Articol
Organismul nostru îmbătrânește cu fiecare zi ce trece și acest proces complex este foarte greu de evitat. Însă nu doar trecerea timpului duce la schimbări în corpul nostru. Patologiile articulare servesc drept exemplu că afecțiunile și durerile articulare pot apărea și la persoanele tinere și un mod de viață corespunzător poate preveni apariția acestora.
Articulațiile reprezintă niște mecanisme formate din cartilaj, ligamente și capsula articulară. Ele sunt structuri destul de fragile. Erodarea cartilajului reprezintă un proces complex, care duce la schimbări ireversibile și cartilajul nu se mai reface. Subțierea cartilajelor duce la iritarea și umflarea acestora. Astfel apare boala cunoscută ca artrita degenerativă, care este acompaniată de rigiditate, dureri și limitarea mișcărilor.
Este extrem de important să ne menținem mobilitatea și sănătatea articulațiilor.
Pentru întărirea articulațiilor și întârzierea apariției simptomelor patologiilor articulare, este util să urmăm unele recomandări:
Sportul și mișcarea contribuie la menținerea mobilității articulațiilor și scăderea rigidității acestora. Este util să schimbăm poziția corpului în timpul zilei și cât mai des să ne ridicăm de pe scaunul de birou.
Exercițiile care un un impact redus, precum înotul, mersul pe jos, ciclismul, stretchingul, vă pot ajuta să mențineți masa corporală în limitele normale, cât și să păstrați mobilitatea articulară. Puteți începe cu o activitate fizică mai ușoară, și apoi să măriți treptat ritmul. De asemenea puteți apela la suplimente alimentare pentru întărirea articulațiilor, cum este Tendisulfur Pro și Tendisulfur Forte. Acest supliment menține mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor, reduce durerea și inflamația de la nivelul acestora. Tendisulfur Pro este îmbogățit și cu vitamina C, care participă la sinteza coleganului, esențial pentru sănătatea articulațiilor.
Greutatea suplimentară sau în exces creează o presiune suplimentară la nivelul articulațiilor precum sunt gleznele, genunchii, spatele și șoldurile.
Menținerea unei mase corporale adecvate, ajuta la minimizarea cantității de stres ce poate acționa asupra articulațiilor și scade riscul de apariție a bolilor articulare.
Postura corectă reduce riscul de apariție a stresului la nivelul articulațiilor.
În cazul că vă ciocniți cu dureri articulare constante, atunci este recomandat să apelați la medicul specialist. Trebuie să vă protejați de factorii precipitanți în deteriorarea articulațiilor și să preveniți apariția leziunilor ireversibile. Dacă durerile articulare sunt frecvente, medicul reumatolog în urma unui diagnostic corect stabilit, poate să vă recomande un plan corespunzător de tratament al articulațiilor.
Tratamentul medicamentos este corelat cu intensitatea și cauza durerilor articulare. De exemplu în cazul unei dureri medii, preparatele antiinflamatoare pot fi suficiente, dacă nu suferiți de alte probleme de sănătate. Dacă durerea este redusă, puteți administra preparatele analgezice, dar tot la indicația medicului.
Dacă aveți dureri articulare din cauza unei maladii sistemice ca guta, atunci tratamentul gutei este primul pas care ulterior va reduce și durerea articulară. Spondilita anchilozantă și artrita psoriazică sunt cazuri similare.
Cu regret, refacerea articulațiilor lezate nu este posibilă, însă este în puterile noastre să adoptăm un stil de viață mai sănătos și o rutină zilnică de îngrijire corespunzătoare.
Sursa foto: Unsplash.com