Elevi ai liceului din Avrig sunt coautori ai unui volum despre Holocaust

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Cititorii volumului vor avea posibilitatea de a identifica informaţii diverse referitoare la originea, desfăşurarea şi impactul Holocaustului asupra sensibilităţii colective, dar şi de a lua contact cu reflexii inedite privind evoluţia naturii umane după tragicul eveniment din istoria mondială.

„Publicarea cărţii „Holocaustul în percepţia elevilor Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig a fost posibilă datorită finanţării de către Institutul Olga Hengyel din New York a unui proiect ştiinţific ce vizează cercetarea Holocaustului atât din persectiva istoriei pozitiviste, cât şi a mentalităţilor colective. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Este de remarcat apartenenţa tinerilor pentru analiza sistematică a Holocaustului, inventivitatea şi dorinţa acestora de a utiliza surse istorice cât mai diverse, aspect ce conferă volumului o deosebită consistenţă ştiinţifică”, menţionează în prefaţa lucrării prof. Marcel Luca, directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig.

În „Cuvântul înainte”, ca o completare a celor scrise de directorul liceului, prof. Petre Din, editorul lucrării, menţionează următoarele: „Volumul cuprinde 13 comunicări şi referate ce evidenţiază dorinţa tinerilor pentru perceperea corectă a temei Holocaustului. Prin prospeţimea şi farmecul vârstei, tinerii vizează respectarea aspectelor antisemitismului european, dovezi genetice şi filogeografice pentru victimele Holocaustului din lagărul morţiidin Sobibor, victimele Holocaustului: romii, Holocaustul în literatura pentru gimnaziu, concepţia unor deţinuţi din lagărul de concentrare Fabrica Morţii, motivaţie, sens şi suferinţă, Fiinţa umană din perspectivele „alegerii”, a jertfei şi a iertării, Holocaustul de la dimensiunea de ritual al „arderii de tot” la acea de instrument de extincţie etnică”. 

„Holocaustul în percepţia elevilor Licxeului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig este o carte de merită citită de orice pasionat de istorie, de cei ce îşi doresc să afle mai multe informaţii despre cel mai periculos, urât şi tristă flagel al istoriei omenirii.

Autor
04 ianuarie 2023 la 21:33

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 3 ore
„Omul Verde” pleacă la drum: periplu prin 14 biserici din Transilvania cu simboluri celtice
Debutul sezonului turistic de la Richiș vine cu o propunere interesantă pentru iubitorii istoriei medievale: circuit destinat „Omului...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
(ACTUALIZARE) Săptămână perfectă pe ”Municipal”, pentru sibieni! FC Hermannstadt o învinge pe ”Bătrâna Doamnă” cu 3-0
FC Hermannstadt încheie o săptămână perfectă cu o victorie cu UTA. Pe o vreme câinească, jucătorii lui Marius...
Actualitate
6 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 8 ore
„Nunta avrigenească” – pe scena Casei de Cultură Avrig
Prezentarea obiceiului de nuntă din Avrig (o versiune adaptată pentru spectacol), a fost principalul reper din programul Spectacolului...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
Sărbătoritul zilei, Alexandru Luca, și-a făcut cadou un gol: ”Mă bucur că am dat dovadă de atitudine, de caracter”
Venit sub formă de împrumut, în iarnă, de la FC Hermanstadt, mijlocașul Alexandru Luca a înscris primul său...
Actualitate
3 min de citit