Articol
Sezonul rece nu vine doar cu frig și disconfort ca stare generală, ci și cu facturi ridicate la căldură. Însă acestea pot fi ținute sub control cu câteva metode recomandate pentru izolația de apartament.
Ușile și ferestrele au un rol important în acest sens, însă sunt și alte opțiuni la îndemână, pe care le poți descoperi în rândurile următoare.
Verificarea caloriferelor
Caloriferele din locuință funcționează câteva luni pe an, în perioada rece. Se recomandă însă ca înainte de începerea iernii caloriferele să fie aerisite pentru câteva minute. Mai mult, cum majoritatea caloriferelor se află lângă ferestre, este bine că acestea să nu fie blocate de draperii, fotolii sau alte elemente care nu lase căldura să se împrăștie în încăpere.
Pe de altă parte, nu ar fi rău să verifici robineții caloriferelor și toate elementele. Dacă sunt descoperite fisuri, cel mai bine ar fi să achiziționezi calorifere de pe site-ul Altex.ro și să te pregătești din timp pentru iarnă.
Izolație specială pentru pereți
Pereții slab izolați contribuie inevitabil la pierderile de căldură din locuință. Cel mai eficient ar fi să izolezi pereții pe exterior, dacă locuiești la casă și îți poți permite această intervenție. Totuși, nu uita că poți izola și pe interior, preferabil atunci când ai deja în plan un proiect de renovare. Astfel, nu doar că menții căldura în casă pe timpul iernii, dar vei face și economii la factura de energie.
Înlocuirea ușilor și ferestrelor
Ușile și ferestrele sunt principalele responsabile pentru pierderile semnificative de căldură din locuință în timpul iernii. Izolația termică inițială își pierde eficiența în timp, la fel ca structura clădirii. Dacă simți curent în jurul ușilor și ferestrelor, este momentul să le izolezi cu bandă autoadezivă sau să le înlocuiești pe cele deteriorate. Cea mai eficientă soluție o reprezintă ferestrele și ușile din PVC, care sunt atât moderne, cât și performante din punct de vedere al izolației termice.
Draperiile ridicate pe timp de zi
O altă modalitate de a menține o temperatură confortabilă în casă pe timpul iernii este ridicarea draperiilor. Lumina soarelui poate încălzi ferestrele, contribuind astfel la creșterea temperaturii în încăperi. Deoarece soarele este mai rar prezent în sezonul rece, este recomandat să lași ferestrele descoperite pentru a profita cât mai mult de razele sale.
Eficientizarea consumului centralei termice
Consumul centralei termice se reflectă pe factura de la finalul lunii. Totuși, datorită tehnologiilor de ultimă generație, care permit economisirea și eficientizarea consumului, este recomandat să folosești setări speciale pentru funcționarea acesteia. Astfel, poți seta o temperatură optimă pentru încălzirea încăperilor și reduce pierderile de căldură în locuință pe timpul sezonului rece.
Așadar, acum că știi cum să eviți pierderile de căldură din casă în anotimpul răcoros, nu îți mai rămâne decât să faci verificările de rigoare și să iei măsuri. Poți înlocui un calorifer defect sau poți izola pereții la următoarea renovare. Oricare ar fi variantele alese de tine, important este să te bucuri de confort în propria locuință.