Articol
De cinci ani, elevii Liceului Tehnologic Mârșa sunt beneficiarii unui proiect al Asociației Grup Școlar Mârșa, cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Culturală, ce își propune să identifice, datorită activităților propuse, cele mai bune modalități prin care educația primită la școală asigură legătura cu tradițiile strămoșești, cultura tradițională și identitatea națională.
În perioada de implementare, proiectul „Educația – punte între identitate, cultură și tradiție” urmărește promovarea valorilor patrimoniului material și imaterial din județul Sibiu în rândul elevilor din localitatea Mârșa.
Cea mai de succes activitate derulată în cadrul proiectului a fost acea în urma căreia a luat ființă Ansamblul Folcloric „Mlădițele”, grupare artistică unde în prezent activează peste 60 de copii de la instituția de învățământ, cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani.
În afara acestei realizări, de real folos au fost și alte activități incluse în programul proiectului, mai ales pentru că astfel elevii sunt implicați în viața comunității, dezvoltând valorile culturale, morale și educative pe care trebuie să le dețină fiecare cetățean în societate. „Legătura cu pământul natal, cu identitatea ca popor, este menținută doar păstrând vii tradițiile populare, portul specific fiecărei zone, cântecul și dansul popular, ale căror origini se pierd în timp și pe care suntem datori să le lăsăm moștenire copiilor noștri. Dansul popular romanesc este o comoară cultivată din generație în generație, pe care avem datoria să o ocrotim ca mărturie a istoriei și a identității noastre naționale”, ne-a mărturisit prof. înv. primar, Sanda Stanciu, una dintre coordonatoarele proiectului.
Doar în cursul acestui an, prin activitățile desfășurate în cadrul proiectului elevii mârșeni au avut prilejul de a participa la o lansare de carte (prezentarea ultimului volum despre marele cărturar Gheorghe Lazăr, „Ultimul mesaj al lui George Lazăr: Amintește-ți că vei muri!” (autor, Cosmin Crăciun Cruciat), de a descoperii povestea Mocăniței de pe Valea Hârtibaciului, de a participa la ateliere de promovare a meșteșugurilor tradiționale (desfășurate în parteneriat cu Palatul Copiilor Sibiu – Clubul Copiilor Avrig) și la Festivalul Folcloric „La izvorul dorului”, organizat în Tălmaciu.
Duminică, 20 octombrie, costumul popular tradițional și jocul românesc vor străluci, din nou, pe scena Festivalului „Țara Oltului în Produse și Tradiții” (ce se va desfășura la Bradu), și datorită programului ce va fi susținut de Ansamblul Folcloric „Mlădițele" al Liceului Tehnologic Mârșa. Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local al orașului Avrig, în colaborare cu Asociația Crescătorilor de Animale Avrig.
D.F.