Articol
Muzeul Brukenthal are deschisă expoziția „Moștenirea șaguniană. Mitropolia Ardealului (1864-2004)”. În cadrul acesteia, vizitatorii pot admira Engolpionul Sf. Ier. Andrei Șaguna, căruia restauratorii au reușit să îi redea frumusețea de odinioară.
Engolpionul mitropolitului Andrei Șaguna (iconița ovală lucrată dintr-un metal prețios, cu chipul Mântuitorului sau al Sfintei Fecioare, pe care o poartă arhiereii la gât) este realizat la Viena din argint, email, lemn și pietre prețioase și semiprețioase.
„Engolpionul Sf. Ier. Andrei Șaguna a fost recent restaurat și face parte din expoziția „Moștenirea șaguniană. Mitropolia Ardealului (1864-2004)”, recent inaugurată la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la reactivarea Mitropoliei Ardealului.
Piesa are formă de inimă și a fost realizată la Viena din argint, email, lemn și pietre prețioase și semiprețioase. Engolpionul a fost readus la strălucirea de odinioară de expertul restaurator Ioan Brai de la Laboratorul de Restaurare – Conservare al Muzeului Național Brukenthal.
Expoziția „Moștenirea șaguniană. Mitropolia Ardealului (1864-2004)” include, pe lângă multe alte obiecte și documente istorice, și actul redactat de Împăratul Franz Josef al Austriei în 24 decembrie 1864, prin care Biserica Ortodoxă din Transilvania este ridicată la rangul de Mitropolie. Laboratorul de Restaurare – Conservare al Muzeului Național Brukenthal include 11 laboratoare specializate deservite de experți restauratori, conservatori, un expert investigații fizico-chimice și un specialist fotograf”, potrivit basilica.ro.
Foto credit: Facebook / Muzeul Național Brukenthal
(I.D.)