Articol
Congresul Național de Psihiatrie de la Sibiu a reunit timp de patru zile, între 19 şi 22 martie, sute de specialiști din țară și din străinătate, iar concluziile acestei manifestări științifice au fost că psihiatria românească a ajuns la nivelul celei europene și mondiale, iar tinerii psihiatri sunt talentați și dau speranță pentru un viitor bun al acestei profesii în țara noastră.
Prof. univ. dr. Doina Cosman, (foto) membru în Comitetul Director şi fost preşedinte al ARPP, a remarcat că a început reforma în domeniul sănătății mintale.
"Ceea ce am văzut noi, acum, cu ocazia acestui Congres Național de Psihiatrie, a fost forța psihiatriei române. Eu zic că suntem deja la nivel european, dacă nu mondial. Cunoaștem foarte multe elemente din psihiatria mondială, practicăm multe tratamente care se practică și în întreg mapamondul și cred că, cel puțin la nivel de intenție facem lucruri bune. Ce ne lipsește? Ne lipsește totuși un plus de coerență din partea programelor și sistemului sanitar, dar cum se tot anunță reforma în sistemul sanitar, iată că s-a ajuns la pași decisivi pentru reforma sănătății mintale și mă refer la faptul că, Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog a ajuns să cumuleze, să adune, să inventarieze toate centrele de sănătate mintală”, a spus Doina Cosman.
Conf. univ. dr. Ciprian Băcilă a arătat că sănătatea mintală a devenit o prioritate în România, mai ales în contextul unei lumi în continuă schimbare și instabilitate. Ciprian Băcilă este noul președinte al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP) și al Congresului Național de Psihiatrie și ocupă funcția de director medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie "Dr Gheorghe Preda” de la Sibiu.
"În cadrul congresului, am explorat noi perspective asupra sănătății mintale, am discutat despre progresele în diagnostic și tratament și ne-am consolidat convingerea că numai prin colaborare putem oferi pacienților noștri, cele mai bune îngrijiri. Într-o lume în continuă schimbare și instabilitate, provocările în domeniul sănătății mintale sunt tot mai complexe. Însă împreună, ca specialiști în domeniul sănătății mintale, avem puterea de a transforma sistemele, de a combate stigmatizarea și de a crea un viitor mai bun pentru pacienți. Societatea va trebui să ne fie partener și să înțeleagă că sănătatea mintală a devenit o prioritate în România și bolnavii psihiatrici nu mai trebuie stigmatizați. Tocmai de aceea acordăm o mare atenție pregătirii viitorilor specialiști, iar în județul Sibiu, la Păltiniș, în perioada 20-26 iulie 2025 se va organiza singura școala de vară de psihofarmacologie din țară ”, a evidențiat Ciprian Băcilă.
Președintele ARPP, șef lucrări univ. dr. Ana Giurgiuca, medic primar la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Alexandru Obregia” și cadrul universitar al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, din București, a declarat: "Pe parcursul acestor zile, am avut onoarea de a ne reuni alături de lectori de prestigiu din țară și din străinătate, precum și de invitați remarcabili din comunitatea medicală. Împreună, am generat un dialog valoros și dinamic, orientat spre susținerea eforturilor de reorganizare și consolidare a capacității sistemului național de sănătate mintală din România".
În cifre, cea de-a IX-a ediție a Congresului Național de Psihiatrie a însemnat 903 participanți prezenți fizic, din 941 participanți înscriși; peste 180 de lectori din România; 13 lectori internaționali din Elveția, Germania, Israel, Italia, Țările de Jos, Marea Britanie, Republica Moldova; şase cursuri, opt sesiuni plenare, patru sesiuni speciale, 35 de simpozioane științifice, patru simpozioane ale partenerilor din industrie, şase workshopuri, opt 8 mese rotunde, o 1 sesiune de comunicări orale şi două sesiuni de postere comentate.