Cuvânt pastoral la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

Acasa >

Articol

„Faceți orice vă va spune El.” (In 2, 3)

Imagine intercalată
Imagine intercalată

† LAURENŢIU,

DIN MILA LUI DUMNEZEU, 

ARHIEPISCOPUL SIBIULUI 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

ŞI MITROPOLITUL ARDEALULUI

 

Cinului monahal, preacucernicilor protopopi şi preoţi şi tuturor drept-credincioşilor creştini ortodocşi din de Dumnezeu păzita noastră eparhie: har, milă, pace şi spor întru toate de la Dumnezeu, iar de la noi, arhierească binecuvântare!

 

Iubiții mei fii sufletești,

 

Ne-a învrednicit şi anul acesta Preabunul Dumnezeu, în ciuda tuturor greutăților prin care trecem, să ajungem şi la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului, pe care Sfânta noastră Biserică l-a rânduit ca pe o perioadă de pregătire duhovnicească pentru marele praznic al trecerii din lumea aceasta a Aceleia pe care Dumnezeu a ales-O pentru a Se întrupa și a lucra astfel mântuirea noastră.

Maica Domnului are un loc aparte în viaţa Bisericii. Nu există perioadă a anului bisericesc, nu există rugăciune a Bisericii, nu există aspect al vieţii Bisericii în care Maica Domnului să nu fie prezentă şi invocată. Întregul an bisericesc se desfăşoară între cele două mari praznice dedicate Preacuratei Fecioare Maria. Adormirea Ei este ultima sărbătoare a anului bisericesc, iar naşterea Ei deschide noul an bisericesc, care începe la data de 1 septembrie.

În viaţa Bisericii, totul este legat de prezenţa şi intervenţia Maicii Domnului. Prin Ea, mult ajutor şi multă nădejde avem că ne vom învrednici de milele cele mari ale lui Dumnezeu. Ea este un dar nepreţuit făcut nouă de Cel Preaînalt. Prin Ea şi din Ea, Dumnezeu S-a făcut Om. Prin curăţie şi smerenie, Ea a ajuns Mamă a Mântuitorului Iisus Hristos şi, în acelaşi timp, Mama noastră, a tuturor. Ea poate mijloci pentru noi, căci nimeni nu s-a dăruit lui Dumnezeu atât de mult cum a făcut-o Ea şi nimeni nu are atâta îndrăzneală în rugăciune către El. Oricât de mult am căuta în cuvinte să descriem cine este Ea, nu vom reuşi, pentru că, aşa cum spune imnograful, Ea „este mai cinstită decât heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât serafimii”.

Preacinstirea pe care noi o aducem Maicii Domnului se arată în multele sărbători dedicate Ei, dar mai ales în postul pregătitor pentru Praznicul Adormirii Ei. Această perioadă de postire provine încă din epoca primară, când ea se întindea pe perioade diferite de timp, ajungând şi până la 40 de zile. Abia în secolul al XII-lea, la un sinod local din Constantinopol s-a hotărât ca acest post să înceapă la 1 august şi să dureze până la sărbătoarea Adormirii prăznuită pe 15 august. Acest post este asemănător ca asprime cu cel al Paştilor. Prevederile tipiconale bizantine prevăd, pe lângă postire aspră, şi săvârşirea zilnică a Sfintei Liturghii şi a Paraclisului Maicii Domnului seara. 

 

Iubiţi credincioşi,

Trecem acum prin multe încercări şi vedem cum alte şi alte necazuri stau să vină asupra noastră. Încercările sunt îngăduite de Dumnezeu pentru a ne întoarce la El. Pentru creştini, teamă nu există, pentru că noi ştim că toate sunt în mâna Celui Preaînalt. El este piatra cea din capul unghiului pe care nu o iau în seamă cei care vor să conducă lumea. El este nădejdea noastră şi scăparea noastră. Către marea Sa milostivire o avem mijlocitoare pe Maica Domnului şi de aceea, în perioada care începe acum, vă îndemn cu dragoste părintească să înmulţim rugăciunea, fiecare după a sa putere, să ne oprim de la săvârşirea păcatelor, să ne împodobim sufletele cu smerenie şi cu milostenie. Îndemn cu multă căldură pe preoţi să săvârşească zilnic, dimineaţa, în această perioadă Sfânta Liturghie, iar seara să cânte cu tot poporul Paraclisul Maicii Domnului. Dacă noi, cler şi popor, ne întoarcem sincer la Dumnezeu, avem nădejde că mila Sa cea mare nu ne vă părăsi în toate zilele vieţii noastre (Ps 22, 7).

Dacă în fiecare parohie se vor găsi câţiva creştini care zilnic să aducă această ofrandă cerească a Sfintei Liturghii, Dumnezeu Se va milostivi spre noi toţi, ne va ierta şi va interveni El pentru noi şi va aduce pace poporului nostru şi lumii întregi. 

Al vostru, al tuturor, de tot binele voitor şi rugător către Domnul,

 

 Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului

29 iulie 2022 la 14:29
2142 de vizualizari

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Măldărășanu pregătește schimbări în echipa de start, cu Rapid. Ce spune despre Muțiu vs. Căbuz
Marius Măldărășanu a recunoscut, în conferința de presă, că vor existat modificări în primul ”unsprezece”, cu Rapid, față...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
Incendiu la un apartament din Şelimbăr
Pompierii sibieni au intervenit în Şelimbăr, pe strada Mihai Viteazu, pentru stingerea unui incendiu la un apartament, transmite...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Zeci de drumeți au sărbătorit a doua zi de Paști la Chilia Părintelui Arsenie Boca
În a doua zi de Paști, zeci de iubitori ai muntelui au ales să sărbătorească într-un mod special,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 3 ore
De miercuri puteţi cumpăra bilete la Festivalul de Teatru
Biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se pun în vânzare...
Actualitate
3 min de citit