De Noaptea Muzeelor, superstarul a fost Sinagoga. S-a stat la coadă pentru a o vizita

Acasa >

Articol

Sinagoga de pe strada Constituţiei a fost, sâmbătă, în mod sigur, superstarul Nopţii Muzeelor de la Sibiu. Nu cred ca, în istoria edificiului sau chiar a oraşului, să fi fost atâta lume dornică să viziteze acest lăcaş de cult încât să se formeze o coadă mai ceva ca în perioada de aur a cozilor.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cel puţin în jurul orei 19, coada se întindea până dincolo de intersecţia străzii Constituţiei cu Pescarilor, devenind ea însăşi o curiozitate pentru trecători, o dovadă printre altele că Sibiul are încă multe obiective valoroase de privit şi vizitat şi că trebuie doar un mic efort de a le re-aduce în lumina favorabilă. 

În ciuda lungimii ei, şi datprită excelentei organizări, coada de la Sinagogă a "funcţionat" repede, grupuri-grupuri şi graţie unor gazde ospitaliere, toată lumea reuşind să viziteze interiorul acestui lăcaş de cult. Cei prezenţi au beneficiat atât de ghidaj cât şi de prezenţa panourilor cu informaţii din istoria sinagogii şi a comunităţii evreieşti sibiene, prin expoziția "În cuvintele proorocilor: istoria comunității evreiești din Sibiu".

Sinagoga de pe Constituţiei a fost edificată în perioada 1898 – 1899, prin efortul comunităţii evreieşti conduse de Josef Schwartz. Arhitectul edificiului a fost Franz/Ferenc Szallay, cel care a construit, printre altele, sediul actualei Prefecturi de pe str. A. Şaguna, biserica ortodoxă din Miercurea Sibiului şi biserica ortodoxă din Guşteriţa. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

De la perioada ei de glorie, când, în perioada imediat postbelică la Sibiu erau 1.900 de evrei, s-a ajuns, în 2006 la doar 24 de persoane. Sinagoga a devenit, treptat, şi ea, un edificiu din ce în ce mai deteriorat. În plus, multe din obiectele de cult ale ei, din aur și argint au fost… furate. Revigorarea clădirii începe cu anul 2007, când cu ajutor israelian s-a demarat reabilitarea clădirii. 

Anul acesta, sinagoga a fost inclusă în acţiunea "Noaptea Muzeelor" graţie colaborării dintre Muzeul Naţional Brukenthal şi Comunitatea Evreiască din Sibiu. 
La fel, şi Muzeul de Artă Contemproană s-a bucurat de suces la vizitatori, şi acolo intrându-se tot "pe bază" de coadă.

O dovadă că Sibiul încă mai are multe de arătat atât localnicilor cât şi turiştilor, dincolo de cramponarea în monotonia unora şi aceloraşi obiective istorico-turistice. 

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
13 mai 2023 la 20:16

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit