Cititorii volumului vor avea posibilitatea de a identifica informaţii diverse referitoare la originea, desfăşurarea şi impactul Holocaustului asupra sensibilităţii colective, dar şi de a lua contact cu reflexii inedite privind evoluţia naturii umane după tragicul eveniment din istoria mondială.
„Publicarea cărţii „Holocaustul în percepţia elevilor Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig a fost posibilă datorită finanţării de către Institutul Olga Hengyel din New York a unui proiect ştiinţific ce vizează cercetarea Holocaustului atât din persectiva istoriei pozitiviste, cât şi a mentalităţilor colective.
Este de remarcat apartenenţa tinerilor pentru analiza sistematică a Holocaustului, inventivitatea şi dorinţa acestora de a utiliza surse istorice cât mai diverse, aspect ce conferă volumului o deosebită consistenţă ştiinţifică”, menţionează în prefaţa lucrării prof. Marcel Luca, directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig.
În „Cuvântul înainte”, ca o completare a celor scrise de directorul liceului, prof. Petre Din, editorul lucrării, menţionează următoarele: „Volumul cuprinde 13 comunicări şi referate ce evidenţiază dorinţa tinerilor pentru perceperea corectă a temei Holocaustului. Prin prospeţimea şi farmecul vârstei, tinerii vizează respectarea aspectelor antisemitismului european, dovezi genetice şi filogeografice pentru victimele Holocaustului din lagărul morţiidin Sobibor, victimele Holocaustului: romii, Holocaustul în literatura pentru gimnaziu, concepţia unor deţinuţi din lagărul de concentrare Fabrica Morţii, motivaţie, sens şi suferinţă, Fiinţa umană din perspectivele „alegerii”, a jertfei şi a iertării, Holocaustul de la dimensiunea de ritual al „arderii de tot” la acea de instrument de extincţie etnică”.
„Holocaustul în percepţia elevilor Licxeului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig este o carte de merită citită de orice pasionat de istorie, de cei ce îşi doresc să afle mai multe informaţii despre cel mai periculos, urât şi tristă flagel al istoriei omenirii.