Descoperă Tradiția și Natura: Drumeție și "Udatul Ionilor” în Munții Lotrului

Acasa >

Articol

Un colț al României unde natura, tradiția și povestea se împletesc într-un mod unic te așteaptă să-l descoperi! Pe 7 ianuarie 2025, o zi specială de Bobotează, ai ocazia să pornești într-o drumeție captivantă alături de familie în Munții Lotrului și să participi la o tradiție românească rar întâlnită – „Udatul Ionilor la Tălmăcel”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 „Udatul Ionilor” este un obicei spectaculos, care simbolizează purificarea și începutul unui an norocos. Participanții vor fi martorii unui adevărat spectacol de culoare și bucurie: parada tinerilor călare, porturile populare tradiționale și ritualul de „udare” la râu, care aduce râsete și energie întregului sat.

Această experiență unică este perfectă pentru familiile cu copii, oferindu-le celor mici șansa de a descoperi frumusețea tradițiilor românești într-un cadru autentic. Evenimentul este organizat de sibianca Nicoleta Ocneriu.

„La Tălmăcel, celebrăm tradiția unică a Udatului Ionilor, un obicei străvechi care îmbină simboluri de purificare, noroc și comunitate. Evenimentul nostru are ca scop promovarea valorilor locale și a tradițiilor autentice, dar și încurajarea timpului petrecut în natură, printr-o drumeție montană care va urma ceremonia.” spune Nicoleta Ocneriu, ghid montan.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Întâlnirea are loc marți, 7 ianuarie 2025, la ora 10:00, în parcarea Kaufland Șelimbăr, lângă Sibiu Shopping City. De aici, participanții se vor grupa în mașinile personale și vor porni spre pitoreasca localitate Tălmăcel. Prima oprire va fi la Muzeul Satului Tălmăcel unde vizitatorii vor fi așteptați cu placinte tradiționale.

„Pe lângă atmosfera de sărbătoare, vom fi întâmpinați cu ospitalitate la Muzeul Satului din Tălmăcel, unde ne vor aștepta plăcinte tradiționale, pregătite special pentru acest eveniment. Recomand participanților, inclusiv celor mici, să se îmbrace corespunzător, cu haine călduroase și încălțăminte adecvată, mai ales pentru drumeție. Vom avea grijă ca traseul să fie accesibil tuturor, punând accent pe siguranță și bucuria de a explora împreună natura. Prin acest eveniment, ne dorim să aducem oamenii mai aproape de frumusețea locului, dar și de rădăcinile noastre culturale. Vă așteptăm cu brațele deschise!”  ne-a declarat ghidul montan Nicoleta Ocneriu.

Această inițiativă își propune să sprijine și să promoveze comunitatea locală, oferind sibienilor ocazia să exploreze frumusețea tradițiilor românești și să se conecteze cu natura. Evenimentul face parte din programul Anii Drumeției, program inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu.

Autor
06 ianuarie 2025 la 12:24
797 de vizualizari

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 5 ore
Apariția și dispariția Parcului din Piața Mare. Informații din Sibiul anilor ´40
În poveștile despre trecutul orașului spuse de bunicii sibieni apare deseori parcul din Piața Mare, desființat în anul...
Actualitate
8 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
Dacă vor ajunge în finală, sibienii ar putea juca ACASĂ cu trofeul Cupei României pe masă! ”Municipalul”, preferatul federației
Pentru al treilea an consecutiv, Stadionul ”Municipal” ar urma să găzduiască finala Cupei României. Arena sibiană a fost...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
Ce spune ”Șumi” despre zvonurile că ar urma să fie înlocuit chiar cu Măldărășanu: ”Îi doresc baftă și îi curăț vestiarul!”
La un pas să rateze obiectivul, calificarea în cupele europene, Marius Șumudică își simte viitorul amenințat pe banca...
Actualitate
1 min de citit
Autor b.o.n.
acum 6 ore
Antrenorul Rapidului crede că Hermannstadt are prima șansă de a se califica în finala Cupei
Marius Șumudică a declarat, într-o conferință de presă, după sosirea la Sibiu, că echipa lui Măldărășanu este favorită...
Actualitate
1 min de citit