Articol
Întrebarea stupidă care îţi vine în minte când citeşti aşa ceva este când vreodată, în istoria lor, autorirăţile locale din Cluj, Sibiu sau chiar Craiova ori Târgu Frumos au dat cu… petarde în noaptea dintre ani? Ieşea adică primarul la geamul primăriei din dotare şi arunca pe geam 2-3 bubuitoare în piaţă, ca să se aşa pe ei expiraţii ăia de contribuabili de frică? Sau făcea asta pe scena unde apărea ca marele superstar al mileniului: "Uite, în onoarea Noului Aaaan ("an-an-an-an", pe efecte) , pocnim această petardă pentru a alunga duhurile rele din vechiul an si pentru ca sa facem gă-lă-gi-eeeeeeeee!!!!!". Sunt în presă de destulă vreme ca să NU îmi aminetsc ca vreun revelion românesc a l'americaine să fi culminat cu "un superb foc de artificii ŞI O SALVĂ de petarde" în niciun municipiu reşedinţă de judeţ sau chiar localitate de pe teritoriul actalului stat român.
Chestia că "autoritățile locale din Cluj sunt nu mai folosesc PETARDE" la revelionul din piaţă îmi sună la fel cu ideea că Sibiul nu va mai face experienţe nucleare în Pacific. Dar oamenii au crezut asta. Dacă au crezut asta, le poţi servi orice.
Sau mai rămâne ideea că totuşi, Primăria Municipiului Cluj-Napoca dădea până acum cu petarde în piaţa specifică unde se ţinea Revelionul în mod public sau în alte spaţii specifice şi că abia acum a renunţat la asta, deci pentru care fac mea culpa aici în public şi în propriul material şi rog onoraţii cititori sa ignore cele scrise până acum că şi aşa de la rândul 5 aud bocete că ""scrie prea mult".
Sezonul bubuielii în lumea reală şi al bocetelor în lumea virtuală
De dinainte de 20 decembrie deja începuse. La Sibiu cu o intensitate mai mică faţă de alte oraşe sau faţăd e alţi ani sau faţă de Timişoara de exemplu, unde a fost mai ceva ca în noaptea de 22 spr e 23 decembrie 1989. Poc aici, poc mai încolo, de obicei în zonele de blocuri, sau în parcuri ori alte zone verzi. Făptaşii: de cele mai multe ori grupuri de puberi care ori îşi jalonau parcursul cu câte o bubuială, ori se adunau într-un loc şi bubuiau tot ce aveau în stoc. De unde le procurau atunci, când nue ra voie să fie comercializate? Asta e problema celor plătiţi să investugheze aceste cazuri.
Apoi fenomenul a escaladat direct proporţional cu apropierea de Anul Nou, asta indiferent de câte ştiri publicam cu "acţiuni ce au vizat utilizarea necorespunzătoare și neautorizată de articole pirotehnice". Ca să nu fie cumva prinşi asupra faptului ori filmaţi şid aţi publicităţii, aruncătorii de petarde s-au adaptat şi ei. Aruncau de la ferestrele apartamentelor da din balcoane. Prinde-i dacă poţi. Oricum NU am văzut nico ştire despre găşti de gimnaziali prinşi în flagrant incălcând legea şi ridicaţi-duşi la sediu de unde să-i culeagă mămikile şi tătikile contra unei sume modice numită amendă sau a unui dosar cu privire la încălcarea legii.
În paralel, pe facebook, ploua apeluri lacrimogene, cu poze cu păsărele moarte, pisicuţe speriate şi căţei terorizaţi. Cu sfaturi că mai bine să cumperi două pungi de crănţănele să le dai la un câine/o pisică. Ori relatări telenovelistice despre cum stau proprietarii de câini şi pisici în jurul orei Zero-Zero-Zero-Zero cu ei în braţe, în loc să închine cu tradiţionala şampanie sau strămoşescul prosecco, să nu le-o ia animalul de companie razna de la bubuieli. Despre cum posesorii de păsări sau alte vietăţi dau muzica la maximum, ca să atenueze nebunia de afară. Meme cum că un aruncător de petarde este sub omul de Neanderthal ca intelect. Ghinion şi muncă zadarnică. Demersuri ajung tot la cei care sunt victimele petardelor, nu la făptaşi. Nici măcar la părinţii făptaşilor, care oricum sunt setaţi pe "ce-ai bă cu copilu meu ce l-ai făcut tu?" şi li se rupe de starea lor, că altfel nu i-ar lăsa să bântuie pe la ora 9-10 seara prin zonă. Şi cu mult mai puţin celor foloseau petarde, despre care nu ştii câtă alfabetizare e în ei în ciuda claselor absolvite şi a mediilor date de "noi dascălii".
Cum să te uiţi cum se încalcă legea de Revelion
Dacă eşti atent, ceea ce se petrece în perioada sărbătorilor, INCLUSIV în noaptea dintre ani, este o mostră de încălcare crasă (şi acceptată) a legii. Ia să (re)vedem ce spune legea, pentru că poate nu ştiaţi, petardele şi folosirea lor au totuşi, o lege, chiar dacă mai mult neaplicată decât aplicată. Este Legea nr. 126/27 decembrie 1995 republicată, "privind regimul materiilor explozive", publicată în Monitorul oficial Nr. 177/12 martie 2014. Legea e lungă şi redăm aici doar ce ne interesează.
La Art. 7, litera "a" spune clar că doar "persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 și P1". Deci CARE AU împlinit. Nu cei care vor înplini într-o zi 16 ani.
Articolul 34 este şi mai fain, unde spune aşa, la paragraful 1: "Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului." (sl.ns.) Ceea ce niciodată nu se întâmplă şi nu am auzit ca să fie controlat de cineva. Că şi aşa e doar o dată pe an ce vă tot băgaţi atâta în seamă ce nu aveţi despre ce scrie?
Urmează o serte de inetrdicţii care în teren sunt reguli la câd sunt de încălcate: "Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații: a) între orele 24,00 și 6,00, cu excepția perioadelor autorizate (care e una singură, de Anul Nou, n.n.) (…); b) la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri; (ce distanţă este între blocuri? Cine a controlat de la Marea Unire de la 1918 încoace, aplicarea acestui paragraf?, n.n.) c) la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; (…) f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane; g) la o distanță mai mică de 500 m de păduri.
La fel, Art 37 pct. B interzice "comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani". Ceea ce este doar o mostră de umor juridic faţă de realitate.
Reiese că TOT ceea ce se petrece înainte, de şi după Anul Nou la Sibiu şi în toată România este, majoritar, CLAR împotriva legii, numai că "merge şi aşa". Ia să vedem doar unde se bubuie şi ce vârstă au cei care bubuie şi să comparăm cu paragrafele legii.
Petiţii adică frecţii la picior de lemn şi o lege uitată prin sertarele Parlamentului
Dacă e o problemă, moda nouă a civicilor este să se pună de o petiţie online şi gata, e rezolvată. La fel e şi cu petiţiile împotriva petardelor. Există găsite de mine, două bucăţi. Una pe petiţieonline.com, începută în 2020, declarată închisă, dar lumea încăs emnează anul acesta la ea. Semnatare: 62.749 persoane. Mai e una pe Declic, "Fara petarde, fara tragedii" (aşa, fără diarcitice la titlu), semnată de 116.158 persoane. Petiţiile sunt, practic, nimic chiar dacă dau impresia că tu participi, eşti o echipă şi poţi schimba lumea că de aia e democraţie.
Există şi un proiect de lege anti-petarde, care interzice COMPLET folosirea lor. Se numeşte "Stop petarde!". A fost iniţiat de USR şi depus în Parlament în aprilie 2022. Ba chiar a fost adoptat de Senat în iunie 2022 şi a rămas acolo, între Senat şi Cameră blocat de nepăsare sau de către cei interseaţi. Conform proiectului citat de/pe usr.ro, "Inițiativa legislativă interzice deținerea de materiale pirotehnice de tipul petardelor de către persoanele fizice. Totodată, proiectul oferă pârghii Poliției pentru a lua măsuri atât în ceea ce privește antreprenorii care importă petarde și artificii, cât și în cazul pieței negre, al celor care le comercializează direct pe stradă".
Morala: ai baza legală să acţionezi dar nu ai cheful necesar
Aşadar şi sezonul acesta am pierdut războiul cu petardele. L-am fi putut câştiga dacă s-ar fi luat măsuri reale, nu doar aşa, ca să fie ceva de bifat. Legislaţie este destulă ca să se acţioneze, plus revitalizarea legislaţiei rămase la sertar din motive pe care sunt chiar curios să le aflu. Dorinţă din partea populaţiei ca demenţa asta bubuitoare să se termine definitiv, este destulă, cine nu crede, să intre numai pe pagina de facebook a Poliţiei ("Poliţia Română") unde e plin de mesaje din seria "faceţi ceva". O mică tură prin cartiere a celor plătiţi să asigure şi liniştea noastră ar fi avut rezultate superbe în materie de găsit CINE şi de unde are acele petarde. Iar pentru cei care aruncau de la ferestre, era suficient să se contacteze asociaţia de proprietari din zonă şi a o avertiza că ori ia măsuri, ori,d acă nu ar putea umbla la portofel. Plus că ar mai fi soluţia radicală, inetrzicerea comercializării lor şi punct. Că interzicerea folosirii există clar în lege.
Până una alta, nepăsarea autorităţilor a făcut ceva victime în domeniul public, ca de exemplu coşurile de gunoi "explodate" de la petarde din Valea Aurie. Probabil se aşteaptă ceva nenorociri mai mari ca să se mişte vreun deget pe tema asta.
Oricum, reacţia va fi, pun pariu, că "ce mai vrei acum a trecut, şi aşa e doar o dată pe an". Şi animalele de companie mor doar o dată, un lucru e distrus doar o dată, iar o rană care să te afecteze toată viaţa nu o faci de mai multe ori.
Iar responsabili sunt nu doar cei care fac ci şi cei care pot lua măsuri dar nu o fac. Conplici la rău la fel ca şi cei care tac că nu se bagă să nu-şi strice confortul vieţii. Oricum, vom vedea la anul ce va mai fi.
În foto: mostre de dat cu petarde "la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri" din Hipodrom, noaptea de 21 decembrie 2024 spre 1 ianuarie 2025.