Articol
Natalia Sitcai și-a găsit „sensul” la Sibiu. A fost plecată din țară, până când a simțit că trebuie să facă o schimbare. La acel moment principala ocupație era fotografia, însă nu i se părea suficient, așa că a decis să o ia de la zero.
A căutat ceva care să-i dea sens și să o facă fericită. „De la fotografie la brutărie”, așa a ieșit din zona de confort și s-a mutat în Sibiu în 2019, iar brutăria a deschis-o în 2021, în pandemie, într-o perioadă destul de grea. Toți banii pe care îi avusese strânși i-a investit în cursuri de făcut pâine la o Academie Elvețiană din Dubai, mentorul său fiind un brutar din Olanda.
„Mi-a fost frică să iau această decizie pentru că voiam să duc la excelență ceea ce fac, știam că trebuie să mă dedic total noului drum. Dar de când am deschis brutăria mă simt ca o mamă cu un nou-născut”, spune Natalia.
Pâine artizanală din ingrediente organice
Brutăria o găsim pe str. Mitropoliei nr. 35, se numește „5 pâini și 2 pești”. Inițial conceptul de pâine sofisticată l-a gândit pentru piața din București, dar s-a răzgândit. S-a frământat ce-i drept, la început pentru că nu se aștepta ca sibienilor să le placă tipul de pâine pe care ea știe să îl facă. Nu s-a gândit că va ajunge brutar, dar i s-a părut interesantă arta de a face pâine. „Am început singură, dar acum mai lucrez cu încă 2 tineri cu care fac echipă bună. Avem idei foarte multe, dar punerea lor în practică trebuie puțin filtrată, în funcție de gustul consumatorilor”, afirmă tânăra.
Pâinea cu bulgur, preferata sibienilor
În general publicul decide care sunt sortimentele care rezistă de-a lungul timpului și cele care sunt prea sofisticate pentru gustul lor. Preferata sibienilor este pâinea cu „bulgur”. După spusele Nataliei, localnicii iubesc pâinea densă.
Sortimentele sunt variate, dar tânăra recomandă pâinea cu maia, integrală, bulgur și baghetele focaccia, foarte bogate, cu ulei extra virgin, fiind printre cele mai vândute. Bineînțeles mai sunt și pâinile fougasse, cu smochine, ciocolată și fructe uscate, mai exact toate produsele din gama bio.
„Vrem să avem ingrediente de maximă calitate. Ulterior a intervenit și patiseria și nu am reușit să facem toate produsele să aparțină gamei bio”.
Procesele de pregătire a pâinii sunt foarte elaborate și necesită mult timp, minim 3 zile. Natalia face și pâine cu cartofi, dar e cu totul diferită: „Este o mare diferență pentru că sunt procese de fermentație diferite. Pâinile noastre au o fermentație naturală fără săruri”.
De unde „5 pâini și 2 pești”
A fost criticată pentru că numele nu are o sonoritate și nu este ușor de înțeles, dar tocmai asta i s-a părut interesant: „Este o trimitre la miracolul împărțirii pâinilor din Biblie”, a adăugat Natalia.
Ideea i-a venit din faptul că a fost copleșită de acest proiect și a fost nevoită să depășească greutățile, iar în lecturile momentului a dat peste acest pasaj. În ciuda faptului că nu au fost de acord cu schimbarea, părinții au susținut-o cât de mult au putut. Nici ei nu se gândeau la un traseu atât de solicitant. Nu a privit totul ca pe o afacere, dar în viitor vrea să se dezvolte și să ofere sibienilor o pâine bună și de calitate.