Cum știi că ai râie: simptome și diagnostic

Acasa >

Articol

Râia este o afecțiune cutanată cauzată de un mic acarian – Sarcoptes scabiei var hominis. Acest parazit pătrunde în straturile superficiale ale pielii, unde depune ouă, din care, în decurs de aproximativ 2-3 zile, se dezvoltă larvele. Acestea se maturizează și ies la suprafața pielii, de unde se pot răspândi în alte zone ale corpului sau pe alte persoane. Continuă să citești pentru a afla cum se poate depista această afecțiune! 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Cum se transmite râia?

Râia (scabia)  este inclusă în categoria bolilor cu transmitere sexuală, având în vedere că cea mai comună cale de transmitere a acestei afecțiuni este contactul intim. Se poate răspândi atât prin contact direct, cât și prin contact indirect (ex: folosirea în comun a hainelor sau a așternutului), iar persoanele care trăiesc în aceeași casă cu o persoană infectată au un risc mai mare de a se contamina (medicii recomandă adesea tratarea întregii familii în cazul depistării râiei). De asemenea, riscul de transmitere a bolii crește în colectivități mari, precum școli, spitale sau închisori, datorită proximității și interacțiunii dintre indivizi.

Nu se poate lua însă de la mare sau din piscină ori de la animale (râia la animale și râia la oameni sunt cauzate de specii diferite de acarieni, iar parazitul implicat în apariția bolii la animale nu poate supraviețui pe corpul uman) și nici după o simplă strângere de mână sau o îmbrățișare.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Care sunt simptomele scabiei?

Primul și cel mai evident simptom al scabiei este pruritul, adică mâncărimea intensă, care se intensifică în special pe timpul nopții. Acesta este urmat de leziuni cutanate, caracterizate prin inflamație, blistere și pete roșii. Aceste leziuni pot fi cauzate de acarianul în sine (de exemplu, papule, vezicule perlate), dar și de scărpinat sau de complicații ale leziunilor.

Este de notat faptul că, indiferent de locul în care s-a produs contaminarea, parazitul se va stabili în alte locuri – zona inghinală, organele genitale, pliurile subfesiere, zona axilară, zona mameloanelor, spațiile dintre degete, coatele/genunchii și zona din jurul buricului. La bebeluși și la copii, parazitul preferă scalpul, palmele și tălpile.

Este important de menționat că, în cazul unei persoane care nu a mai avut scabie, simptomele pot apărea și la 4 până la 6 săptămâni de la infectare, timp în care persoana respectivă este contagioasă. În schimb, în cazul persoanelor care au mai avut scabie, simptomele pot apărea mult mai repede, după numai 1 până la 4 zile. Ține cont de faptul că există și alte afecțiuni ce pot cauza simptome similare (ex: eczema, dermatita de contact, chiar și unele tipuri de negi). De aceea, pentru a afla care este cauza lor, este necesară o vizită la medic!

 

Cum se poate confirma diagnosticul de râie?

Confirmarea diagnosticului de râie implică în primul rând un consult medical amănunțit. Medicul va lua în considerare mai mulți factori, inclusiv simptomele pacientului – precum pruritul, leziunile cutanate și localizarea acestora – dar și cele prezentate de alți membri ai familiei. De asemenea, se pot efectua analize de laborator care pot evidenția prezența parazitului responsabil de apariția scabiei.

Diagnosticul precoce și tratamentul rapid sunt esențiale pentru a scăpa de scabie și pentru a preveni răspândirea ei, așa că nu ignora potențialele semne de alarmă!

Râia este o afecțiune contagioasă, dar care se poate trata ușor odată ce este depistată. Dacă observi simptome ce ar putea fi asociate cu această afecțiune, adresează-te unui medic pentru a beneficia de un diagnostic corect și un tratament adecvat!

Disclaimer: Acest articol nu reprezintă o sursă de autodiagnosticare și nu poate înlocui vizita la medic. Programează-te la un control dacă te confrunți cu simptome neplăcute și vrei să afli care este cauza lor!

 

Surse: 

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/scabie-raie-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/negi-veruci-cauze-simptome-tratament

 

15 iulie 2024 la 11:44

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 2 zile
O inimă mică strigă după ajutor. Maria are nevoie de tine ca să trăiască
La doar 1 an și 2 luni, Maria a învățat ce înseamnă suferința. S-a născut cu o boală...
Actualitate
3 min de citit
acum 3 zile
Vulpe moartă pe marginea drumului. Atenție la copii și animale de companie!
Cadavrul unei vulpi stă de peste o săptămână pe marginea drumului forestier de la Curmătură spre Șanta (aproximativ...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 3 zile
Birouri mai confortabile în Pavilionului S de la Spitalul Clinic Militar de Urgență a fost finalizat
În cazarma 1044 Sibiu funcționează Spitalul Militar de Urgență „dr. Alexandru Augustinˮ Sibiu care asigură servicii medicale de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
Moment rar pentru Biserica Ortodoxă: a fost sfințit Marele Mir. Câte și ce ingrediente conține acesta
Moment special în Joia mare, pentru ortodoxia română: a fost sfințit Mare Mir,  pentru a 23-a oară în...
Actualitate
2 min de citit