Articol
Consiliul Director al Asociaţiei Editorilor din România consideră că majorarea cotei TVA pentru cărţi este o măsură care va diminua vânzările şi va creşte pirateria, în condiţiile în care România este cea mai mică piaţă de carte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, iar vânzările au intrat oricum pe un trend descendent încă din primul trimestru al acestui an. În prezent, cărţilor li se aplică o cotă TVA de 5%, atât pentru varianta tipărită, cât şi pentru cele digitale.
În plus, pandemia de Covid-19 a determinat o creştere agresivă a pirateriei, în special a celei digitale, în condiţiile în care autorităţile din România se dovedesc prea puţin pregătite să abordeze fenomenul. Pirateria se traduce prin venituri pierdute de toţi membrii lanţului valoric al cărţii: autori, editori, librari iar creşterea TVA se va converti, pe de o parte, într-o creştere a pirateriei şi, pe de altă parte, într-o accentuare a tendinţei de scădere a vânzărilor.
Asociaţia Editorilor din România reaminteşte, totodată, prevederile Pactului pentru lectură, lansat pe 15 februarie, şi care cere Guvernului să respecte legile în vigoare de 20-21 de ani, privitoare la dotarea anuală cu cărţi a bibliotecilor publice şi susţinerea livrărilor de carte prin intermediul Poştei Române. În acelaşi timp, subliniem că, deşi încasările din vânzările de carte nu afectează aproape deloc deficitul bugetar al ţării, ele reprezintă singura şansă de supravieţuire a acestei industrii culturale pe care alte ţări o consideră ”esenţială”. Mai exact, trecerea cărţilor la cotă TVA de 19% ar însemna, la aceleaşi cifre de vânzări, circa 2 ‰ din deficitul bugetar despre combaterea căruia se discută în aceste zile. De aceea, pledoaria noastră vizează nu atât interesul breslei, cât mai ales nevoia de educare a unui popor care înregistrează cote tot mai mari de analfabetism funcţional.
Sperăm că discuţiile de la nivel guvernamental din aceste zile să ţină cont de considerentele de mai sus şi publicul de carte din România să nu fie supus unui experiment fiscal ale cărui consecinţe nu pot fi decât dureroase.
Asociaţia Editorilor din România