Pe perioada iernii avem tendința de a ne neglija din toate punctele de vedere. Resimțind efectele frigului, ar trebui să fim determinați să luăm măsurile necesare pentru a le combate.
Alimentația
Pe timpul iernii putem observa faptul că suntem mai permisivi în ceea ce privește alimentația. De ce se întâmplă acest lucru? Răspunsul este cât se poate de simplu. În zilele friguroase ne atrage mult mai mult un bol cu tocăniță fierbinte sau o friptură suculentă în detrimentul unui fel de mâncare ceva mai sănătos. Spre deosebire de restul anului, în preajma sărbătorilor de iarnă ne abatem de la mesele echilibrate, consumând astfel chiar și trei sau patru feluri de mâncare la o singură masă. Excesul de mâncare, cu precădere cea bogată în grăsime animală, nu face decât să dea întreg organismul peste cap, iar acel moment în care ți-ai permis să te bucuri de bucatele preparate în sânul familiei conform tradițiilor, să-ți provoace mai mult rău decât bine.
Iarna, din cauza frigului, organismul are nevoie de mai mulți nutrienți, motiv pentru care nu trebuie să renunțați la garniturile de legume sau la fructele proaspete. Chiar dacă este iarnă, asta nu înseamnă că este imposibil să le procuri. Deși gândul ne zboară la cireșe sau la zmeură, nu facem referire la această categorie de fructe. Cele de sezon, precum mandarinele și portocalele sunt la tot pasul.
Vestimentația
În zilele friguroase ne echipăm cu cel mai călduros pulover, cei mai groși pantaloni și bineînțeles cea mai voluminoasă geacă, și cu toate acestea ne este frig. Pentru a izola cât mai bine întreg corpul, suprapunerea mai multor piese vestimentare este soluția.
Adesea repetăm aceeași greșeală, și anume concentrarea atenției pe centrul corpului, lăsând astfel extremitățile neprotejate. Suntem cu toții de acord că mănușile nu ne permit utilizarea telefonului, însă când temperaturile coboară sub zero grade este mai mult decât indicat să le folosim. Picioarele sunt la fel de expuse frigului, motiv pentru care ar fi bine să ai în garderobă o pereche de cizme de damă îmblănite, precum cele de le Reverse.ro, care sa te ferească de posibilele degerături la nivelul degetelor. Asfaltul este permanent înghețat ceea ce înseamnă că picioarele au nevoie de o izolare adecvată. De asemenea, asigură-te că încălțările sunt impermeabile. Capul este o altă parte sensibilă, alături de gât, deci un fes, un fular gros sau ambele îți pot oferi confortul termic de care ai nevoie pe timpul iernii.
Umiditatea aerului din locuință
Doar din simplul motiv că geamurile stau mai mult închise, iar caloriferele emană caldură constant, aceste lucruri afectează în mod direct calitatea aerului. Vă puteți folosi de un umidificator care să restabilească nivelul de umiditate al încăperii sau mai aveți posibilitatea de a poziționa pe calorifer un recipient termorezistent cu apă ce va face același lucru.
În sezonul rece energia lipsește cu desăvârșire, și deși starea de somnolență este aproape permanentă, putem prelua controlul, susținându-ne organismul cu ajutorul suplimentelor alimentare și expunându-ne cât mai puțin la frig.
Sursă foto – unsplash.com