Dacă aperi Delta Dunării eşti putinist sau cum să facem totu’ pentru a se tăcea despre Canalul Bîstroe

Acasa >

Articol

Măcar de ar comunica Ucraina cu noi pe cât o ajutăm 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

România a fost, de la primul moment, în primele rânduri, pentru a ajuta Ucraina aflată în război cu Rusia (care ea, Rusia a dat startul, ca să vă fie, totuşi clar, să nu ziceţi că). România a ajutat şi ajută şi va ajuta Ucraina atât oficial cât şi individual oferind atât statului, cât şi persoanelor, TOT CE AU NEVOIE, necondiţio­nat, cum nu s-a procedat până acum niciodată, cu nicio ţară şi niciun refugiat. Ba, în plus şi tot de drag, chiar ne-am apucat de lucrări de in­frastructură pentru a ajuta ca aceeaşi Ucraina să transporte pe la noi ce spunea că mai
poate prin alte părţi. În plus, să nu uităm de mega-campania de imagine pro-Ucraina între­ţinută oficial (şi) de România, de la discursurile guvernanţilor la fanatismele nefaultate de nimeni ale celor cu steagul ţării vecine la profil, la care adăugăm întreţinerea pe orice medii cum că orice opinie diferită de ce oferă progadanda oficială sau nu, este o dovadă că ţii cu adversarii, putinişti în special şi ruşi în general. Ba mai mult, România a acceptat chiar să primească, oficial, solicitări de boicotat, interzis, schimbat nume de străzi sau altele din partea ucrainenilor. Astea le putem spune şi cu un "chiar dacă" înainte, oricând. 

Iar dacă ucrainenii simpli, mai ales cei rămaşi la noi, şi-au schimbat total opinia lor despre români, se pare că oficial mai e de lucrat la asta, ca să mă exprim finuţ.

Pentru că se pare că nu suntem trataţi ca egali, în ciuda evidenţelor şi mai ales a faptelor noastre. Hai să ne amintim, fără ură şi dorinţe revendicative, de drepturile scurtcircuitate ale românilor din Ucraina; de faptul că România a fost sărită de pe lista mulţumirilor; şi mai ales de cazul acesta, al adâncirii neanunţate a Canalului Bîstroe, acţiune ce ar putea (ca să mă exprim iar finuţ) afecta atât navigaţia pe canalul Sulina cât şi întreaga existenţă a Deltei Dunării care, vă place sau nu, e patrimoniu UNESCO, chiar dacă are ruşi lipoveni în ea (care, înainte de război, erau curtaţi şi promovaţi cultural la maximum iar acum mai puţin spre deloc pentru că, na, sunt ruşi). Am impresia că totuşi, România încă este percepută, la cum se vede clar în "defecţiunile" oficiale ale Ucrainei, ca fiind de categoria a doua, cu români adică tot de categoria a doua, ţară care are obligaţia doar să te ajute şi să te susţină, faţă de care tu nu trebuie să dai socoteală şi nu ai nicio datorie, pentru că eşti victimă şi agresată. OK, eşti victimă şi agresată în acest război, nu neagă nimeni asta, dar nu înseamnă să faci ceva în detrimentul tocmai al celui care te ajută şi oficial şi neoficial.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Ucraina zicea că nu, insistă că nu, deşi e cam da 

Ce e cert e cert, indiferent de bălăriile şi fumigenele cu "întâi să constate experţii". Nu de alta, dar treaba e gata deja, la Bîstroe s-a lucrat intens şi s-a rezolvat problema: s-a adân­cit canalul pentru a permite accesul navelor mari. Nu trebuie să ai doctorat în hidro­logie-secţia ape curgătoare mari şi mici să vezi că acolo circulă nave mai mari decât înainte. Trebuie doar sa intri pe siteul acela frate naval al lui fllghtradar 24 să vezi ce paradă a navelor ai de pe braţul Chilia spre Bîstroe. Plus una-două nave de dragare, încă mai muncind la adâncire la momentui la care scriam. Şi nu s-a anunţat că se va adânci ceva. Iar informaţiile dinspre partea ucraineană s-au lovit cap în cap sub ochii blânzi ai autorităţilor române. Care au făcut eforturi susţinute şi asidue de a privi în altă parte după metoda "niznai".

De adâncit, s-a adâncit. A anunţat-o public, cu subiect şi predicat, evident la lucrul gata, ministerul ucrainean al infrastructurii, într-o postare mândră pe Twitter. Unde zicea uite aşa: că pentru prima oară de la independenţa Ucrainei, adâncimea canalului Bîstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m (sl. ns). "Este o mare oportunitate pentru capacitatea fluvială a Dunării şi pentru creşterea cifrei de afaceri a exporturilor şi a porturilor". Plus că spune că se va continua dezoltarea "clusterului portuar al Dunării". Au fost invocaţi şi "partenerii noştri europeni", dar fără a se face referire la o structură europeană anume.

Declaraţia asta se loveşte la fix cap în cap cu ce transmisese Ambasada Ucrainei cu puţin timp înainte, că "lucrările de dragare pe Dunăre" sunt doar "de natură operaţională curentă" şi "vizează exclusiv întreţinerea căii navigabile", "prin menţinerea caracteristicilor tehnice actuale, precum şi eliminarea conse­cinţelor de colmatare naturală". Şi că lucrările acelea se execută de mai mulţi ani "în conformitate cu normele legislaţiei ucrainene, acordurile şi convenţiile internaţionale". Plus o aluzie străvezie prin care se îndeamnă "la avansarea responsabilă de informaţii publice" ca să nu se prejudicieze relaţiile bilaterale şi "pentru a nu alimenta propaganda rusă". Nu ştiu ce e propagandă rusă aici, că faptele sunt clare. Ambasada spune că sunt lucrări de întreţinere, ministerul spune că s-a adâncit de la până la. Ceea ce nu mai e "întreţinere", ci "îmbunătăţire".

Apoi, când povestea a luat amploare, a reapărut un oficial de la Ministerul Infrastructurii din Ucraina, care a spus mai multe. Că încă din 2022 a notificat românii cu privire la lucrările de dragare-întreţinere a canalului şi că nu au fost comentarii. şi că în anii 90 Bîstroe avea adâncimea de 6,5 metri (mai poate verifica cineva? n.n.) dar că din cauză că nu s-au mai efectuat (sl. ns.) lucrări de întreţinere, adâncimea ar fi scăzut. Că în ultimii ani Ucraina nu a efectuat operaţiuni de dragare, (sl. ns) ceea ce a avut ca rezultat acumularea de aluviuni. Şi că el nu vede nicio problemă în asta, dar recunoscând din nou că s-a dragat PESTE adâncimea admisă de 3, 4 metri: a zis că lucrările au scopul ca Bîstroe să permită accesul navelor cu pescaj până în, taram!, 6,5 metri. Deci DE DOUĂ ORI s-a recunoscut că s-a adâncit canalul, asta în ciuda politicienilor şi a "societăţii civile" care s-a mobilizat mai dihai decât la referendumul pentru definirea familiei ca să minimalizeze problema.

Acum, veţi zice, câţi aţi mai rămas neinfor­maţi cu privire la aspectul ăsta, "şi care e problema", de ce atâta gălăgie. Păi, spun unii mai deştepţi şi mai ecologişti decât uniţisalvămii de roşii tomate, pardon montane sau chiar de Românii, că treaba este naşpa spre grav atât pentru navigaţia de la noi cât şi pentru Delta Dunării în întreg. Pentru că scade debitul de apă şi tot ecosistemul e afectat. Plus că Ucraina nu a anunţat pe nimeni despre ADÂNCIRE pluc că nu a cerut acordul României, ca vecin. Un vecin de treabă mai ales pentru ei.

 

Politicienii români, de la "ciocu' mic" la poziţii clare

 

Scandalul cu Bîstroe a picat prost în contextul curentului general pro-Ucraina, mai ales în rândul politicienilor care şi-au dat silinţa să nu ştie nimic (deşi România e fruntaşă la servicii a căror misiune este tocmai să ştie şi să informeze) sau măcar să mimeze asta fraie­rilor care pot să creadă aşa ceva. Preşedintele Iohannis a fost întrebat pentru ca să răspundă, că altfel nu a avut NICIO POZIŢIE pe tema asta, deşi în cazul pretinsei tentative de lovitură de stat la adresa lui Maia Sandu, a fost oarecum prompt, după ceva timp de la eveniment. Premierul Ciucă a avut şi el meritul de a fi întrebat, deci tot ÎNTREBAT, nu cu o poziţie clară, de şi pe gov ro e plin de discursuri la diverse chestii mult mai minore.

Paradoxal, primele reacţii consistente, deşi tributare atât unui neo-limbaj de lemn foarte folosit de un an cât şi atenţiei deosebite de a nu supăra prea tare Ucraina, a venit de la Ministerul Afacerilor Externe, care a cerut detalii, l-a chemat politicos la întrebări pe amba­sadorul Ucrainei, ba chiar i s-au publicat pe larg explicaţiile şi a cerut oprirea lucrărilor plus clarificări cu privire la informaţiile care se bat cap în cap de pe sursele ucrainene.

A venit apoi ceva mai tranşant: preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a spus-o fără ocolişuri că "România nu permite sub nicio formă distrugerea Deltei Dunării" şi că "Lucrările de pe Canalul Bîstroe trebuie să înceteze acum". "Statul şi poporul român au fost solidari şi au ajutat, la greu, Ucraina. Poporul român însă nu acceptă să rămână fără această minune a naturii care este Delta Dunării!"  PSD a emis şi un comunicat în care s-a făcut referire la faptul că adâncirea "fără precedent" a Canalului Bîstroe "modifică dramatic debitul şi circulaţia apei, cu efecte fatale asupra biodiversităţii Deltei Dunării".
S-au mai invocat, evident bunele relaţii dintre refugiaţii ucraineni, care o duc foarte bine la noi, că au casă, masă, locuri de muncă, şcoli pentru copii. Ba chiar au spus că vom fi în continuare aliaţii Ucrainei, dar asta înseamnă că şi ea e datoare "să protejeze această relaţie bilaterală". A mai fost, ulterior, liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a spus şi el fără ocolişuri ce avea de zis. Cel puţin după cât am "săpat" eu, PSD şi UDMR au fost singurii din zona politică mai importantă românească ce au spus, cu subiect şi predicat, ÎN SCRIS, cum e cu adâncirea Bîstroe. Restul zici că s-au ferit ca ştim noi cine de tămâie să lase vreo urmă privind opinia lor cu privire la subiect. Să nu cumva să existe, văleu, undeva, o declaraţie din iniţiativă proprie, că nu dă bine la CV şi cine ştie cum şi cine va cere socoteală că nu ai fost supus. Asta dincolo de presiunea ma­mei ei de presă că uite, nu a fost reeducată destul în pandileală şi încă mai pune întrebări care nu trebuiesc puse. Apropo de presă, cel puţin în primă instanţă, (o parte din) presa "mainsteream" (cei prea-supuşi s-au făcut şi ei că plouă) cât şi cea "de dreapta" (care e şi mai supusă sistemului) au avut aceeaşi atitu­dine: adâncirea Bîstroe NU e OK, declaraţiile oficiale ale ambasadei UA şi al ministerului UA se contrazic. Parcă a fost totuşi, un val de aer proaspăt faţă de lălăielile scânteiste obişnuite.

Am urmărit şi bulele ecologiste, care astă vară îşi rupeau prixurile cu "cupola de foc" şi "climate justice", să vedem ce zic şi ei, că-s specialişti. La ei era liniştea aia de cum cobori de la Pătiniş spre Schit, când nu bate vântul, nici nu sună drujbele care defrişează, nici nu trec maşini (am prins aşa ceva, da). Singurii dintre cei găsiţi de mine care au avut o poziţie mai clară au fost Greenpeace Romania. Am încercat şi pe la Mihai Goţiu, dar puteam şi să nu încerc, că tot ăla era rezultatul. 

 

Când treaba e gravă şi trebuie astupată, sunt activaţi negaţioniştii

 

Îmi tot spunea taică-meu un banc despre unul care şi-a prins nevasta cu altu-m pat şi aia i-a spus că "Bă, tu vezi ce vezi sau ce îţi spun eu?". Poate fi acum definiţia întregii contraofensive "de dreapta", pornind de la politicieni "de dreapta" şi "oameni noi" până la ultimul postac care a trecut de la "m**e" la "slava" fără a se uda, a avea greţuri sau a-i mirosi gura. Tonul pare să-l fi dat declaraţia ex-preşedintelui USR şi ex-vicepremierului Dan Barna care a spus ceva despre nişte chei (?) şi că Bîstroe e "un subiect tehnic de lungă durată", că "nu avem încă fapte" deşi vuia toată lumea, că "asistăm la manipulări şi dezin­formări", că iar "nu avem încă datele concrete" că Rusia are interes să slăbească solidari­tatea românilor cu Ucraina şi că românii "să nu plece pe această fentă" că aduce învrăjbire şi suferinţă ş.a.m.d. Interesant este că nu au existat date concrete despre "puciul" anti Maia Sandu, dar atunci barna a avut păreri mai tranşante.

Cu sau fără legătură, a urmat Marea Ofensivă de Astupat Canalul. Protagonişti, cei din zona "mereu aceiaşi" de la Colectiv încoace. Cine nu crede, să se uite la colecţia lor de poze de profil cu toate ramele "care trebuie" expuse, la fel cum îşi expunea fata mare plăpumile, pernele şi broderiile hand­made înainte de măritiş ca să arate că e "de casă", sau cum puneam noi în generală, "unghiile şi batista" la control. Au fost fruntaşi, total sau majoritar, la spitalenucatedrale, "je suis" (ce-o fi la modă), rezist, pălmuţe cu justiţe nu corupţe, fărăpenali, şâieu, Alături de Vlad Voiculescu, EU YES la vot, staiacasă, stop­covid, şieumăvaccinez, covid19vaccinated, steguleţ uicrainean. Mesajul era, iniţial, cel  provincialului interbelic ajuns la Grădina Zoologică din Bucureşti unde a văzut girafa: "Aşa ceva nu se ezigstă".

 La început a rămas cum a stabilit Dan Barna: nu ne luăm după fente, nu există dovezi că s-ar petrece ceva acolo, e doar zvonotecă menită să tulbure relaţiile de prietenie de veacuri dintre şi dintre. Apoi au văzut că se petrece ceva acolo. Nu-i nimic, s-au adaptat. A, da, se întâmplă ceva dar sunteţi voi proşti, sunt lucrări normale de întreţinere în plm de putinişti şi şoşocari şi antivaxeri că vă luaţi toţi după Antena 3, păi nu aţi auzit ce a spus amba­sada? Apoi afli că totuşi, s-a săpat dincolo de normala întreţinere. O dai pe mesaje combi­nate, că spaţiul trebuie înghesuit cu multe informaţii aiuristice, ca să acoperi realitatea. Aşa eşti informat la foc automat că şi ce dacă, ei au voie că e război. Au mai apărut din neantul virtual nişte experţi în Deltă de care nu am auzit până acum, care au trimis flegme cu boltă că ce ştiţi voi bă despre ce e în Deltă, că voi românii aţi stricat mai mult, că s-a săpat şi la Canalul Sulina (pe când Dobrogea era sub turci şi după aia), că a mai săpat şi Vanea lipoveanul, pardon ucraineanul, un şanţ ca să-şi ude grădina, că funcţia de guvernator al Deltei s-a dat pe şpagă la 2000 toamna, deci ciocul mic că ştiu eu mai bine.

Apoi au apărut ecologişti de ocazie dar cu acelaşi steag la profil. Plus influencerii cu nume sau rămaşi la stadiul de neica nimeni, dar tot cu steag la profil. Morala era că Bîstroe, chiar adâncit, nu e nimic, sau chiar dacă e, nu contează că şi aşa Delta e praf că aţi distrus-o ani de zile, ani de luni şi ani de ani, dar abia acum vă freacă grija de ea, cu adaos de playlisturi care includ defrişări, dragări, cormorani, hiene, tigri subacvatici, pensiuni de fiţă, braconaje la sturioni şi omizi verzi, super şalupe şi peturi de bere la pet, dar uitând că abia acum fac şi ei referire la aşa ceva, că până acum nu era cazul. Nefiind suficient (şi nefiind nici prea convingători dincolo de bula lor aplaudacă, au răsărit şi hidrologii de baltă, pardon, de Canale & Deltă. Care, pe lângă că reiau discursul cu bă da ce aţi distrus Delta dar sunteţi ofensaţi de o adâncire de câţiva metri acolo la un cănăluţ, plusează cu savantlâcuri de grupa mămăruţe, că "nu scade nivelul apei" pentru că vine apă din mare şi reglează situaţia (că nu ştiaţi, marea se varsă în Dunăre şi nu invers). În logica asta de la aluviuni care ridica nivelul fundului apei, Delta Dunării trebuia să pornească acum mai din jos de Vâlcea şi Piteşti, nu de la Tulcea şi avea şi Sibiul destinaţie turistică de vis mai la botul calului plus un port la Cibin pe undeva pe la Arhitecţilor.

Apoi, că şi Magistrala Albastră drum de ape şi vis scade şi ea din nivelul de apă al Deltei (deşi se navighează pe Sulina, totuşi) şi nimeni nu protestează. Că faimosul canal "Dunăre Marea Neagră" e un fel de baltă lungă de la Cernavodă la Agigea, care nu curge nici de la stânga la dreapta nici de la dreapta la stânga plus că are ecluze în ambele capete, nu se pune.

O postare legendară (pe care ne-a dat-o un comentator de pe febeu, ca să arate că suntem noi proşti iar ei deştepţi, ne trimite la o postare a lui Mihai Şora care zicea că "Joe Biden se află la Kiev" şi că "mai la sud, la porţile Orientului, politicienii României legitimează canalele propagandei ruseşti, mai adânci şi mai periculoase decât cel din Delta Dunării, aflat pe teritoriul Ucrainei, unde se fac obişnuite lucrări de întreţinere, prevăzute şi cunoscute de partea românească dinainte de începutul războiului. Se numeşte inadecvare la realul istoric." Dumnezeu să-l ierte, că nu mai comentăm aici din respect.

Aş face o listă cu toată ceata de negaţionişti şi acoperitori, dar nu fac parte din bula lor aia care dacă nu îi place shaorma, nu mănâncă altceva, ci cer interzicerea ei. Apropo, majori­tatea inflamaţilor pe invers sunt ba din cate­goria aia ciudată a "influencer"-ilor, ba "creatori digitali". Asta cu "creator digital" mă dă pe spate de râs. A, a apărut şi un colonel SRI în rezervă care a spus că "In momentul de fata, nu avem date certe, ceea ce, pentru mine, este ingri­jorator", pe la o publicaţie online, pe nume Aktual 24, de succes în zona ultraşilor pro-sistem.

Cea mai tare în schimb a fost postarea cuiva care avertiza la modul cel mai serios dacă "Vă gândiţi vreun moment că această poveste afectează direct viaţa celor aproximativ 100.000 de ucrainieni care au rămas in România?" Hai bă, pe bune?

 

Iohannis a zis că. 

Cea mai sugestivă pentru mentalitatea politică românească a fost poziţia exprimată de preşedintele Iohannis, şi ea oferită posterităţii datorită întrebărilor insistente ale presei. În linii mari, este aşa: pe Bîstroe se draghează de "ani de zile" (ucrainenii au spus tocmai că nu s-a mai dragat de ani de zile, uatevăr), că tot ce ştim este via politicieni care îşi fac campanie electorală (ştiam încă de dinainte de a spune Ciolacu prima literă a opiniei sale pe reţele, dacă la asta se referă), că "până la urmă, este teritoriu naţional ucrainean", că să lăsăm "experţii şi specialiştii" ("militari şi caporali", vorba cântecului, să constate, apoi să luăm măsuri. Că trebuie "să păstrăm sprijinul populaţiei (…) pentru Ucraina, că Flancul Estic, că NATO, că "pentru a ne păstra valorile noastre". (Delta Dunării nu mai e "valorile noastre", evident) şi că, bineînţeles, cine comentează despre Bîstroe face jocul Moscovei.

O mostră de dialog presă-preşedinte avem aici:

Jurnalist: "Concret, cum putem stopa aceste lucrări şi dezastrul de acolo? Pentru că, repet, oficiali din Ucraina susţin că acolo s-au făcut lucrări majore.

Preşedintele României: Asta o să ne spună experţii şi specialiştii după ce se clarifică ce este acolo.

Jurnalist: Păi, asta înseamnă să aşteptăm rezultatul unor studii, în timp ce acolo se lucrează în continuare, nu?

Preşedintele României: Asta înseamnă să aşteptăm rezultatele unor specialişti. Da, asta înseamnă". QED, ca la şcoală, zicem noi.

 

Ultime "evoluţii" 

Pagina Ship Radar (care nu e a Moscovei, nici a Guvernului românesc, nici a conspiraţioniştilor putinisto-haurişti) ne arată traficul pe "Bystre Mouth": sâmbătă, 25 februarie, aproximativ orele 15.30, erau sau erau imediat ieşite două nave cu pescaj destul de mare: "Alice" şi "Princess Abir". Digi 24 titra şi ea, citând surse din Deltă, că apa de pe Sulina a scăzut. Ciucă aruncă şi el o saltea pe ţambal şi zice că, deşi "sunt evidenţe clare că adâncimea este mai mare de 3,5 metri", totuşi, "sunt aspecte care se rezolvă în cadrul forumurilor internaţionale" şi că "există această asumare şi angajament pentru a acorda sprijinul necesar Ucrainei, poporului ucrainean". Aha.

Cei mai tari sunt ARBDD – Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care, pe facebook, au rămas la stadiul de "Nurca europeana capturata (si eliberata in 2 minute) in zona Furtuna. Pentru o secunda nurca a stat linistita iar colegul nostru, Ivanov Sorin a facut o fotografie care merita distribuita. Minunile Deltei Dunarii". Postarea a fost pe 20 februarie. De atunci, nimic. Apoi a apărut pe la ştiri spunând, iar, că nu ştie nimic, de parcă ar funcţiona La Turnul Severin, nu în Deltă. Bravo. Între timp, a apărut o nouă ramă la facebook cu "Stand with Ukraine". Unii deja o poartă. Din convingere sau poate obligaţie (în cazul anumitor bugetari) 

De săpa Dragnea, Biserica Ortodoxă, sau antivaxerii la Bîstroe, ia să fi văzut inflamare în bula activisto-sorosisto-progresistă, de se colmata canalul ăla înapoi, doar de jenă. Aşa, rămâne precum se vede. Sper că aveţi poze faine din Deltă, la fel cum am eu cu malul Cibinului înainte de tocarea copacilor în numele pistei "verzi": Nu de alta dar vor fi valoroase ca imagini de arhivă. Cine e curios de traficul şi adâncimea navelor, să intre pe www.radar-live.com/p/ship-radar.html

Autor
27 februarie 2023 la 18:21

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit