Articol
În ”Noaptea Muzeelor” o cruce aparte a fost exponatul care a atras atenția turiștilor care au vizitat ”Centrul de dialog şi cultură Friedrich Teutsch” ( n.n. care este o instituţie relativ tânără a Bisericii Evanghelice C.A. din România (B.E.R.). Centrul este cunoscut mai popular sub titulatură simplificată, anume Casa Teutsch. Am intrat în muzeu alături de un grup de curioși pentru a beneficia de ghidaj și… pentru a afla care este istoria acelui obiect muzeal expus în ”Expoziţia permanentă”, locul unde poți afla o parte din istoria Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană (Lutherană) în România dar și despre viața comunitară şi religioasă a saşilor transilvăneni.
Crucea procesională
Printre valoroasele opere de artă sacrală şi obiecte de patrimoniu – din şapte secole, cum ar fi altare, obiecte de cult pentru împărtăşanie, sculpturi, piese textile şi tipărituri (n.n. cât şi machete ale unor biserici fortificate şi exemple de port popular) ne-a fost prezentată și ”Crucea procesională” din Cisnădie care este un exponat foarte valoros pentru acest muzeu sibian. ”Crucea din Cisnădie”, numită neoficial ”Crucea Imigrării sașilor” – deoarece ea datează din perioada în care sașii au fost colonizați în Transilvania – a fost descoperită în 1911, în urma unor cercetări arheologice aprofundate, demarate în Cetatea Cisnădiei. De facto crucea a fost găsită în perimetrul capelei, sub un osuar – unde erau multe cranii deosebit de mari. Din primele investigații și în urma probelor de laborator, demarate înainte de restaurare, crucea a fost dată ca având o vechime considerabilă (n.n. aparținând începutului de secol XIII). Este cel mai veche piesă muzeală care apartine bisericii noastre”, afirmă Phd, Gerhild Rudolf, referent cultural.
Crucea a dispărut în 2016
Potrivit doamnei Rudolf crucea a fost furată din turnul bisericii Cisnădie în 2016. ”Poliția română a reușit într-un timp relativ scurt să identifice autorul furtului. Hoțul a căutat să afle de la un expert muzeal din Timișoara care este vechimea ”obiectului moștenit de el”. Expertul a anunțat instituțiile abilitate. Așa crucea a fost predată Parohiei din Cisnădie. În urma acestui eveniment această cruce a ajuns în patrimoniul muzeului nostru iar acum se numără printre exponatele care conferă reputație și notorietate instituției noastre”.