De la fotografie la brutărie. Povestea unei tinere din Sibiu care și-a deschis o brutărie artizanală: „Am început singură!”

Acasa >

Articol

Natalia Sitcai și-a găsit „sensul” la Sibiu. A fost plecată din țară, până când a simțit că trebuie să facă o schimbare. La acel moment principala ocupație era fotografia, însă nu i se părea suficient, așa că a decis să o ia de la zero.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

A căutat ceva care să-i dea sens și să o facă fericită. „De la fotografie la brutărie”, așa a ieșit din zona de confort și s-a mutat în Sibiu în 2019, iar brutăria a deschis-o în 2021, în pandemie, într-o perioadă destul de grea. Toți banii pe care îi avusese strânși i-a investit în cursuri de făcut pâine la o Academie Elvețiană din Dubai, mentorul său fiind un brutar din Olanda.

„Mi-a fost frică să iau această decizie pentru că voiam să duc la excelență ceea ce fac, știam că trebuie să mă dedic total noului drum. Dar de când am deschis brutăria mă simt ca o mamă cu un nou-născut”, spune Natalia.

Pâine artizanală din ingrediente organice

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Brutăria o găsim pe str. Mitropoliei nr. 35, se numește „5 pâini și 2 pești”. Inițial conceptul de pâine sofisticată l-a gândit pentru piața din București, dar s-a răzgândit. S-a frământat ce-i drept, la început pentru că nu se aștepta ca sibienilor să le placă tipul de pâine pe care ea știe să îl facă. Nu s-a gândit că va ajunge brutar, dar i s-a părut interesantă arta de a face pâine. „Am început singură, dar acum mai lucrez cu încă 2 tineri cu care fac echipă bună. Avem idei foarte multe, dar punerea lor în practică trebuie puțin filtrată, în funcție de gustul consumatorilor”, afirmă tânăra.

Pâinea cu bulgur, preferata sibienilor

În general publicul decide care sunt sortimentele care rezistă de-a lungul timpului și cele care sunt prea sofisticate pentru gustul lor. Preferata sibienilor este pâinea cu „bulgur”. După spusele Nataliei, localnicii iubesc pâinea densă.

Custom Image

Sortimentele sunt variate, dar tânăra recomandă pâinea cu maia, integrală, bulgur și baghetele focaccia, foarte bogate, cu ulei extra virgin, fiind printre cele mai vândute. Bineînțeles mai sunt și pâinile fougasse, cu smochine, ciocolată și fructe uscate, mai exact toate produsele din gama bio.

„Vrem să avem ingrediente de maximă calitate. Ulterior a intervenit și patiseria și nu am reușit să facem toate produsele să aparțină gamei bio”.

Procesele de pregătire a pâinii sunt foarte elaborate și necesită mult timp,  minim 3 zile. Natalia face și pâine cu cartofi, dar e cu totul diferită: „Este o mare diferență pentru că sunt procese de fermentație diferite. Pâinile noastre au o fermentație naturală fără săruri”.

De unde „5 pâini și 2 pești”

A fost criticată pentru că numele nu are o sonoritate și nu este ușor de înțeles, dar tocmai asta i s-a părut interesant: „Este o trimitre la miracolul împărțirii pâinilor din Biblie”, a adăugat Natalia.

Ideea i-a venit din faptul că a fost copleșită de acest proiect și a fost nevoită să depășească greutățile, iar în lecturile momentului a dat peste acest pasaj. În ciuda faptului că nu au fost de acord cu schimbarea, părinții au susținut-o cât de mult au putut. Nici ei nu se gândeau la un traseu atât de solicitant. Nu a privit totul ca pe o afacere, dar în viitor vrea să se dezvolte și să ofere sibienilor o pâine bună și de calitate.

Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
06 februarie 2025 la 14:23

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 2 zile
Fiica sa a luat „golden buzz” la „Românii au talent”, dar povestea lui îl trimite direct în „finala” oamenilor cu destine incredibile!
Povestea unui om care poate fi exemplu pentru noi toți am găsit-o, ca în fiecare săptămână, pe pagina...
Cultura
6 min de citit
acum 5 zile
VIDEO: Piața Mare, după 51 de ani. Atunci și acum
Piața Mare este, fără îndoială, locul cel mai des asociat cu Sibiu. Zona a cunoscut mai multe transformări...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 lună
Racovița se alătură proiectului „Bazarul jucăriilor cu suflet”
Proiectul „Bazarul jucăriilor cu suflet”, destinat copiilor care doresc să ofere o nouă viață jucăriilor ce nu se...
Monden
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 lună
Temperaturile ridicate provoacă închiderea prematură a Hotelului de Gheață de la Bâlea Lac
Sezonul 2024 - 2025 al Hotelului de Gheață de la Bâlea Lac a debutat în condiții bune, dar, din...
Monden
3 min de citit