Duminică, punct final la o săptămână de folclor de calitate la "Cântecele Munţilor"

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Una dintre cele mai vechi şi neîntrerupte manifestări culturale ale Sibiului, ca şi poate cea mai iubită dintre ele, Festivalul Internaţional de Folclor "Cântecele Munţilor" s-a încheiat, duminică, în Piaţa Mare, prin al treilea spectacol-maraton care a adunat în Piaţa Mare un număr record de public iubitor de folclor original şi de calitate, românesc şi străin. Am avut la Sibiu o săptămână (fără o zi), în care oricine a putut alege din oferta consistentă a festivalului: spectacole de mare sau de mai mică anvergură, reprezentaţii în spaţii neconvenţionale, chiar ateliere de dans. S-a demonstrat, iar şi iar că muzica populară nu este pe cale de dispariţie, că este vie în ciuda celor care o doresc altfel, şi că poate, oricând umple o Piaţă Mare. Şi s-a mai demonstrat că nu e nevoie să bubuie decibelii de să zboatre tencuiala de pe case pentru ca lumea să se simtă bine şi că Muzica nu trebuie sa urle pentru a o auzi, sumţi şi înţelege. Ceea ce ne bucură, atât ca spectatori cât şi ca sibieni.

 

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Duminică s-a pus punct final Festivalului Internaţional de Folclor "Cântecele Munţilor", printr-un amplu spectacol la care au participat, în primă parte, ansamblurile: "Ardealul” din  Sibiu, "Arcanul” din Fundu Moldovei, "Strămoșeasca” din Republica Moldova, KUD "Svetozar Markovic” din Serbia, "Lublin” din Polonia şi "University 2” din Georgia, urmat apoi de spectacolul extraordinar "Tinerețe" cu Oana Bozga-Pintea și Junii Sibiului, alături de soliştii Ilie Medrea, Mirela Mănescu, Bogdan Toma, Virginia Irimuș, Daniel Pop, Ancuța Corlățan, Doriana Talpeș, Alina Pinca, Viorel Nicolae Pop, Codruța Rodean, Anda Horoba, Gabriel Dumitru, Anuța Motofelea, Cătălin Hașa, Narcisa Băleanu, Alexandra Chira, Roberta Selagea, Daria Gâdea, Sînziana Ștefan, Ioana Ștefan, Teodora Martin, Roxana Goia, Ionuț Fulea, Paula Seling.

 

A fost o săptămână plină de folclor la Sibiu. De la manifestările "de acomodare", dar tot cu mare succes la public, de pe parcursul acestei săptămâni, care au început încă de marţi, şi sne referim aici în primul rând la spectacolele din Piaţa Habermann, la atelierele de dansuri de la Casa de Cultură "Ion Besoiu", evenimentele din Muzeul ASTRA  sau animaţilei culturale în Promenada Mall la super-spectacolele din Piaţa Mare, unde Festivalul Internațional "Cântecele Munților" şi-a pornit, vineri de la ora 19, cea de-a 48-a ediţie.

 

Vineri ne-am bucurat de tradiţionala şi iubita paradă a portului popular, care a sfidat căldura de afară şi a oferit celor care au venit pe strada N. Bălcescu (destul de înghesuită de la atâtea terase) fără a exagera, un regal a tot ceea ce se doreşte de la o manifestare populară: costume pitoreşti, muzică de oriunde, de la Mărginime până la Georgia şi Mexic, dansuri superbe pe care le puteai gusta fără separaţia aceea descurajantă dintre tine şi scenă. Aici a funcţionat perfect apropierea dintre artişti şi public: puterai cânta cu ei, puteai să-i fotografiuezi, să-i filmezis au să te fotografiezi cu ei. Din păcate (şi ca de obicei) se pare că acest moment unic de pe lista tuturor manifestărilor culturale ce au loc la Sibiu, durează prea puţin, el fiind considerat doar un drum spre scenă, deşi el însuşi poate fi un super-spectacol aşa cum e el acum, care poate dura mai mult, fără ca să plictisească şi fără a tulbura liniştea oraşului, ca în cazul altor "fest"-uri.

 

Au defilat, pe rând, pe tot Bălcescu, reprezentanţii ansamblurilor participante la festival: din România (inclusiv aromânii de la "Armânamea"), Moldova, Grecia, Cipru, Polonia, Serbia, Georgia, Mexic. Au fost şi "pauze" de dans, care au încântat publicul, prezent în număr foarte mare, în ciuda soarelui care "bătea" destul de cald.   

 

De la ora 19, pe scena din Piaţa Mare, a început, propriu-zis, festivalul. Au fost invitaţi, pe scenă toţi participanţii la Parada Portului Popular apoi, după deschiderea oficială, a pornit primul mega-spectacol, deschis de către Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului", cu soliştii vocali Alina Bîcă şi Robert Târnăveanu, Ansamblul Folcloric "Veteranii Junii Sibiului” alături de cunoscuta Veta Biriș şi Ansamblul Folcloric "Ceata Junilor”cu Paula Medrea și Tin Vasilescu.

 

În cadrul spectacolului, Raluca Turcan, ministrul culturii, a conferit Distincția de Excelență managerului  CJCPCT Cindrelul-Junii Sibiu, Silvia Macrea, "în semn de recunoaștere a eforturilor de păstrare a tradițiilor românești și a valorilor noastre identitare". Cu același prilej, Raluica Turcan oferit Diploma de Onoare a Ministerului Culturii prezentatoarei festivalului, Iuliana Tudor. Tot vineri, după ora 20 a debutat concertul  folcloric extraordinar "Paul Surugiu – Fuego, Junii Sibiului şi invitaţii lor”: Sava Negrean Brudașcu, Matilda Pascal Cojocărița, Constantin Enceanu, Mariana Anghel, Liliana Laichici, Adrian Neamțu, Robert Târnăveanu, Traian Stoiță, Ovidiu Homorodean, Sebastian Emanuel Stan, Răzvan Năstăsescu, Aurora și Săndel Mihai, Oana Tomoiagă, Paul Ananie, Andreea Haisan, Gabriel Dumitru, Alexandru Brădățan, Fetele din Botoșani, Cătălin Iancu, împreună cu Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” şi Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”.

 

Sâmbătă, de la ora 19, în Piaţa Mare, am avut un spectacol folcloric care a "încins", la propriu publicul: ansamblurile: "Cununița” din Arad, "Armânamea” din Constanța, "Arcanul” din Suceava, "Strămoșeasca” din Republica Moldova, KUD "Svetozar Markovic” din Serbia, "Achna Forest” din Cipru şi "Polytonic Orchestra Katerini” din Grecia, "Monarca de México” din Mexic, şi "Soneciko” – Ucraina. A urmat, de la ora 21, concertul extraordinar susținut de Andreea Voica și Ansamblul "Timișul" din Timişoara.

 

Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților” este cuprins în calendarul mondial al Consiliului International de Organizare a Festivalurilor Folclorice. Este organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu. Acțiunea este cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.

Festivalul este realizat în parteneriat cu Muzeul ASTRA, Centrul Cultural "Ion Besoiu”, Cricova, TVR1, Promenada Mall Sibiu, Habermann Markt. Managrul festivalului: Silvia Macrea.

 

 

 

Autor
06 august 2023 la 17:12

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 13 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 14 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit