Dilemă în Piața Mare: cine a fost, de fapt, Samuel von Brukenthal?

Baronul Samuel von Brukenthal a fost una dintre personalitățile marcante ale sec. XVIII, care a contribuit la bunăstarea orașului, lăsând în urmă un muzeu ce-i poartă numele, instituție de cultură cu care Sibiul se mândrește.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Statuia sa impunătoare din Piața Mare adună de cele mai multe ori priviri curioase și oameni care o fotografiază. Și totuși, cine a fost Samuel von Brukenthal? Aceasta a fost întrebarea pe care le-am adresat-o mai multor sibieni aflați în trecere chiar prin fața Muzeului din Piața Mare, acolo unde se regăsește colecția de artă lăsată moștenire de guvernatorul Transilvaniei.

Dacă unii dintre cei intervievați știu cine a fost Brukenthal, alții par să nu cunoască mare lucru despre cel ce a dat numele faimosului Muzeu din Sibiu.

Nicolae îl consideră o mare personalitate în istoria Sibiului: „A fost guvernatorul Transilvaniei, mare colecționar de artă de care ne bucurăm și acum. A fost o personalitate pregnantă a vremurilor”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Radu a dezvoltat puțin subiectul și spune că baronul a contribuit mult la dezvoltarea orașului: „Unii spun că a fost un om rău, alții îl laudă pentru arta sa. În Sibiu avem Muzeul Brukenthal cu o grămadă de lucrări, un punct important al orașului, nici nu mai contează ce caracter a avut omul dacă a contribuit la bunăstarea Sibiului”.

„A fost unul dintre nobilii care au avut o contribuție mare la dezvoltarea Sibiului, cu toate că a fost împotriva românilor, a lăsat ceva în urmă, Muzeul Brukenthal, Palatul din Agnita”, povestește Ovidiu.

Unii nu știu sau nu își amintesc

Am povestit cu un cuplu de tineri din Brașov, care au venit să viziteze Sibiul, însă nu au auzit de baronul Brukenthal: „Suntem prima dată la Sibiu, venim de la Brașov.  Nu știm cine a fost baronul Samuel von Brukenthal, dar sigur vom afla dacă vizităm Muzeul”, spune turistul.

Din auzite, Maria spune că Samuel von Brukenthal a condus Sibiul, o vreme: „Din ce am auzit la radio, a condus Sibiul un timp. A lăsat ceva pentru oameni. Prea multe nu știu”.

„A fost guvernator financiar, bancar, nu mai țin minte în ce ani. Nu știu multe despre el!”, spune Doina.

„În Transilvania a fost un mare om de cultură. A culturalizat masele, altceva nu știu!” răspunde Laura.

Din amintirile orelor de istorie, Ioana spune că a fost printre cei mai înstăriți oameni ai vremii: „În mare parte știu, a fost un baron de aici, din Agnita. Era pintre cei mai bogați oameni”.

Cu părere de rău, o sibiancă spune că nu e în temă cu subiectul: „Nu știu așa de bine. Îmi pare rău!”.

„Nu știu! Sunt de la țară și nu am auzit”, spune o doamnă grăbită.

Mircea, un localnic vesel care s-a oprit la vorbă, a fost sincer: „Problema e că nu prea știu!” 

Foto: Răzvan NEGRU

Autor
05 noiembrie 2024 la 12:18

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
FC Hermannstadt o va întâlni pe vicecampioana CFR Cluj în finala Cupei, la Arad
Echipa sibiană se va duela pentru trofeul Cupei României cu CFR Cluj în finala de peste trei săptămâni,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
Suporterii sibieni explică motivul pentru care au părăsit peluza, la pauza semifinalei cu Rapid. Acuzațiile aduse forțelor de ordine. De la ce s-a pornit, cât e adevăr și cât fantezie?
Cei prezenți, miercuri seara, pe Stadionul ”Municipal”, la semifinala de Cupă dintre FC Hermannstadt și Rapid, au fost...
Actualitate
9 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
E OFICIAL! Calificarea lui FC Hermannstadt mută finala Cupei României de la Sibiu, la Arad, pe ”Francisc Neuman”
Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a stabilit, în această după-masă, ca finala din acest an a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
S-au trezit prea târziu! Baschetbaliștii sibieni au obținut al patrulea succes consecutiv acasă, dar vor juca în plau-out
  ”Galben-albaștrii” au obținut, miercuri seara, a șasea victorie din ultimele opt meciuri disputate în Liga Națională și, totodată,...
Actualitate
3 min de citit