Articol
Daniela Cîmpean s-a numărat, sâmbătă, printre vizitatorii Festivalului ”Zilele Hungarikum”, care se desfășoară în aceste zile, în Muzeul ASTRA. Președintele Consiliului Județean Sibiu a fost încântată de atmosfera creată de dansatorii și cântăreții de etnie maghiară, de obiectele artizanale ale meșteșugarilor, nu în ultimul rând de aromele împrăștiate cu atât de multă generozitate în jur de ceaunurile celor peste 20 de participanți la concursul de gătit gulyas.
”Am venit astăzi (n.a. sâmbătă) în calitate de vizitator al acestui eveniment și vreau să vă spun că recomand tuturor să vină în aceste zile în Muzeul Satului! Astăzi, aici, vor putea avea parte de tot ceea ce înseamnă tradiție maghiară, de la tradiția culinară și acel gulyas atât de cunoscut și de «vânat» de noi, prin restaurante, până la obiecte meșteșugărești făcute de artizani din județele locuite de cei de etnie maghiară. Este minunat, un curcubeu al gusturilor. Sunt echipe care concurează pentru cel mai bun gulyás, abia așteptăm să simțim gustul, pentru că arată totul impecabil! E un festival al culorilor, al lucrurilor frumoase care ies din mâna acestor meșteșugari, de la produse din miere, cu cafea, ceaiuri, până la obiecte de îmbrăcăminte. Veniți pe strada meșteșugarilor și cu siguranță nu o să plecați cu mâinile goale, pentru că aveți ce să cumpărați! Am constatat că acești oameni știu să prețuiască banul, iar prețurile sunt excepționale! Cred că raportul calitate-preț este unul dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit în ultima vreme”, a declarat Daniela Cîmpean.
Aceasta n-a putut rezista tentațiilor, plecând acasă cu mai multe produse, de la obiecte artizanale din lemn la ulei de nuci, ciuperci murate, ceaiuri de fructe sau cafea cu gust de ciocolată și portocale.
Altfel, Daniela Cîmpean ia în calcul ca, la ediția de anul viitor, și o echipă formată din angajați ai Consiliului Județean să ia parte la concursul de gătit gulyas: ”Ne propunem ca, la anul, și Consiliul Județean să aibă o echipă aici, mai ales că știu câțiva colegi care chiar au rețete bune de gulyas”.
Concurenți din cinci țări la concursul de gătit gulyas
Oaspeți din Serbia, Slovenia, Slovacia și Ungaria, pe lângă cei din România s-au întrecut în zona Târgului de Țară pentru marele premiu al tradiționalului concurs de gătit gulyas.
”Anul acesta este, spre bucuria mea, un eveniment foarte… internațional, pentru că participă echipe din cinci țări, împreună cu cele din România, nu doar din Sibiu, ci și din Secuime, județele Mureș, Bistrița, Zalău. Mai mult decât atât, aș spune că nu mai este doar gulyas. Acum câțiva ani, era vorba doar despre gulyas. Acum este despre mâncăruri bune, specifice. Sunt multe mâncăruri specifice Transilvaniei, pentru că aici bucătăria își trage seva din puncte diferite. La o masă aici, de exemplu, avem așa-numitele minciunele, adică săsești”, a declarat Levente Serfozo, președintele Asociației Maghiarilor din Sibiu – HID.
Festivalul ”Zilele Hungarikum” este organizat de Asociaţia HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și Muzeul ASTRA.
Finanțatorii proiectului sunt Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Fundația ”Bethlen Gabor” din Ungaria, Fundația UDMR – Communitas, Fondul Național de Cooperare al Prim-ministrului Ungariei.