Articol
După ce au făcut aprovizionarea cu ceapă, vinete, roșii și ardei, sibienii se pot apuca de zacuscă. Care este cea mai bună și potrivită rețetă pe care o putem folosi?. În funcție de posibilități și preferințe vom alege să coacem legumele în cuport sau pe grătar.
Mihai Negru este producător local în Piața Rahova, iar în timp ce servea clienții, ne-a povestit care este secretul unei rețete bune pentru zacuscă. Rețetă pe care acesta o știe de la mama lui. Tot ce avem nevoie sunt vinete, gogoșari, ceapă, bulion, ulei și ciuperci.
„Într-adevăr, sunt multe rețete, dar asta e mai specială. Punem 5 kg de vinete, 3 kg de gogoșari, 1 kg și jumătate de ceapă. Se face cu ulei și bulion după gust, iar ciupercile sunt secretul acestei rețete. Așa o prepară mama mea”.
Însoțită de fiul ei, o doamnă în vârstă ne-a spus că rețeta ei este una clasică, ce necesită multă muncă, dar merită.
„Eu coc tot pe grătar, gogoșari, vinete, ardei kapia. Adaug bulion și ceapa fiartă, le dau prin mașina de tocat, le las să fiarbă pe aragaz, după care le bag în cuptor până se ridică uleiul deasupra și iese o zacuscă beton. Este multă muncă, dar rezultatul e pe măsură”, a povestit aceasta.