De ce bate pasul pe loc campania de sterilizare a câinilor, demarată de Primărie

Acasa >

Articol

În luna august, Primăria anunța demararea unei ample campanii de sterilizare a câinilor din municipiul Sibiu. Prin această acțiune, instituția edilitară își propunea să sterilizeze 500 de patrupede, proprietarii trebuind să prezinte mai multe documente în vederea acceptării în program. Demersul nu s-a bucurat de mare succes în rândul sibienilor, în două luni fiind înregistrate doar 3 cereri. Cu toate acestea, Asociația Animal Life a reușit sterilizarea gratuită a peste 1.000 de câini, în campaniile organizate. Diferența, se pare, o face birocrația. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Primăria Sibiu, prin Serviciul Public Managementul Integrat pentru Ecosisteme Urbane, primește solicitări din partea cetățenilor pentru identificarea și sterilizarea gratuită a câinilor cu stăpân din municipiul Sibiu. Care sunt condițiile pentru a vă putea înscrie în program: trebuie să aveți domiciliul permanent în municipiul Sibiu; se pot înscrie doar persoanele singure care realizează un venit lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie sau familiile care realizează un venit total lunar echivalent cu un salariu minim pe economie plus încă jumătate a unui salariu minim pe economie.

Fiecare proprietar înscris poate beneficia de aceste servicii pentru maxim 3 câini, programul prevăzând un număr maxim de 500 de câini pentru care Primăria Sibiu va asigura finanțarea serviciilor de identificare/înregistrare și sterilizare.

Documentele necesare pentru înscriere: Completați cererea tip; Transmiteți-o pe e-mail pe zoo@sibiu.ro sau pms@sibiu.ro împreună cu: o copie a actului de identitate, o copie a carnetului de sănătate al câinelui – dacă există. Dat fiind faptul că participarea în acest program este condiționată de veniturile persoanei/familiei, este necesar să prezentați o adeverință ANAF care să ateste nivelul veniturilor dumneavoastră lunare.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Dacă nu utilizați mijloacele electronice, aceste documente se pot depune fizic la sediul Serviciului Public Managementul Integrat pentru Ecosisteme Urbane din Sibiu, de pe Calea Dumbrăvii nr. 142 (sediul administrativ al Zoo Sibiu).

Ce urmează: După analiza documentelor, dacă cererea dumneavoastră este aprobată, veți fi contactat pe e-mail sau la telefon și vi se vor indica cabinetele veterinare la care puteți apela pentru a se face identificarea/înregistrarea patrupedului și sterilizarea”, anunțau reprezentanții Primăriei Sibiu, în luna august.

După două luni de la anunțul demarării campaniei, municipalitatea a anunțat că s-au primit doar trei cereri din partea sibienilor pentru sterilizarea gratuită: „ Până în prezent, s-au primit doar 3 cereri din partea sibienilor, astfel că reamintim pe această cale despre disponibilitatea acestui serviciu gratuit” au transmis în 25 octombrie reprezentanții municipalității. 

O posibilă explicație pentru eșecul acestei campanii este documentația stufoasă pe care proprietarii de patrupede trebuie să o întocmească și să o depună pentru accesarea serviciului oferit gratuit de Primărie. 

Sterilizare fără birocrație

Asociația Animal Life din Sibiu a derulat, la rândul ei, campanii de sterilizare a câinilor, acțiuni ce s-au bucurat de un succes mult mai mare în rândul proprietarilor. Dacă în cazul demersului Primăriei vorbim de doar 3 cereri depuse în 2 luni, cei de la Animal Life au reușit să sterilizeze peste o mie de animale. Spre deosebire de municipalitatea sibiană, asociația de protecția animalelor nu a solicitat adeverințe de venit de la ANAF și nu a impus o procedură complicată pentru accesul la serviciile gratuite.

„Până acum am avut două campanii încheiate cu 396, respectiv 350 de animale sterilizate. În campania curentă, în primele 3 zile la Tălmaciu am sterilizat 303 animale și mai avem 3 zile de campanie la Rășinari. Noi nu solicităm documente, ne bazăm pe bunul simț al oamenilor, menționând că ne adresăm persoanelor cu venituri mici sau fără venituri. Scopul nostru este să reducem numărul de animale abandonate, iar asta nu se poate realiza decât prin sterilizare și, cu toate că sterilizăm, constant încă ne confruntăm cu o rată crescută a abandonului. Sterilizările din campanii sunt gratuite” au explicat, marți, reprezentanții Animal Life, pentru Tribuna. 

Autor
29 octombrie 2024 la 14:45

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit