Articol
Ce e drept, m-am luat cu alte atribuţiuni şi cu ştiri din acestea care-s ştiri, adică fără amprenta personală a comentariilor, care de regulă şi dacă nu eşti din presa aia politrucă "dă dreapta" se dau aşa cum sunt: informaţie şi atât. Plus că, în cazul ăsta, în afară de comentarii standard despre politicienii ce-i ştim cu toţii nu aş fi adunat ceva pitoresc sau cel puţin remarcabil din partea voastră. Sau dacă "da", spuneţi-mi. Plus că dacă m-aş fi apucat "din urmă", cu comentariile, de unde am întrerupt-o, toate discuţiile de aici ar fi fost doar jumătăţi de amintiri, pentru că şi eu şi voi am uitat despre ce era vorba în materialul iniţial din, să zicem, iulie anul curent. Dar uite că reluăm relaţia. Până la urmă scriem totuşi, pentru cititori, nu pentru rating.
Şi dacă am vorbi şi despre comentariile de pe facebook?
V-aţi gândit la varianta asta? Să aduc în discuţie şi comentariile pe care le avem pe pagina facebook a Tribunei? Acolo unde oamenii îşi dau drumul aşa, la maxim(um), din tot instinctul de posesori de pagină de profil şi de deţinători opinie proprie, a lor sau a altora? Cu numele de la profil şi toate alea, pentru că nu cred că ai îndrăzni să invoci GDPR-ul atâta timp cât comentezi public? Să vadă lumea ce mari experţi avem pe acolo? Că nu ai loc de pricepuţi în jurnalism de pe tuşă de când s-au făcut reţelele astea sociale. Păi dacă sunteţi aşa de experţi, haide taică, depune-ţi CV-ul, dă nişte probe să vedem cât eşti de meseriaş, apoi la muncă nu la comentat, dacă eşti aşa de tare în realitate pe cât de tare eşti la comentarii. Ei? Cine se bagă? Ăla io, ăla io…
Scurtă paranteză: când ai imnul, dar nu-l saluţi
Unde? Atunci când s-a comemorat Gheorghe Lazăr, la statuia aceea amplasată cam la mişto, de zici că iese de la Turn, care e tot timpul obturată de scene, transformatoare, generatoare, garduri, căblăraie, de zici că domnul dascăl de la Avrig ori a devenit DJ de succes şi bagă turntablism, ori e unul din tehnic de la cine ştie ce super-festival din seria de super-festivaluri din Piaţa Mare (unde merge moca sibianul şi zice că uai ce fain ie că e moca). Ştirea s-a numit "Gheorghe Lazăr, omagiat sâmbătă în Piaţa Mare", şi a fost strict despre eveniment, fără intervenţiile personale ce mă caracterizează.
Aici "Barbu" mă informează, în termeni duri, că două persoane din "prezidiu" n-au pus mâna dreaptă la piept când muzica militară a intonat Imnul Naţional, aşa cum cere protocolul. Pentru cei neiniţiaţi în chestii din astea, intonarea Imnului Naţional este un moment solemn indiferent dacă îţi place sau nu (imnul sau România). Iar cei prezenţi se cuvine să salute. Militarii dau onorul cu arma din dotare, salută la chipiu/şapcă/bonetă/cască, iar civilii duc mâna dreaptă la inimă. Mai ales dacă eşti autoritate, adică bugetar adică plătit de ţara aia care are imnul ăla, care-o fi. Uite când a venit în România, Zelenski, aşa cum se vede în pozele de la pagina web a Preşedinţiei României, nu a salutat imnul, spre deosebire de Iohannis, care a făcut asta. Pentru că nu era imnul lui. Dar aici era imnul tău. Deci, conform imaginii NU au salutat la intonarea Imnului Naţional două persoane. Primarul Astrid Fodor şi Valeria Oana Zaharia, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului. Dacă cineva are imagini sau înregistrări video care să probeze contrariul, voi face rectificările cuvenite. Doar atunci.
"Eu" îmi spune că sunt la articol prea multe fotografii cu politicieni (el a spus altfel) "care au început prea devreme campania electorală". "A fost despre Gheorghe Lazăr, nu despre politicienii care ne-au dezamăgit profund!".Stimate "eu", asta este, la manifestări publice, apar politicieni. Asta e regula de când a apărut politicul în viaţa publică, nu e o invenţie actuală. Şi treaba nu ţine de campanie electorală, pentru că ei sunt prezenţi tot timpul. Din simplul şi esenţialul motiv: sunt invitaţi. Ei nu zic "vreau să vin şi eu". Uite când e pe sate câte un super festival, politicienii apar pe scenă din principalul motiv de a fi arătaţi de primar mulţimii, să vadă cetăţeanu' ce spate are el şi pe cine cunoaşte dom' primar la eşaloanele superioare. Asta e regula, peste tot e la fel. Nu scăpăm.
Ne aranjăm noi pentru biserică sau aranjăm biserica pentru noi?
Aşa cum mă şi aşteptasem (şi îmi dorisem), la "Când nu-ţi mai ajunge biserica de la atâta nuntă" am avut reacţii bogate. Subiectul e vorba aia "hot", că se petrece sub ochii noştri iar unii sunt implicaţi direct. Era (şi este încă în continuare că nu l-ea trecut) despre cum împopoţonează unii biserica cu toate kitschurile atunci când fac nunta. Că biserica nu e pe măsura pretenţiilor Alteţelor Sale aşa cum este ea ctitorită, ci trebuie îmbunătăţită cu copăcei, floricele, glastre, coloane, covor roşu, scaune "specifice", panglicuţe, inimioare şi alte chestii.
Iar lumea cititoare a spus:
"Transilvania": "Se creează o impresie falsă, repet FALSĂ, că totul e ok, că un om strâmb nu e de fapt strâmb, că unul prost nu e de fapt prost, că pantalonii tăi nu sunt rupţi în fund. şi astfel toată această falsitate se transferă în chiar gândirea intrinsecă a individului, modificându-l întru totul pe interior, transformându-l într-unul fals, şi nu oricum, ci faţă de el însuşi. Omul strâmb, prost, fals şi cu pantalonii rupţi se va privi în oglindă şi va spune:
"Ce frumos şi deştept şi bine îmbrăcat sunt! Dacă lumea nu îmi spune nimic, înseamnă că sunt frumos şi deştept…". Păi asta e valabilă universal şi mai nou este un sistem de funcţionare. Aşa se nasc influensării. Pune unul un rahat pe facebook sau dă virtual din mâini şi picioare, bula îl aplaudă, face şi ea zgomot, iar el are impresia că e mare guru. Tu, de jenă faţă de tine, îl laşi în pace şi nu i-o tragi ca să-şi mai echilibreze poziţia reală în societate, el şi-o ia în cap şi ajunge apoi la ştiri ca mare activist, expert, cunoscutul, cel care are un catralion de likeuri. Iat aiurelile lui devin literă de lege şi citate celebre. Pentru că tu ai tăcut şi stat în banca ta.
Jean: "Nu este normal, să dai vina doar pe mirii, părinţii, naşii şi invitatii care participă la acest eveniment ce ţie nu-ti place. Biserica noastră ortodoxă ar trebui să aibă niste norme decente care să fie respectate de toţi cei ce vin la biserică, aşa cum au celelalte religii: catolicii, musulmanii, evanghelicii, evreii ş.a ."
Jeane, Biserica ARE norme decente de comportament la biserică, dar nu se prea chinuie lumea să le respecte. Adică, are niste norme care "atentează" la nesimtirea unor "credinciosi" care merg la biserica precum la târg sau cârciumă. De regulă, nu ai voie cu telefonul dat tare, trebuie să fi îmbrpăcat decent, nu ca atunci când ieşi noaptea la produs, trebuie să respecţi liniştea şi să nu fii, în general, panaramă. Cu împodobirea bisericii la ocazii nu ştiu dacă e vreun regulament, dar neapărat ar trebui să fie, cu o unică specificaţie: ESTE INTERZIS/Ă. şi nu-mi plac nunţile. Mu-mi mai plac. Au devenit o dezlănţuire a fiţelor şi a prostului gust în marea lor majoritate.
"Andrei Nebunu": "Să nu îţi uiţi baticul când te duci la biserică şi să laşi telefonul acasă. Păcat că primiţi salarii pentru asemenea postări. Mai bine dacă tot ai atins subiectul şi trăieşti în aceeaşi lume modernă ca noi toţi de altfel, atingeai evaziunea fiscală din biserici. Sibiul este un oraş norocos la capitolul acesta, nu sunt preţuri fixe la biserică, dar de chitanţe sau bonuri nici vorbă. Sunt convins că Dumnezeu, dacă este aşa cum zice biserica, nu e deranjat că la un botez sau nuntă vine cineva şi se pozează. Sau Dumnezeu nu poate fi modern, a rămas acelaşi moş ursuz, sobru care a trimis potopul. De ce avem impresia că ştim ce vrea Dumnezeu de la oameni? Asta nu este cumva aroganţă? Vezi stimabile că ai săvârşit pe puţin 3 păcate în postarea ta".
Aha, e o problemă la batic şi telefon. Hai să mergem la nuntă rupţi în blugi cu tricoul negru cu şcheleţi cu cap de mort pe noi. Hai la concert la Filarmonică în bikini. Hai să urle telefonul peste tot. Oriunde mergei respecţi reguli, doar în biserică e mai altfel, că cum adică să respecţi reguli. Apoi, nu eşti tu în măsură să decizi pentru ce merită să primesc eu salariul sau nu. Tu poţi citi sau nu (îmi e oricum indiferent, dacă vrei să auzi doar ce-ţi place, închiriază un lăutar). Despre "evaziunea fiscală" din biserici, dacă ştii ceva, anunţă Mitropolia sau organele competente. Sau poţi trimite şi la presă, dar dai cu subsemnatul: nume, prenume, alea-alea şi-ţi asumi, inclusiv în faţa justiţiei, ce afirmi. Apropo, când bagi dedicaţii la lăutari la nuntă ţi se dă bon? Tovarăşii care îţi fură mireasa şi cer "ransom" îţi dau bon pe ce le dai? Când "ne înţelegem noi" cu cameramanul şi pozarul dai vreun bon?
În plus ai pierdut ideea pe parcursul lecturii. Nu era vorba aici de făcut poze la nuntă. Ci de împodobirea de prost gust a bisericii. OK, am făcut păcate în "postarea" mea. Dar tu?
Iar opiniile continuă…
"Redactore" (A, salut! Tu ai pus comentariile alea cu "de ce nu mai faci rubrica", nu?) mă ia, că n-am dreptate. "Şi la catolici se împodobeşte biserica cu flori când e o cununie. Poate nu se exagerează ca la ortodocşi, adică cum exagerează cei care aparţin de Biserica Ortodoxă, dar totuşi biserica arată diferit faţă de o altă zi ecumenică".
Cum ai spus? "Poate nu se exagerează ca la ortodocşi". Ei vezi, aici e toată cheia şi ideea. Bun, nu toţi ortodocşii, uite, recent am văzut o nuntă normală, fără făcături.
"Cititescu": "Biserica e o instituţie cu mii de angajaţi dintre care foarte puţini sunt de calitate, mulţi sunt ciubucari şi negustori de iluzii, departe de ceia ce ar trebui să fie un duhovnic, un sfătuitor înţelept, un educator spiritual şi civic. Măcar în sec. XXI oile Domnului ar trebui să se ridice din patru labe în doua picioare".
Mulţi confundă Biserica cu instituţia Bisericii sau doar cu clădirea. Nu înţeleg aici sensul frazei despre oile Domnului care trebuie să se ridice din stadiul de patruped la cel de biped. Adică? Un credincios adevărat nu e nici patruped, nici tâmpit. Dacă la asta vă referiţi, la trecerea de la stadiul de participant inert la cel de trăitor al credinţei, sunt 100% de acord. Dacă e vorba de altceva, să vedem ce e. Când aveţi chef şi timp, explicaţi termenul "negustori de iluzii".
Spicuiesc din comentariul răspuns la adresa lui Cititescu: "În istorie, oile idioate s-au ridicat de multe ori impotriva Bisericii pentru a se supune STATULUI şi de fiecare dată a ieşit foarte rău pentru ele. De fiecare data STATUL le-a tras ţeapă şi de fiecare data s-au convins că mai bine rămâneau să slujească Lui Dumnezeu decat statului satanic.
S-au ridicat la Revolutia Franceză si au fost exterminaţi din regiuni intregi. Vedeea a fost de populata aproape în întregime. S-au ridicat la 1848 şi iar au luat ţeapă slujind revoluţiile masonice. S-au ridicat la 1917 şi bolşevicii au exterminat în gulag oile la grămadă. şi pe cele împotriva bolşevicilor, dar şi pe oile bolşevice. Cert este că de fiecare dată când oile s-au întors împotriva Lui Dumnezeu, au avut de suferit. şi de fiecare dată oile idioate uită istoria şi urmaşii oilor proaste de ieri sunt păcălite de sistemul de azi…" În mare parte, are dreptate.
Ioan Sperling: "Problema începe nu odată cu nunta, ci ea există de foarte multă vreme şi e acceptată de preoţi! Lumea nu ştie la ce merge la biserică, cum trebuie să se îmbrace, să se comporte şi nimeni nu le spune, de frică că nu mai vin! Dacă prezenţa e mântuitoare, atunci se mântuieste şi Tangalache, că el e întotdeauna prezent la slujbe şi îşi vede de treaba lui cu seriozitate!".
Da, mulţi vin la biserică doar ca să vină. Se şi vede pe ei. Mulţi nu ştiu de ce merg la biserică, poate doar ca să socializeze cumva (îi mai auzi şuşotind în timpul slujbei) sau că "aşa se face". Mă îndoiesc că simpla prezenţă e mântuitoare. Dar e totuşi un pas înainte faţă de a NU merge.
Ce să faci cu cei din brigada lui "acum ce să-i faci"?
"Din cauza celor cu "acum ce să-i faci", nu se poate face nimic", am scris (şi am zis). Ştiţi, nu ai chef, nu te bagi, stai pe margine şi aştepţi, "a, cine eu?", ca nu cumva ca ceea ce faci să pută cumva cuiva, să te ia cineva vreodată la întrebări, să îţi strice zenul şi CV-ul imaculat de frumos ce e. Şi atunci o dai cu apărarea pasivă: "acum ce să-i faci" şi te-ai scos. Adică nu ai ce face, lasă, stai în banca ta, eşti nimic, nu contezi, e bine să decidă alţii pentru tine. Stai acasă, salvezi viaţa lu' bunica, vorba aia. Cititorii nu au citit şi au zis "uite ăsta a scris iar, no' acum ce să-i faci…", ci au purces la răspuns.
Corny: "Dovada clară că aveti dreptate cu cele spuse în articol este lipsa comentariilor! (era primul comentariu, lasă că au venit după, n.n.) "Ce să-i faci". Cineva, din mediul universitar clujean, susţine că nu mai detinem fondul genetic pentru a fi altceva decât ceea ce suntem acum şi că această stare de fapt a fost determinată de golirile demografice petrecute în timpul celor două războaie mondiale, continuate prin epurările elitelor sociale şi intelectuale între 1948 şi 1989 şi finalizate cu migraţia a cinci milioane de români după 1989. Oarecum şi articolul dumneavostră face referire la acest aspect. Trist!!!"
Stimete Corny, s-ar putea ca teoria să fie reală. Cine piere în război? Cei tineri, sănătoşi, cu convingeri puternice. Două generaţii de iubitori de ţară au pierit în două războaie mondiale, indiferent din care tabără. Aşa a fost mai lesne ca restul să se adapteze schimbărilor şi slugărniciilor. Apoi, dincolo de fondul genetic este ingineria socială. Cei care au venit din războaie, au fost ori uitaţi, ori aruncaţi la gunoi, ori ACUZAţI că au servit nuştiuce forţe negative şi obligaţi direct sau indirect să se reeduce. Vezi la noi veteranii din Răsărit sub comunişti şi cei din Vietnam, la americani. La fel la noi în 1989. Cei care au ieşit în stradă au fost fentaţi, trădaţi, chiar urmăiriţi şi şicanaţi. Ca să nu mai vorbimd e majoritatea poporului, care a fost (şi este) batjocorit de cei de la putere. Normal că toate acestea scad spiritul combativ şi duc la blazare şi nepăsare.
Corny este contrat de un domn naţionalist, acuzându-l că "nu ai mai evoluat deloc" şi că se hrăneşte cu "porcăriile scrise de progresişti". "Ce prostii îndrugi acolo, că "nu avem fondul genetic necesar"? Ce progresist ticălos a spus asta despre poporul român? De ce nu dai nume şi link la articol de unde ai cules aceste porcării?" După ce îl înjură de "USR-ul mamii", spune că noi, românii, avem "cele mai multe medalii de aur la olimpiadele de informatică, fizică şi matematică. Ce spui de fondul ăsta genetic, domnule USRist? Avem copii deosebit de talentaţi în cele mai diverse domenii".
Acum intru eu: olimpicii sunt doar nişte excepţii în marea masă de semianalfabeţi pe care îi puiază şcolile, cu complicitatea majorităţii profesorilor. Domnule patriot, toată stima pentru convingeri, dar hai o dată cu 12-le la Mallul Nou, să vezi cei ne-olimpici şi majoritari cum se comportă. A-ţi iubi ţara nu însemnă a crea mitologii despre ea, ci de a-i recunoaşte punctele bune şi slabe, pentru a şti unde să munceşti. Dacă o tot scăldăm aşa cu daci şi legendele românilor ediţia extinsă, nu rezolvăm nimic.
Istoria românilor. Cea din manuale versus cea reală
Nu ar fi prima oară când discuţia deviază de la subiect, dar la modul interesant, încă o dovadă că cititorii noştri sunt mai deştepţi decât ai lor.
I se răspunde lui Corny că "Ţările Române au fost singurele ţări care nu au fost făcute paşalâc de către Imperiul Otoman. Că "Ungaria a dispărut de pe hartă" după bătălia de la Mohacs. Că în comunism, "românii au opus cea mai îndelungată rezistenţă din lume" şi că ultimul partizan anticomunist a fost capturat abia în 1976. şi că recent, "în pLandemie România a fost ţara cu cel mai mic număr de vaccinaţi". "Rezistenţa împotriva sistemelor dictatoriale a funcţionat mereu. Nu sporadic. Când a fost nevoie, mereu neamul românesc s-a ridicat la înălţime şi a luptat pentru libertate, spre disperarea progresiştilor care ar vrea să dispărem ca ţară şi ca neam", se mai spune.
Aici ar fi o mică problemă. Da, noi am fost neocupaţi de turci din simplul motiv că am căzut la înţelegere cu ei. De la Mircea cel Bătrân încoace cu mici excepţii, am fost supuşi turcilor. La un moment dat aşa de supuşi că ei decideau cine să fie domn în Ţările Române iar ceremonia de întronare a lui Vodă avea loc la Istanbul. Plus de asta, eram supuşi şi vesticilor, adică aşa cum ne-am obişnuit, cu fundul în două luntrii. Rezistenţa anticomunistă din România a fost, da, de durată dar complet ineficientă: socialismul a fost instaurat, iar cei din munţi au rămas doar nişte oameni în munţi, amăgiţi de propaganda occidentală că "vin americanii (şi dau cu atomica)" adică vin exact cei care ne-au dat ruşilor. Oricât ar fi fost de lungă, rezistenţa din munţi nu a avut un impact major asupra mersului lucrurilor, aşa cum a fost în Germania de Est cu revolta de la Berlin din 1953, protestele din Polonia începute la Poznan în 1956, revolta anticomunistă maghiară tot din 1956 sau "Primăvara de la Praga" din 1968. Ne-a cam plăcut sub dictatură, aşa cum ne place şi acum. Ca rezistenţă la vaccinare, nu cred că România a fost ultima din UE sau Europa. Am avut procente mai mici dar să nu uităm câţi au devenit isterici şi făceau spume împotriva "nesupuşilor". Erau şi ei tot români. Cearta a continuat, ci Ike versus patriotul fără nume. Dar e text prea mult, deşi e, repet, interesant. Îl găsiţi acolo, la articol.
Despre resursele noastre ajunse pe mâna altora, care ni le vând
În "OMV şi România sau cum să ai tupeul să ceri prioritate la cumpărat gazul tău", era vorba despre mai ales, cum noi, având resurse şi graţie celor de la putere (pe care nici măcar nu putem spune că i-am ales) trebuie să ni le cumpărăm, la un preţ stabilit de alţii. Au prins ideea mulţi din cei care au comentat.
"Sibian": Problema este că suntem conduşi doar de slugoi. Niste politruci care ne-au vândut resursele şi se fac ghiocel în faţa oricărei solicitări străine. Atâta timp cât nu naţionalizăm resursele vândute fraudulos, nu rezolvăm nimic. (…) Pentru că da, slugoii care ne conduc de peste 30 de ani au legalizat furtul cu acte în regulă. "Sibian mai spune că e nevoie în România de "o dictatură militară, naţionalistă, care să cureţe ţara de slugoi şi de trădători".
Bun, parţial de acord, dar cu aia cu dictatura militară, NU. Nici nationalistă. Pentru că nu aş înţelege diferenţa dintre ea şi o dictatură progresistă globalistă a "societăţii civile". Pentru că sunt două DICTATURI. Care fiecare impune ceva şi este împotriva libertăţii ca individ şi ca greup de indivizi şi, în ultimă instanţă, ca popor. A, diferenţa ar fi că mi s-ar da în cap în numele ţării, neamului şi strămoşilor, nu în numele vaolorilor europene, a certificatului verde, a amprenteid e codoi şi a sustenabilităţii. Câtă vreme mi se dă în cap, e cam tot aia în esenţă.
"bp" a reapărut hop şi el, de undeva din hăurile internetului. Se ceartă cu cineva fictiv pe care-l asociază cu mine "trebuie că ai fost mare comunist şi ai uitat că pe timpul răposatului lumea murea de foame, tu nu, benzina la pompă nu era motorină, la fermă nu gaseai, şi acuma înpreună cu chisăliţă faceţi pe alţi hoţi pune mai bine mâna pe sapă şi lucreazăţi pământul. La fel şi tu. Pune mâna pe sapă, că cu scrisul, mai greu. A trebuit să descifrez singur că translate-ul mi-a zis că-şi bagă ceva şi pleacă de pe net dacă mai vin cu din astea la el.
Cineva mă ia direct: "stimate autor, vă învârtiţi în jurul cozii şi nu spuneţi lucrurilor pe nume. Popescu a făcut ce a vrut el la minister? Sau
a făcut ce a fost lăsat să facă?? Cine l-a numit ministru ? Cine a numit prim-miniştrii în ultimii mulţi ani? Ale cui au fost guvernele? Nu ale lui k.w. iohannis? Nu Iohannis e şeful diplomaţiei, al afacerilor extene? Nu el tot zice să nu ne certăm cu Austria, să avem răbdare, să acceptăm că suntem cetăţeni de mâna a doua, până la paştele cailor? La Cotroceni e vinovatul. Dar… puterea corupe. şi când ai puterea deplină de la Cotroceni, guvern şi majoritate parlamentară, poţi să faci ceva pe CONSTITUŢIA României, care zice: la art. 136 asa: "(3) Bogătiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietătii publice. (4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile.". Între timp, nu mai contează aşa mult preţul de la bursa din Viena. Odată cu războiul au făcut plafonarea preţului. Dar plafonul a fost stabilit la de 3x preţul dinaintea războiului! Acum depozitele sunt la peste 90% pline, consumul e redus la minim şi noi nici macar nu stim ce, cât, unde şi la ce preţ exportşm surplusul de gaz."
Stimate care mă stimezi ca autor, ce am scris era despre vizita oficială de pus piciorul în prag a delegaţiei OMV la Ciolacu. Şi nişte chestii de context. Nu ştiu dacă cineva din Guvern face "ce vrea", asta ca să nu mai spun că să facă ce trebuie. DE la 1990 încoace asist, la prăduirea şi distrugerea României, de către politicienii şi nu doar ei, indifreent de ce culoare politică au fost sau sunt. Deci nu-mi arătaţi Cotroceniul, că treaba e de dinainte de a fi Iohannis primar al Sibiului. Constituţia zice bine dar ideea e că sunt ale noastre până la extragere şi rafinare-prelucrare, cundând sunt ale altcuiva. Puteau fi ale noastre şi aşa, dar s-a lucrat intens la distrugerea a ce e naţional şi la aducerea altora de a face bani pe spinare României şi a românilor. Ce nu face bugetarul pentru nişte comisioane babane? Face şi legi şi OUG-uri şi norme metodologice, orice. Plus că acum nici nu mai avem conducători ci doar uitori în practică a deciziilor de la Europa sau alte părţi. Iar bătaia electroală este o luptă pentru cine să ajungă să facă pe plac stăpânului. Ca pe vremea fanarioţilor, când boierimea se bătea reciproc pentru care să facă pe plac slăvitului sultan. (va urma).
Notă: unele imagini ilustrează ce se întâmplă cu ce e în jurul nostru atunci când noi o dăm pe "acum ce să-i faci".