Articol
Programul Academiilor Militare din UE indică construcția și monitorizarea rezultatelor pregătirii permanente a stutenților, armonizarea continua a curriculei educaționale în armonie cu sistemul european, fiind susținute simultant programe de educație și formare NATO pentru a crește coeziunea, eficacitatea și pregătirea forțelor sale multinaționale, ținând cont de provocările de securitate și nu numai. Din acest punct Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu este un exemplu la nivel național și internațional. În nota acestei formări proactive consemnăm primul eveniment multiplicator în format hibrid din cadrul celor cinci, planificate în cadrul proiectului internațional de cercetare „Interdisciplinary Education and Training on Hybrid Warfare”.
Care au fost obiectivele propuse și atinse
Principalele obiective urmărite în cadrul evenimentului s-au rezumat la: generarea discuțiilor asupra războiului hibrid și a principalelor implicații pentru Uniunea Europeană; promovarea curriculumului interdisciplinar și a metodologiei de predare, învățare și simulare a războiului hibrid; evidențierea posibilităților de exploatare a capabilităților online şi motivarea studenților pentru participarea la cursul opțional „Război Hibrid”. La eveniment au participat experți consacrați din domeniul abordat, dar și studenți și cadre didactice universitare din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Universității Naționale de Apărare „Carol I”, Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, dar și din cadrul altor instituții naționale și internaționale interesate de educarea și instruirea, din perspectivă interdisciplinară, în domeniul războiului hibrid. Pe lângă problematicile extrem de provocatoare, evenimentul s-a evidențiat și prin diversitatea accentuată și participarea numeroasă a audiențelor educaționale.
O altă manifestare educațional formativă
În cadrul manifestărilor ştiinţifice ale studenţilor militari din Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative, membră a Asociaţiei Facultăţilor de Economie din România (AFER), a organizat, faza locală a „Olimpiadei Naţionale a Economiştilor în formare (ONEF)”. Este un eveniment care are în vedere formarea și identificarea liderilor militari de măine, demers care certifică care este circuitul de expertiză respectat riguros de Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.