Articol
O surpriză nu tocmai plăcută pentru aspectul istoric al centrului Sibiului a fost amplasarea panourilor solare pe acoperişul clădirii unde funcţionează Consiliul Judeţean Sibiu. Chiar dacă nu e clasată în mod direct ca monument, clădirea este situată în plin centru istoric, în zonă protejată şi clasată monument istoric în totalitatea sa, iar legislaţia este foarte clară cu privire la modificările aduse clădirilor. Aceasta, în sensul că deşi suntem în Mileniul 3, aspectul de "vechi" al centrului trebuie păstrat, cât de cât.
Amplasarea de panouri solare noi pe clădiri vechi este, în contextul actual, de înţeles, dar nu trebuie să afecteze aspectul exterior, cel vizibil. De aceea am întrebat Direcţia Judeţeană de Cultură despre oportunitatea amplasării acestor panouri fotovoltaice, aşa cum sunt ele acum şi ce măsuri se pot lua pentru revenirea la aspectul "istoric", cel normal, al clădirii.
Am fost informaţi astfel că panourile solare de la Consiliul Judeţean au fost avizate, în urma analizării documentaţiei, în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 9 respectiv în şedinţele din 7 decembrie 2022 şi 1 noiembrie 2023 şi a propunerilor de avizare ale acestui organism (Avizul nr. 373/Z/12.12. 2022, faza D.A.L.I. şi 369/Z/06.11.2023, faza D.T.A.C.). Însă avizele nu erau însoţite de planşe cu ştampila "Avizat spre neschimbare" a DJC Sibiu. Pentru obţinerea acesteia, DJC Sibiu a solicitat beneficiarului prezentarea unor planse de faţade în care panourile solare amplasate să nu fie vizibile pe strada General Magheru şi Piaţa Mică". Cum această cerinţă nu a fost îndeplinită, D.J.C. Sibiu nu a ştampilat planşele, caz în care lucrările nu ar fi trebuit să se deruleze", spune Direcţia de Cultură Sibiu, iar beneficiarul lucrării a avut opţiunea "să se conformeze sau să demonteze panourile".
În urma reanalizării dosarului, în şedinţa C.Z.M.l. nr. 9 din 5 februarie 2025, s-a decis, împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Sibiu, reamplasarea panourilor fotovoltaice, "astfel încât să nu fie vizibile din spatiul public al Centrului istoric Sibiu, ansamblu monument istoric cu codul LMl SB-II-s-A-12011". Ulterior, DJC Sibiu a ştampilat planşele cu noua propunere.
Ce spune legea
Conform, Metodologiei de intervenție emisă de Ministerul Culturii "pentru abordarea noninvazivă a eficienței energetice în clădiri cu valoare istorică și arhitecturală" din 22 decembrie 2022, "buna practică presupune evitarea amplasării de panouri în zone de vizibilitate directă, care să interfereze cu imaginea clădirii, în acest sens fiind alese soluții de amplasamente pe fațade secundare sau anexe situate pe proprietate".
La nivelul săptămânii trecute, panourile solare de pe Consiliu Judeţean erau la locul lor, vizibile chiar din Piaţa Mare.