Pariurile în România au o istorie destul de lungă şi de complicată. La început pariam cu pixul pe hârtie, pe biletul standard în trei exemplare de hârtie autoimprimată, asta prin anii 1990. Foile de clasament erau greu de găsit, se paria la „nimereală” pe echipe nordice sau pe altele despre care nu ştiai prea multe.
Te uitai doar la cote, despre care nu înţelegeai mai nimic, dar dacă erau mai mari şi câştigul era bun pariai şi aşteptai să vezi ce ai făcut. În acea perioadă nici nu visai la bonusuri la jocuri de noroc precum cod bonus 888 casino.
Dar au apărut primele agenţii de pariuri, cu spaţiu dedicat, calculatoare, bilete imprimate pe foaie de calitate, oferte afişate, clasamente pe toate mesele. Se pariau minim trei evenimente per eveniment obligatoriu, avei mai multe evenimente deja, pariai şi şansa dublă, se pariau două semne la un meci pe aceeaşi variantă. Te duceai a doua zi la pariurile cu rezultate scrise cu pixul şi vedeai dacă ai câştigat ceva, de regulă sume micuţe.
Agenţiile au evoluat între timp, au apărut noi tipuri de pariuri, sisteme şi noi metode de promovare, de atragere a clienţilor. Se afişau deja rezultate live la meciurile din oferte la anumite agenţii, aveai teletext la TV, vedeai imediat rezultatele.
Punctul de cotitură pentru pariuri a fost apariţia Internetului pentru mase, prin anii 2000. Clasementele din agenţii deveneau istorie şi deja ne puteam informa de pe site-urile slăbuţe, dar prezente de pe Internet. Pariorii învăţau să aleagă pariurile, să pună mizele, să aprecieze cotele. Pronosport era istorie şi el, pariurile cu cota fixă erau pe val.
Şi au apărut şi casele de pariuri on-line, Gamebookers fiind cam prima pentru toţi pariorii mai în vârstă din ziua de astăzi. Aveai interfaţa în limba română, depunere cu un card, multe agenţii din străinătate aveau site-uri şi la noi, unele au rămas, altele au dispărut. Pariai de acasă, gestionai banii cum voiai, aveai acces instant la informaţii esenţiale despre pariuri sportive, pariai live în timpul meciurilor, vedeai live meciurile şi pe dispozitive mobile. Îţi făceai biletele de acasă şi nu mai pierdeai timp preţios în agenţii.
Între timp apăreau şi comunităţile de pariuri, s-a discutat despre strategii şi pariuri, case de pariuri, a apărut şi betting exchange. Am avut pariatul între jucători, au aprut şi bonusuri bune şi concursuri, promoţii, sporturi noi pe care se putea paria.
Din 2015 am avut o piaţă a pariurilor reglementată şi în România, se înfiinţa şi Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc care punea în aplicare nouă legislaţie, se ocupa de licențierea operatorilor și prevedea impozitul pentru veniturile realizate. Agenţiile care au mai rămas după această revoluţie din pariuri au avut şi interfeţe în limba română pe Internet şi a văzut un boost în industria jocurilor de noroc din România.