Articol
A devenit un obicei pentru autorităţile sibiene de a celebra anumite sărbători din calendarul naţional nu atunci când au loc, ci atunci când le e mai comod. De mai multă vreme, dacă o sărbătoare naţională sau un eveniment comemorativ are loc în weekend sau în vreo minivacanţă bugetară, pentru a nu se deranja în "libere" să fie prezente la un eveniment public, ele, autorităţile "sărbătoresc" în devans, că e "în timpul programului".
Unirea Principatelor Române de pe 24 ianuarie nu este o sărbătoare care a implicat direct Sibiul, ca să spui că este ceva "de suflet" pentru sibieni. Dar este, totuşi, o sărbătoare naţională care merită un minim respect şi totuşi, o anume implicare ÎN ZIUA ÎN CARE ESTE. Implicare care să treacă de micile interese şi de confortul personal. Iar sărbătoarea este într-o anumită zi, nu când ai chef şi disponibilitate.
Dar una e teoria şi alta practica de Sibiu. La Sibiu, 24 ianuarie s-a sărbătorit pe 23, pentru că 24 pica vineri, şi fiind zi de sărbătoare era liber la bugetari şi nu merita Cuza Vodă atâta deranj. Ce şi cum s-a sărbătorit nu mai intrăm în detalii, că aţi citit. Important este că nu a fost pe 24 ianuarie.
Hora Unirii în Piaţa Mare. Cu lozinci politice
Pe 24 ianuarie însă, în Piaţa Mare, s-a jucat, totuşi, Hora Unirii. Nu organizat oficial, ci, oarecum, să zicem, spontan, deşi în mod sigur a fost totuşi o organizare. Câteva sute (nu multe) de protestatari "suveranişti" de diferite vârste s-au adunat vineri, în jurul amiezii, pentru a marca (printre altele) şi 24 ianuarie, la Sibiu.
Manifestaţia nu a fost anunţată dar nu au existat incidente. Participanţii au fost cel mai sigur, cam aceiaşi care au ieşit în stradă şi zilele trecute, împotriva anulării turului 2 al prezidenţialelor din decembrie şi pentru plecarea lui Klaus Iohannis de la Preşedinţie.
S-a scandat "Turul doi/Înapoi", "Votul meu contează", "Voi aţi furat/Noi am votat", "România trezeşte-te", "Georgescu preşedinte" şi "Iohannis pleacă acasă/Du-te şi ne lasă". Nu au existat pancarte, dar unii dintre participanţi au avut la ei drapele tricolore.
Protestul s-a încheiat paşnic în jurul orei 13:30, când cei din Piaţa Mare s-au împrăştiat.
Dacă nu au avut chef autorităţile de Hora Unirii de Ziua Unirii Principatelor, au făcut-o în schimb "suveraniştii", chiar dacă au politizat-o.