Articol
Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA organizează o nouă dezbatere în cadrul proiectului "Puncte de vedere", o inițiativă ce își propune "să creeze un cadru dinamic pentru schimbul de idei și dezvoltarea gândirii critice", după cum spun organizatorii. Fiecare ediție abordează teme de actualitate, relevante pentru societatea contemporană, invitând participanții să exploreze concepte ca: ce înseamnă un punct de vedere? Cum ne formăm opiniile? Cum luăm decizii? Cum formulăm concluzii? Proiectul „Puncte de vedere” aduce în prim-plan dialogul ca formă de implicare civică și socială, promovând o cultură solidă a gândirii critice, argumentației și a alegerilor informate.
După o primă întâlnire a publicului cu artistul Dan Perjovschi, în contextul Zilei Brâncuși, seria de dezbateri continuă cu tema "România în UE”. Evenimentul va avea loc pe 7 martie de la ora 18, în foaierul Bibliotecii ASTRA Sibiu (Corp B, parter).
Ediția din 7 martie își propune să analizeze relația României cu Uniunea Europeană "printr-o abordare multidimensională și intergenerațională, punând în discuție aspecte esențiale precum politica de coeziune, impactul reglementărilor europene asupra societății românești, mecanismele de protecție și limitările impuse de directivele UE, impactul politicilor europene în sfera realităților locale", spun organizatorii.
Invitați speciali în cadrul dezbaterii vor fi: Ulla Krauss-Nussbaumer, ambasadoarul Austriei, Iosif Marin Balog, istoric al economiei, Loránd Mádly, istoric și specialist în istoria instituțională, Christian Schuster, filosof şi Tudor Băiașu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național "Samuel von Brukenthal” din Sibiu.
Evenimentul este deschis publicului larg, iar participarea este gratuită.