Articol
Baschetbaliștii sibieni au produs o nouă surpriză, după ce, în urmă cu o săptămână, câștigaseră în ”Transilvania” în fața campioanei ”U” BT cu 88-83. Duminică seara, la Oradea, jucătorii lui Tomas Rinkevicius au avut din nou o evoluție curajoasă, pe terenul finalistei de anul trecut, iar pe final au reușit să preia conducerea și să se impună la limită, profitând ce-i drept și de cele două ”libere” ratate de experimentatul Williams când mai erau 3 secunde.
Fără Alex Goss, accidentat, Rinkevicius a încput meciul cu ”cinciul” Filip Adamovic, Anastasios Zetos, Jalon Pipkins, Ahmad Rand și Mateo Colak, de cealaltă parte Cristi Achim preferându-i pe Brandon Brown, Bobe Nicolescu, Travante Williams, Donatas Tarolis și Kalif Young.
Adamovic a irosit prima aruncare a meciului, din spatele semicercului. Williams a fost mai precis, înscriind prima triplă a serii. Colak a egalat, apoi același Williams a înscris de sus, iar Tarolis l-a convins pe Rinkevicius să ia primul time-out, după numai două minute (7-3).
Rand și-a înjumătățit ”liberele”, la reluare. Adamovic și Pipkins au ratat câte o triplă. Zetos a redus diferența la o posesie, pe la linia de 5,85, dar Williams a replicat cu șase puncte după ce a fost faultat pe o aruncare de-afară, a înscris un dunk spectaculos și a profitat de ”tehnicul” luiat de Rinkevicius (15-6).
Zetos a pus capăt seriei pozitive a Oradiei, apoi Pratt și Colak au refăcut diferența de o posesie (15-12).
Pipkins și-a intrat în rol pe finalul perioadei, cu opt puncte consecutive și CSU prelua conducerea (22-19), Brown stabilit scorul primului sfert de la linia de ”libere”, câștigat de ”galben-albaștri” la limită (22-21).
+9 pentru Oradea în sfertul doi
În prima parte a actului secund, echilibrul a fost cuvântul de ordine. Pridgett a repus Oradea pe plus, dar Pipkins a egalat. Tarolis, respectiv Adamovic și-au transformat ”liberele”, iar Zetos a readus-o pe CSU în avantaj (27-25).
Cristi Achim a avut nevoie de două time-out-uri pentru a face ca echipa să funcționeze, iar în ultimele 3 minute Oradea s-a desprins la +9, Young și Tarolis trecându-și în cont câte un dunk (45-36).
Scorul primei reprize l-a stabilit Pratt, cu o aruncare de la distanță, la jumătatea confruntării sibienii fiind într-un deficit de 6 puncte (45-39).
Pipkins a inaugurat tabela în repriza secundă de la linia de ”libere”. Pridgett, respectiv Young au înscris de la interior. Zetos a micșorat ecartul la o posesie, cu o triplă (51-48).
La 53-48 a apărut în prim plan Ahmad Rand, cu trei coșuri spectaculoase de la interior, dar Pridgett și ”Bobe” Nicolescu le-a anulat cu reușite din spatele arcului de cerc (59-54).
Tot din afara semicercului au replicat același Rand și Adamovic, iar diferența era acum de o posesie (63-60). Brown și Pridgett au ratat câte o triplă, dar sibienii n-au profitat și cei care au înscris au fost tot orădenii, prin Torok, în vreme ce aruncarea de la distanță a lui Pipkins a fost scurtă, astfel că ”galben-albaștrii” câștigat sfertul trei la fel ca pe primul, la limită (21-20), dar gazdele erau la +5 înaintea intrării în actul decisiv (65-60).
Final interzis cardiacilor
Sfertul patru a început cu ratarea de-afară a lui Pridgett și un ”and one” al lui Pratt, care a reușit mai apoi egalarea, după ce și Williams a fost imprecis de la distanță (65-65).
În mare poftă de joc, Pipkins a contribuit cu alte șapte puncte, iar cu tripla de la jumătatea perioadei a întors scorul (72-71).
Sibienii n-au profitat de ”pașii” lui Pridgett și ”Bobe” Nicolescu a întors rezultatul cu un three-point play, apoi Pridgett a dus Oradea la două posesii în față, moment în care Rinkevicius a luat time-out, la 76-72.
Zetos și Colak, ultimul cu trei reușite din două serii de ”libere”, au redus ecartul la minim, cu 30 de secunde înainte de final (78-77).
Achim a fost forțat să ia time-out și, la reluare, Pridgett a dus atacul la limită, finalizându-l cu o reușită de la interior (80-77).
Rinkevicius a luat și el time-out, iar Adamovic a reușit o triplă senzațională, dezechilibrat de Nicolescu, transformând și aruncarea suplimentară, CSU preluând inițiativa (81-80).
Rand l-a faultat pe Williams când mai erau 3 secunde, dar americanul a ratat inexplicabil ambele ”libere” și ”vulturii” s-au impus la limită, bifând al treilea succes la rând și ajungând la un bilanț de 9/15.
Mai sunt însă numai 6 etape din sezonul regular și ocupantele locurilor 7-8, Rapid și Craiova, au fiecare un bilanț de 13/11, așa că șansele ”galben-albaștrilor” de a mai prinde play-off-ul, chiar dacă matematic există, sunt în realitate extrem de mici.
Cum, însă, la fel de mici erau și ca ”vulturii” să îngenuncheze finalistele de anul trecut într-un interval de numai o săptămână, cine știe, uneori și minunile se pun la socoteală…
Jalon Pipkins, cel mai bun marcator în Oradea – CSU Sibiu. Tarolis, în double-double, cu 28 la eficiență, cel mai bun indice
Americanul Jalon Pipkins a făcut un meci foarte bun pe terenul vicecampioanei CSM CSU Oradea, fiind cel mai bun marcator al întâlnirii. Pe lângă cele 24 de puncte, Pipkins a reușit 3 recuperări și două intercepții, furnizând un assist, în cele 31 de minute cât s-a aflat pe parchet.
Veteranul Monyea Pratt a avut, în schimb, cel mai bun indice al eficienței din tabăra ”galben-albaștrilor” (25), cu 12 puncte, 6 recuperări, 8 pase decisive și 3 intercepții.
Un scor și mai mare la eficiență l-a avut însă Donatas Tarolis din echipa Oradiei (28), încheind meciul în double-double, cu 18 puncte, 16 recuperări și două intercepții.
Ahmad Rand a făcut din nou un meci foarte bun, încheindu-l cu 14 puncte, 3 recuperări, o intercepție și un assist.
Pentru CSU Sibiu au mai evoluat Anastasios Zetos (13 puncte, două recuperări și o intercepție), Filip Adamovic (10 puncte, 6 pase decisive, o intercepție), Mateo Colak (8 puncte, 4 recuperări, o pasă decisivă), Erik Sledinschi, Daniel Banciu și Luca Otgon.
Cel mai bun marcator al Oradiei a fost Sayeed Pridgett, cu 23 de puncte, căror le-a adăugat 5 pase decisive și câte o recuperare și intercepție, iar Travante Williams a încheiat partida cu 15 puncte, o recuperare, două intercepții și 3 assist-uri.
Vicecampioana a câștigat net duelul recuperărilor (35-24), în vreme ce, la intercepții, a fost egalitate (8-8).
Sibienii au stat foarte bine la aruncările de la distanță, capitol la care au obținut un procentaj de 47% (8/17). Jucătorii lui Cristi Achim au avut, la 3 puncte, doar 17%, cu trei reușite din 17 încercări.
În schimb, ”leii” și-au luat revanșa la aruncările de la interior, cu un procentaj de 62% (27/43), sibienii transformând în puncte numai jumătate din aruncări (18/36).
La aruncările de la linia de ”libere” ambele echipe au stat bine, cu un plus pentru Oradea, cu 89% (17/19), față de 84% al ”vulturilor” (21/25).
(ȘTIRE INIȚIALĂ)
Baschetbaliștii sibieni au produs o nouă surpriză, la o săptămână după ce au câștigat acasă cu campioana en-titre, ”U” BT Cluj (88-83). În această seară, ”galben-albaștrii” s-au impus la diferență minimă la Oradea în fața liderului clasamentului Ligii Naționale, vicecampioana în exercițiu.
Meciul a fost extrem de disputat. CSU și-a adjudecat la limită primul sfert (22-21), dar până la pauză ”leii” au întors rezultatul, după 24-17 în actul secund (45-39).
Jucătorii lui Rinkevicius au câștigat sfertul trei tot la diferență de o jumătate de coș, ca pe primul (21-20), iar în actul decisiv au reușit remontada. În ultimele secunde, Adamovic a reușit o triplă de efect, fiind și faultat, readucând-o pe CSU în avantak cu un ”and one”. Williams a avut două libere cu 3,4 secunde înainte de final, dar le-a ratat pe ambele și CSU Sibiu s-a impus cu 81-80, ajungând la un bilanț de 9/15.
Pipkins a fost cel mai bun marcator al ”galben-albaștrilor”, cu 24 de puncte. Pentru CSU au mai înscris Rand (14), Zetos (13), Pratt (12), Adamovic (10) și Colak (8).
În etapa viitoare, CSU primește vizita Voluntariului.
Revenim cu amănunte!