Articol
Miercuri, 15 ianuarie 2025, o suită de manifestări sunt dedicate Zilei Culturii Naționale, ajunsă la cea de-a XV-a ediție precum și împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, activități organizate de Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și structurile militare din garnizoana Sibiu, în colaborare cu autoritățile publice locale, Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român „ASTRA”, Teatrul Naţional „Radu Stanca”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Manifestările culturale vor începe la ora 13.00, în mini-arieratul celor trei luciuri de apă înșiruie în fața bustului ridicat în cinstea poetului în Parcul Sub Arini, un spațiu care este menit să ne reamintească implicit de acea veche psaltire unde tatăl poetului notase: „Astăzi, anul 1849, la patru ceasuri și cinsprezece minute evropienești, s-a născut fiul nostru Mihai” dar și un spațiu unde putem retrăi imaginar momentul botezului ”Pruncului Eminescu” în apă, petrecut la data de 21 în aceeași lună a aceluiași an, „botez săvâșit de preotul Ion Stamate, ajutat de fiul său, Dimitrie ( care era diacon), în prezeța părinților, a stolnicul Vasile Jurașcu, naș, și maica Ferovnia Jurașcu de la schitul Agafton, soră cu mama lui. În acest cadru fascinant din Sub Arini, reflectând parcă versuri din „Ce legeni, codrule”, profunda legătură a lui Eminescu cu natura, și nu numai vor fi puse în valoare de actori ai Teatrului Național „Radu Stanca”, de studenți și elevi din universitățile, liceele și școlile gimnaziale din Sibiu alături de Muzica Militară a garnizoanei Sibiu și de evocările referenților prezenți.
Sibiul lui Eminescu
Pe vremea când era sufleur la trupa dramatică a lui Matei Pascaly poetul a poposit și la Sibiu context în care pașii l-au purtat și prin potecile din Sun Arini dar și la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Sibiu. În unul din registrele de vizitatori, apare în original semnătura lui Mihai Eminescu datând din 1869. În plus, în clădirea în care acum funcționează Muzeul Eminescu poetul-filosof a fost găzduit în timpul celor două popasuri din Sibiu. Din documentele arhivistice rezultă că înainte de ultima reprezentație, s-a organizat la Hotelul Împăratul Romanilor un banchet în onoarea actorilor români unde Eminescu a atras privirile multor curioși. Nu a fost singurul popas pe meleagurile noastre. Documente de arhivă mai reţin popasul lui din toamna lui 1866 – când se revedea la Sibiu cu Ioan Al. Lapedatu şi Nicolae Densuşianu, vizita de la Avrig – când alături de Lapedatu punea flori la mormântul lui Gh. Lazăr şi popasul de la Gura Râului unde a ţinut morţiş să se ducă pentru a culege o baladă veche. Cea dintâi menţiune despre trecerea lui Eminescu prin Sibiu datează din 1889. Ea a fost găsită de redactorii revistei "Fântâna Blanduziei" din Bucureşti. Este vorba de un certificat şcolar din care reiese că Eminescu făcuse clasa a III-a la Gimnaziul catolic din Sibiu şi obţinuse nota generală "prima clasă". Tot de la aceleaşi surse mai aflăm că Eminescu şi-a completat studiile la Sibiu, în 1864, la Gimnaziul de stat cu limba de predare germană.