Articol
La invitaţia „Palatului Culturii” din Arad, care şi-a propus să-l comemoreze pe fostul şi regretatul preşedinte al Asociaţiunii Vasile Goldiş, dr. Gheorghe Preda dă curs acesteia în 13 februarie 1938, prezentând alocuţiunea Etica creştină în opera socială şi culturală a lui Vasile Goldiş (DJSAN, Fond Astra, doc. 424/1938).
O lună mai târziu, pe 26 martie 1938, Preda se afla în Capitală, cercetând diferite autorităţi cu solicitarea unui sprijin moral şi financiar în favoarea Asociaţiunii (DJSAN, Fond Astra, doc. 941/1938).
În ziua de 1 iulie 1938 o nouă promoţie de absolvenţi ai Şcolii militare „Principele Carol” (actuala Academie a Forţelor Terestre), la finalizarea ciclului de învăţămînt, este înaintată la gradul de sublocotenent în prezenţa Majestăţii Sale Regele Carol al II-lea. Delegat la această festivitate din partea Asociaţiunii a fost dr. Gheorghe Preda („Transilvania”, anul 69, 1938, nr. 3-4, mai–august, p. 134), unul dintre cei care l-au întâmpinat pe monarh la sosirea în Sibiu. Aici şi acum este locul să amintim că după Bucureşti, ca importanţă, Garnizoana din Sibiu a fost a doua pe ţară. Şcoala de infanterie a fost înfiinţată în anii 1920-1921, fiind prima academie militară pe teritoriul românesc, pregătirii militare speciale a ofiţerului i se alocau trei ani. La început, primul an de pregătire se făcea la Bucureşti, următorii doi la Sibiu.
Publicaţia bucureşteană „România” al cărei director era scriitorul Cezar Petrescu, publica un interesant articol intitulat Adunarea generală a despărţământului „Astra” din Sibiu la Poiana Sibiului, pagini veridice de istorie ale uneia dintre componentele de bază ale Asociaţiunii. Adunarea generală s-a derulat în 16 octombrie, zi cu semnificaţie deosebită, dată la care fostul monarh Carol al II-lea împlinea vârsta de 45 de ani, marcată la Poiana Sibiului printr-un adevărat praznic naţional şi cultural. Printre cei prezenţi la lucrările acestei adunări generale se număra şi vicepreşedintele Asociaţiunii dr.Gheorghe Preda. În discursul ţinut cu acest prilej, acesta denumea oierii din Mărginimea Sibiului drept „ambasadorii neamului daco-roman.” („România” anul 1, 1938, nr. 142 din 21 octombrie, p. 11).
Aceeaşi publicaţie insera un articol-interviu cu Gheorghe Preda, în calitatea sa de vicepreşedinte al „Astrei”. Din cuprinsul acestuia se desprinde importanţa avută de Asociaţiune în viaţa culturală a Transilvaniei, iar despre Preda autorul (articolul a fost semnat simplu cu litera M!) scria următoarele: „D-sa este spiritul animator al unei activităţi de mari proporţii ştiinţifice, îndrumător neobosit, prezent cu sfatul şi cu fapta, în tot ceea ce a realizat Asociaţiunea în ultimii ani şi omul de erudiţie, a cărui autoritate înseamnă chezăşia şi succesul acţiunilor”, cu alte cuvinte un distins cărturar şi vicepreşedinte al Astrei” („România”, anul 1, 1938, nr. 143, din 22 oct., p. 11).
În 30 şi 31 octombrie s-au desfăşurat la Sibiu lucrările celui de al şaptelea Congres al presei din provincie, întrunire organizată sub patronajul Mitropolitului Nicolae Bălan, al ministrului Eugen Titeanu şi al generalului Dănilă Papp, rezidentul regal al ţinutului Mureş, printre invitaţi numărându-se şi Dr.Gheorghe Preda („Telegraful Român”, anul 86, 1938, nr. 45, p. 2).
Conferinţele publice aflate în organizarea despărţământului Sibiu al Astrei şi al Federaţiei corpului didactic sunt inaugurate de prelegerea lui Preda intitulată Progresele psihologiei medicale realizate în Ardeal de la Unire (Idem).
Cu prilejul onomasticii I.P.S. Mitropolit Nicolae Bălan „…s-au întrunit, pentru a sărbători împreună preoţi şi mireni, pe vlădicul care păstoreşte turma drept credincioasă, pentru covârşitoarea personalitate morală şi culturală pe care o reprezintă şi pentru întreg buchet de virtuţi pe care le slujeşte” („Telegraful Român”, anul 86, 1938, nr. 50 din 11 decembrie, p. 2). Alături de intelectualitatea de frunte a Sibiului, Preda a fost prezent la această aniversare de suflet româneasc.
Pe 9 martie 1940 în Cimitirul central din Sibiu Preda participă la ceremonia înhumării rămăşiţelor pământeşti ale Emiliei Rusu, născută Raţiu, fiica marelui luptător şi tribun al românilor transilvăneni dr. Ioan Raţiu, căsătorită cu dr. Octavian Rusu, primul preşedinte al Camerei Deputaţilor României Mari. Crescută în credinţa naţionalismului românesc, defuncta s-a situat permanent în fruntea mişcărilor româneşti feminine din Transilvania, motiv pentru care „a fost iubită şi apreciată de toată suflarea românească din Ardeal” („Foia Poporului”, anul 48, 1940, nr.12 din 17 martie, p. 6).
Organizaţia Frontului Renaşterii Naţionale a muncipiului Sibiu a ţinut, la sediul principal, a doua şedinţă din luna martie sub preşedinţia dr. Gheorghe Preda, „…ocazie cu care s-au luat în discuţie diverse probleme de organizare a cercurilor de studii şi al vecinătăţilor, dovadă certă a capacităţilor manageriale ale conducătorului local al acestei formaţiuni politice” („Foaia Poporului”, anul 48, 1940, nr. 13 din 24 martie, p. 6).
În aceeaşi lună, Preda în caliatea sa de conducător al Asociaţiunii a fost invitat şi a luat parte la constituirea „Asociaţiei Creştine a Tinerilor”, filiala Sibiu, adunare convocată de dascălul Silviu Cosma, preşedintele profesorilor secundari din localitate. Din numeroasa asistenţă mai amintim pe Sever Pop – primarul Sibiului, dr. Vasile Bilegan, preşedintele Tribunalului, Ioan Dragomir, inspector şi comandantul Legiunii de Străjeri, Liviu Ionaşiu, directorul Ospiciului de boli mintale, Ioan Popa, directorul liceului de băieţi „Gheorghe Lazăr”, dr. Cornel Lungu ş.a. („Foaia Poporului”, anul 48, 1940, nr. 14, p. 2). Ideile politice îmbrăţişate de Gheorghe Preda rezidau din dorinţa sa de a exista consens deasupra oricăror diferenţe de partide sau de vederi, constituind astfel o forţă imbatabilă pentru unitatea neamului şi spre binele obştesc (vezi art. Constituirea sfatului F.R.N din municipiul Sibiu, în: „Foaia Poporului”, anul 48, 1940, nr. 16, p. 7).
Duminică 28 iulie localitatea Boiţa a găzduit adunarea generală a despărţământului Sibiu al Astrei, la care au luat parte numeroase personalităţi culturale, politice şi administrative, nelipsiţi fiind: dr. Gheorghe Preda, Sever Pop-primarul Sibiului, deputaţii Nicolae Comşa şi Nicolae Martin, Ioan Popa şi alţii. Moderatorul adunării, Gheorghe Preda transmite celor prezenţi salutul din partea „Astrei” centrale precizând că, după unirea din 1918, „Astra alături de şcoală şi biserică, precum şi în tovărăşia celorlalte instituţii culturale, a contribuit nu numai la studiu ci şi la sporirea energiei naţionale” („Foaia Poporului, anul 48, 1940, nr. 32 din 4 august, p. 7).
În aceeaşi ordine de idei, menţionăm că pe 24 noiembrie 1940 s-a desfăşurat la Sibiu adunarea generală anuală a „Asociaţiunii pentru literatura română şi cultura poporului român”, pe scurt ASTRA. Convocată cu două săptămâni înainte la Cluj, ea a fost amânată din cauza evenimentelor succedate Dictatului de la Viena (30 august 1940). Întrunită „în vremuri de jale”, la sediul său, vicepreşedintele Preda, schiţează în cuvântul de deschidere a congresului, misiunea aşezământului cultural în acele momente („Telegraful Român”, anul 89, 1941, nr.1 din 1 ianuarie, p.2). Raptul teritorial efectuat în toamna anului 1940 prilejuieşte articolul intitulat „Astra” în faţa dureroaselor evenimente, semnat de Preda şi publicat în Calendarul „Asociaţiunii” pe anul 1941, p. 67-73.
Paginile „Telegrafului Român” găzduiesc articolul Importante armuri sufleteşti: Credinţa şi Increderea, semnat de acelaşi Preda. Din conţinut redăm câteva pasaje, valabile şi astăzi: „ Neliniştea, nesiguranţa, suspectarea, instabilitatea vremurilor de astăzi apasă destul de greu pe sufletul nostru şi fac ca unii să treacă prin stări de descurajare, disperare, depresiune etc…. Ar fi o greşeală de neiertat să punem pe seama divinităţii greutatea vremurilor de astăzi. Timpurile grele sunt cauzate de oameni şi-şi pot avea cel mult o provenienţă în spiritul rău. Într-o lucrare a scriitorului englez Wells /Herbert George Wells 1866-1946 – n.n./, găsim un dialog pe care autorul îl închipuie să aibă loc între Dumnezeu şi oameni. Oamenii se plâng lui Dumnezeu că viaţa este plină de suferinţe, excese, războaie etc. Dumnezeu le răspunde: dacă acele rele nu vă plac, nu le faceţi”(Anul 89, 1941, nr. 1 din 1 ianuarie, p. 1). Concluzia desprinsă din simplitatea acestui dialog imaginar este mai mult decât instructivă: îndepărtarea conştientă (prin sofisme) sau inconştientă de credinţa religioasă, adoptarea unei vieţi necreştineşti fără pic de respect şi demnitate faţă de Dumnezeu, de noi înşine şi de neam au favorizat înmulţirea relelor actuale.
Secţia istorică a Asociaţiunii ASTRA a organizat o şedinţă comemorativă închinată marilor bărbaţi transilvăneni, dr.Petre Şpan şi Teodor V. Păcăţian, ultimul decedat cu puţin timp înainte, pe 11 februarie. Întrunirea a fost precedată de o slujbă a parastasului, oficiată în catedrala mitropolitană, de faţă fiind intelectuali de frunte ai comunităţii sibiene: I.P.S. Sa Mitropolitul Nicolae al Ardealului, generalul Georgescu Pion, prof.dr. Ion Drăgoi, prorectorul universităţii, istoricul Ioan Lupaş, Onisifor Ghibu, Lucian Blaga, dr. Gheorghe Preda, Dumitru Stăniloaie, rectorul Academiei Teologice, Silviu Ţeposu. Desfăşurată în Aula Academiei Teologice şi deschisă de Gheorghe Preda aceasta a pus în lumină faptele meritorii – de gazetar şi luptător naţionalist- ale lui Teodor V. Păcăţianu. În acelaşi sens s-au pronunţat Dumitru Stăniloae şi istoricul Ioachim Crăciun, ultimul evidenţiind câteva pasaje din scrierile răposatului. Seria cuvântărilor o încheie academicianul Ioan Lupaş, ca unul care l-a cunoscut foarte bine, relevând suferinţele şi martirajul „ pe care le-a îndurat Teodor V. Păcăţianu pentru îndrăzneala cu care a dat la iveală o serie de articole de duh românesc, care au culminat apoi cu Cartea de aur în care sunt întruchipate toate luptele politice şi naţionale ale românilor ardeleni” (Articolul: Sibiul îşi cinsteşte înaintemergătorii, în: „Telegraful Român”, anul 89, 1941, nr. 13 din 23 martie, p. 2).
Ne-a reţinut atenţia, în acelaşi an, studiul lui Preda, elaborat în colaborare cu Dr. Th. Stoenescu şi domnişoara E. Mateş intitulat Cercetări psihologice la moţi („Buletin Eugenic şi Biopolitic”,volumul XII, 1941, nr. 1-4, p. 11-19). Tot acum, are o prodigioasă activitate publicistică, amintim aici doar articolul intitulat Precepte de viaţă morală Frankliniană, publicat în „Telegraful Român”.
Seria conferinţelor susţinute de Preda continuă şi în anul 1942 la Târnăveni („ţara”, Sibiu, anul II, 1942, nr. 426 din 4 octombrie, p.7), Lugoj şi Beiuş („Universul”, anul 59, 1942, nr. 314 din 16 noiembrie, p. 8), dar şi în alte centre ale arealului românesc. Se manifestă foarte activ în postura de deputat eparhial la Sibiu.
În plan familial consemnăm încetarea din viaţă la Sibiu, după o grea suferinţă, a soţiei Clemence Preda. Înmormântarea a avut loc în 18 noiembrie, în Cimitirul municipal („Telegraful Român”, anul 91, 1943, nr. 47 din 21 noiembrie, p. 5).
În plin război mondial, Gheorghe Preda tipăreşte o istorie a Asociaţiunii ce trata primul sfert de secol de la Unirea cea Mare (Gh. Preda, Activitatea „Astrei” în 25 ani de la Unire (1918-1943), Sibiu, Biblioteca „Astra”, nr. 31, 1944, 232 p.), lucrarea se asocia altor publicaţii care tratau acest moment istoric (vezi, spre exemplu: Eugen Hulea, Astra. Istoric, organizare, activitate, statute şi regulamete, Sibiu, Biblioteca „Astra”, nr. 32, 1944, 131 p.). Cartea lui Preda „scoate la lumină activitatea şi realizările de seamă ale ASTREI pentru ca cititorii să poată vedea că acest aşezământ cu toate greutăţile ivite, este preocupat, întregindu-şi neîncetat programul şi scopul pentru care a fost înfiinţat. Autorul, un prea devotat slujitor al ASTREI, a izbutit să înfăţişeze o documentată şi fidelă icoană a acestor realizări, pe lângă toate împrejurările puţin favorabile scrisului din vremile de astăzi” (Telegraful Român, anul 92, 1944, nr. 36 din 3 septembrie, p. 4 şi „Foaia Poporului”, anul 51, 1944, nr. 34, p. 196).
La începutul anului, în luna februarie îl aflăm la Adunarea generală administrativă a despărţământului Sighişoara al ASTREI informând audienţa cu privire la faptul că toate căminele „Fundaţiilor Regale” se vor contopi cu cele ale ASTREI, lucrând pentru binele poporului.
Un articol comemorativ apărut în acest an este dedicat lui Vasile Goldiş, fost preşedinte al Asociaţiunii (vezi: Vasile Goldiş/ 10 ani de la moartea lui/ , în: „Transilvania”, anul 75, 1944, nr. 2, p. 179-180) iar altul intitulat Activitatea dr-ului Ilie Beu la Asociaţia Culturală „Astra” („Foaia Poporului”, anul 51, 1944, nr.45 din 5 noiembrie, p. 1,3).
Dr. Gheorghe Preda propune în cadrul şedinţei conducerii astriste din 12 mai 1945, ca adunarea generală din acel an să se desfăşoare la Cluj. (DJSAN, Fond Astra, doc.1500/1945). Tot acum dr. Gheorghe Preda donează Asociaţiunii 104 diapozitive cu imagini din Constantinopol, Cairo, Alexandria, Teba etc. (DJSAN, Fond Astra, doc. 752/1945). În urma unei călătorii de documentare în Rusia comunistă publică informaţiile culese, cu titlul Impresii din U.R.S.S. prezentând progresele realizate în această ţară
( „Transilvania”, anul 76, 1945, nr. 3-4, p. 82-85). Anului 1945 îi aparţin şi cele două articole publicate: Regele şi actul de la 23 august 1944 („Foaia Poporului”, anul 52, 1945, nr. 35 din 26 august 1945, p. 1, 4) şi Pomenirea poetului Şt. O.Iosif /Închinarea Astrei la serbările ţinute în Drăuşeni(Idem, nr. 41 din 7 octombrie, p. 3).
În 15 iunie 1946, la Sibiu se desfăşoară plenara extraordinară a Comitetului central în cadrul căreia s-au luat în discuţie o serie de chestiuni referitoare la colaborarea Astrei cu Statul român. Au luat cuvântul personalităţi remarcabile ale vremii: Iuliu Moldovan, Nicolae Bălan, Gheorghe Preda, Ionel Pop, Octavian Neamţu, istoricii Ioan Lupaş şi Ioan Moga, Ionel Pop, Octavian Neamţu, Silviu Ţeposu.
În 27 octombrie 1946, la Sibiu, are loc cea de a 82-a Adunare Generală a Asociaţiunii condusă de vicepreşedintele dr. Gheorghe Preda. Aceasta ar fi trebuit să se desfăşoare la Cluj dar, din varii motive, ea se derulează în oraşul de pe malurile Cibinului.
Asociaţiunea convoca toţi membrii la Adunarea generală din ziua de duminică, 30 noiembrie 1947. Apelul era semnat (pentru preşedinte) de Dr.Gheorghe Preda, ca secretar de Nicolae Boilă. Adunarea se ţine în Sala festivă de la Prefectură în prezenţa Mitropolitului Nicolae, a prim ministrului dr. Petru Groza, a Mitropolitului greco-catolic Vasile Suciu de la Blaj, a profesorului Constantin Daicoviciu – subsecretar de stat. În discursul său Preda analizează activitatea culturală a ASTREI de-a lungul timpului („vezi: „Telegraful Român”, anul 95, 1947, nr. 45-52, din 25 decembrie, p. 2). Cu acest prilej au fost desemnaţi membrii de onoare ai ASTREI: Petru Groza, Ştefan Voitec, Lucreţiu Pătrăşcanu. S-a ales conducerea Asociaţiunii în frunte cu preşedintele P.S. dr. Nicolae Popoviciu, Episcop de Oradea. S-a întrunit noul Comitet central, prilejuind alegerea a doi noi vicepreşedinţi: Spiridon Cândea şi istoricul Constantin Daicoviciu, Preda pierzând funcţia deţinută până atunci. Constantin Daicoviciu a conferenţiat pe tema Politica democratică a culturii.
Pentru anul 1947 consemnăm o ultimă contribuţie a lui Preda la „Calendarul Asociaţiunii” pe anul 1947,p. 41-46, cu articolul Regele nostru.
Lucian GIURA