Articol
Proiectul cu numărul 32 de pe Agenda Sportivă a ordinii de zi a ședinței Consiliului Local Sibiu, ce a avut loc marți, a stârnit o mică dispută între cei prezenți. Proiectul prevedea aprobarea unui Protocol de colaborare între Municipiul Sibiu și Federația Română de Schi Nautic și Wakeboard (F.R.S.W.) pentru organizarea unei competiții internaționale în cadrul Complexului de Agrement Lacul Binder, precum și cofinanțarea din bugetul local a cheltuielilor necesare, în valoare de 100.000 lei.
Marius Vecerdea- managerul clubului sibian de tenis Pamira a ridicat două probleme esențiale: legalitatea protocolului și oportunitatea cheltuielii. „Aș dori să luați în considerare două aspecte: primul, de legalitate, și al doilea, de oportunitate. Cel cu privire la legalitate se referă la faptul că protocolul propus spre aprobare se propune a fi semnat cu o entitate juridică care nu conține aviz și nici autorizație de funcționare în domeniul sportului, nici certificare sportivă din partea autorității centrale a statului român, mă refer la Agenția Națională pentru Sport. Acesta este un motiv evident de legalitate”.
Pe partea de oportunitate, acesta a avertizat asupra unui posibil precedent: „Acordarea unei sume suplimentare de 100 mii de lei este total inoportună pentru că ne pune în situația în care toți operatorii sportivi din Sibiu să solicite un astfel de protocol. De ce nu turneul internațional de tenis, care este foarte bine văzut, să nu solicite un astfel de protocol?”
Scopul colaborării propuse fiind promovarea bazei sportive Lacul lui Binder și popularizarea unui sport mai puțin vizibil precum schiul nautic și wakeboard-ul.
Consilierul PNL Adrian Bibu a intervenit pentru a aduce clarificări privind legalitatea: „Din punct de vedere al legalității, nu sunt probleme. Domnul Vecerdea are dreptate dintr-un anumit punct de vedere și anume că se lasă loc de interpretare, iar atunci este normal ca și alte evenimente sportive care nu încap pe agendă să ridice întrebări. Noi am susținut de fiecare dată, pentru că am considerat că asta este viziunea Primăriei Sibiu, de a promova această bază și atunci nu am vrut să ne împotrivim, dar cumva adevărul este la mijloc.”
De asemenea, consilierul USR Diana Mureșan a atras atenția asupra priorităților în alocarea bugetului pentru sport. „Trebuie să ne întrebăm când este necesar. Susținem sportul de masă, care are un impact mai larg și de durată. Pentru 2025, bugetul agendei sportive a crescut cu 13% față de anul trecut. Credem că în anii următori fondul destinat sporturilor ar trebui să urmeze același ritm. Susținem proiectele eligibile”.
Foto: Răzvan NEGRU