Articol
Printre tradițiile românești prezente în anotimpul rece se numără și cea legată de Ignat, ziua de 20 decembrie, când, în mod tradițional, la noi se sacrifică porcul ce va fi consumat la marile sărbători ale iernii ce urmează. La Avrig, tradiția încă se păstrează în multe gospodării, iar oamenii se bucură că încă mai pot să sacrifice porci și să pregătească diverse produse după metode tradiționale, învățate din moși – strămoși. Anul acesta și avrigenii care nu mai cresc porci în gospodăriile proprii sau nu mai respectă tradiția sacrificării porcului în ziua de Ignat, se vor putea bucura de o adaptare a obiceiului ce va fi pusă în practică în cadrul evenimentului „Ziua Porcului Ignat”, pregătit de o importantă societate comercială specializată în creșterea porcilor, ce are o unitate de producție (fermă) și la Avrig, în parteneriat cu Primăria orașului Avrig.
Festivalul „Ziua Porcului Ignat” se va desfășura duminică, 22 decembrie, începând cu ora 14,30, în Piața „Gheorghe Lazăr” din centrul Avrigului, și va fi un eveniment gastronomic și cultural, cu multe surprize pregătite pentru participanți.
Cu acest prilej, organizatorii își propun să gătească cea mai mare pomană a porcului (mâncarea gătită în orice gospodărie atunci când se sacrifică porcul). De asemenea, Frăția Ceaunelor va găti pentru participanți fasole de post, vin și ceai cald.
Nu a fost neglijat nici caracterul cultural – artistic al evenimentului, astfel că participanții vor putea asista la recitaluri de colinde susținute de solistele Roxana Pop, Sara Stoişor și Laura Prisacă, alături de ansamblurile folclorice „Purtata Avrigului” și „Cetina de Brad” (Victoria).
Pentru un plus de atractivitate, e pregătit și un inedit concurs de creații literare destinat spectatorilor, cele mai nostime ode dedicate porcului urmând a fi răsplătite cu premii în carne oferite de Premium Porc Group.
Foto: Arhivă Tribuna