Papei Francisc: „L-am admirat pentru blândețe, empatie și energia molipsitoare”
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis un mesaj de condoleanțe odată cu trecerea la cele veșnice a Papei...
Actualitate
1 min de citit