De ce este nevoie să faci o măsurare a profilului anvelopelor tale?

Acasa >

Articol

Orice posesor al unui autoturism beneficiază de ocazia de a-și face o rovinietă direct pe online sau de a încheia o poliță de asigurare în doar câțiva pași. Internetul a devenit o sursă de ajutor și pentru îndrăgiții de autoturisme, însă sunt unele chestiuni pe care doar un mecanic sau o persoană de specialitate le-ar putea cunoaște.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Iată câteva chestiuni pe care trebuie să le știi despre anvelopele tale!

Banda de rularea a anvelopei este acea componentă a mașinii care face contact direct cu șoseaua. Un model diferit al pneurilor poate avea un efect negativ asupra modului de frânare cât și în momentul tracțiune de pe diferite drumuri.

 

Anvelopele simetrice, asimetrice și direcționale

Când vine vorba de mașinile care transportă pasageri, tipul de anvelope potrivit este cel simetric. Profilul simetric se referă la partea exterioară și cea interioară a benzii destinate rulării pneului. Există însă o gamă de anvelope care sunt simetrice multidirecțional, ceea ce înseamnă că au capacitatea de a fi montate și rotite în orice direcție se vrea, fără ca funcția anvelopelor să fie cumva afectată.

Este important să știi că dacă alegi aceste tipuri de pneuri trebuie să ai în vedere faptul că ai un avantaj pe carosabilul acoperit cu zăpadă, deoarece garantează un bun mers, dar uzura acestor pneuri este mai timpurie.

Anvelopele cu profilul asimetric presupune jumătatea din interior și exterior a benzii pentru rulare să fie așezată cu canale și blocuri de forme diferite. Iar când discutăm de anvelopele direcționale ne referim la aceeași direcție.

 

Cum determinăm nivelul de uzură al anvelopelor

Pentru toate categoriile de anvelope (iarnă, vară și all season) șoferii trebuie să știe că există precizări legale pentru adâncimea minimă a profilului de anvelope. La nivelul Uniunii Europene s-au implementat câteva măsuri legislative obligatorii care sunt aplicabile tuturor statelor membre. Pentru circulația pe drumurile publice cu autoturismele, motocicletele și camioanele, profilurile pneurilor trebuie să aibă adâncimea minimă de 1,6 mm. Această valoare trebuie să fie menținută pe întreaga suprafață a anvelopei. Dacă această valoare ajunge sub 1,6 mm, vom întâmpina probleme la distanța de frânare pe carosabil, în special dacă acesta este umed. Trebuie avut în considerare că o anvelopă uzată își poate dubla distanța de frânare dacă ajunge în această situație.

Anvelopele de iarnă nu trebuie să aibă o adâncime mai mică de 3 mm, iar cele de vară mai puțin de 2 mm.

Este foarte important de ce categorie de anvelope discutăm în funcție de sezonul pe care rulăm mașina. De aceea este foarte important ca în această perioadă să achiziționăm anvelope de vară  de la e-roti.ro.

 

    

Nu uita că siguranța ta și a celor din jur ține de aceste mici detalii, care uneori pot avea un impact negativ. dacă nu sunt prevenite. Este important să verifici periodic starea tehnică a mașinii și să ai în vedere drumurile lungi și starea mașinii tale. De asemenea, nu uita că dacă nu verifici adâncimea pneurilor poți provoca o explozie a anvelopelor.

 

Sursa foto: pexels.com

 

29 martie 2023 la 11:47

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dan FRÂNCU
acum 27 secunde
Fosta Școala de Aviație din Mediaș se transformă în Centru Comunitar Medico – Social
Primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman, a participat în prima zi a acestei săptămâni la recepția finală a obiectivului...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Sibianul Bogdan Mihai Radu aduce peisajul contemporan la Muzeul de Artă Brașov
Muzeul de Artă Brașov găzduiește o nouă expoziție semnată de artistul plastic Bogdan Mihai Radu, originar din Tălmaciu...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Victorie extrem de importantă pentru Măgura în tentativa de a evita barajul pentru menținerea în Liga Florilor. Cisnădia e la 8 puncte mai sus de locul de baraj
Echipa sibiană a câștigat cu la o diferență de 5 goluri, pe teren propriu, cu HC Zalău, vecina...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Schimbări de program la Consulatul Germaniei la Sibiu în luna mai
Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu informează sibienii că va fi închis în data de 1 mai 2025,...
Actualitate
1 min de citit