Copilotul Bogdan Iancu: ”Fostă etapă de WRC și start alături de piloți precum Fourmaux, Ostberg, Rovanpera, Auriol sau Battistolli… Nu te întâlnești în fiecare zi cu așa ceva”!

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Și pentru copilotul Bogdan Iancu, Rally of Nations a fost o experiență deosebită, sibianul dorindu-și să se întoarcă în Mexic, la anul. Unul din motive – spune el – ar fi să viziteze muzeul în care vor ajunge încălțările lor de raliu, tradiția fiind că ghetele învingătorilor vor fi păstrate de organizatori, iar cele ale lor vor ajunge alături de cele ale lui Loeb sau Latvala.

Bogdan a povestit, pentru cititorii Tribunei Sporturilor, experiența trăită la aproape 40 de grade și peste 2.500 de metri altitudine într-o competiție care, în trecut, a fost etapă din WRC.

Legat de obiectivul pentru sezonul actual al Campionatului Național de Raliuri, Bogdan e pe aceeași lungime de undă – nici n-avea cum! – cu colegul său de echipaj, și anume titlul național absolut.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

– Bogdan, ai fost surprins că ați fost invitați să participați la acesta raliu, tocmai în Mexic? Cum ai primit vestea?

– Ca să fiu sincer, nu am crezut că vom pleca în Mexic până nu am văzut biletele de avion (zâmbește)!

Glumesc, dar trebuie să vă mărturisesc că am fost extrem de entuziasmat că voi avea șansa de a participa la un astfel de raliu, într-o companie atât de selectă!

 

– Când spui companie selectă te referi la…

– Au participat la acest raliu, printre alții, Mads Ostberg, norvegianul cu destule clasări pe podium în etape din Campionatul Mondial de Raliuri, Didier Auriol – o legendă a automobilistului francez, ajuns acum la 64 de ani, primul campion mondial din Franța, în anii '90, cu o carieră de invidiat în automobilismul din întreaga lume, Adrien Fourmaux, actual pilot de uzină Ford M-Sport în WRC, finlandezul Harri Rovanpera sau Matthew Wilson, de asemenea un fost participant în World Rally Championship.

Custom Image

– Cum te-ai pregătit pentru acest raliu, având în vedere, printre altele, diferențele față de raliurile la care ați participat până acum?

– Pregătirea a fost mult mai minuțioasă decât la alte raliuri, am avut mai multe documente de studiat. Ar fi trebuit să ne pregătim și fizic mai mult, gândiți-vă doar la faptul că urma să concurăm la peste 35 de grade Celsius, la o altitudine de peste 2.600 de metri. Corpul resimte din plin aceste diferențe față de mediul cu care este obișnuit. Cu siguranță, data viitoare vom fi mai bine pregătiți, am învățat foarte multe lucruri din această experiență extraordinară.

 

Peste 3.000 de kilometri în Mexic

 

– Câte ore ați făcut până să ajungeți la locul desfășurării raliului, a fost dificil drumul?

– Singurul lucru neplăcut în toată ecuația cu Mexicul a fost drumul până la Ciudad de Mexico, pentru că de acolo la Leon l-am făcut noi plăcut, am vizitat cât s-a putut de mult Mexicul, am făcut, cred, peste 3.000 de kilometri cu mașina. A fost senzațională această experiență! Drumul a durat enorm de mult, cam cât o diferență de fus orar de 9 ore!

 

– Ați concurat cu o altă mașină decât cea cu care ați fost obținuiți, anul trecut, în Campionatul Național de Raliuri…

– Da, am concurat cu un Renault Clio Rally5, o mașină de ultimă generație, dar net inferioară Skodei cu care am participat în ultimii 3 ani, în Campionatul Național de Raliuri.

 

– Cu ce a fost diferit Rally of Nations din Mexic de alte raliuri de peste hotare la care ați luat startul în trecut?

– În primul rând, Rally of Nations Guanajuato este fostul Raliu al Mexicului care făcea parte din Campionatul Mondial de Raliuri și cu asta cred că am spus totul! Astfel, am beneficiat de o organizare cum nu am mai întâlnit nicăieri pe unde am umblat în Europa. Iar asta v-o spune unul care a participat la multe raliuri europene. Probele sunt complet diferite de cele cu care suntem obișnuiți noi, foarte tehnice, înguste în foarte multe locuri, iar macadamul este de o calitate extraordinară. Gândiți-vă doar la faptul că probele speciale se desfășoară la o altitudine de peste 2.600 de metri!!!

Custom Image

– Câte probe speciale au fost? Care v-a scos, cum se spune, peri albi?

– Au fost 16 probe speciale pe durata a 3 zile de concurs, probe care însumau peste 230 de kilometri de probă specială, deci cam cât două raliuri de la noi… E greu să zic acum care probă a fost mai dificilă, poate ”Los Tepetates”, o probă specială desfășurată într-o carieră de piatră.

 

A mai concurat împotriva lui Ostberg, la Brașov

 

– Iar concurența, cum a fost? V-ați întâlnit cu alte echipaje împotriva cărora ați concurat la alte raliuri, pe continent, în anii trecuți?

– Pe unii dintre piloții cu nume i-am amintit mai devreme. La start au fost Adrien Fourmaux, l-am pomemit în debutul discuției noastre, un pilot Ford în WRC (n.a. World Rally Championship), de semenea Mads Ostberg, Harri Rovanpera, Matthew Wilson… Și despre ei am vorbit mai devreme. Nil Solans, câștigătorul primei etape din Campionatul European de Raliuri, anul acesta, Alberto Battistolli sau fostul campion mondial Didier Auriol, asta ca să-i amintesc doar pe cei mai importanți concurenți. Cred că putem spune că a fost o concurență pe măsura grandorii evenimentului. Doar împotriva lui Mads Ostberg am mai concurat chiar anul trecut, la Brașov, și știam că el va fi principalul candidat la victorie, el având câteva participări, chiar podium în WRC pe când probele din Mexic făceau parte din Campionatul Mondial de Raliuri. El practic era creditat cu cea mai mare experiență pe aceste probe după piloții mexicani.

 

Care a fost sistemul de punctare? L-am întrebat și pe Sebi mai devreme, a zis că asta trebuie să te întreb pe tine, că intră în atribuțiunile tale…

– (zâmbește) Raliul s-a desfășurat exact ca orice raliu, cu toate regulile specifice, ceea ce a fost diferit a fost modul de întocmire a clasamentului. Nu au existat grupe sau clase în întocmirea clasamentului, dar fiecare timp al unui echipaj era înmulțit cu un factor de performanță în funcție de mașina cu care concurai, asta pentru a egala competitorii, având în vedere că participam cu mașini complet diferite ca și performanțe și alți parametri. Punctele astfel obținute de către cele două echipaje din fiecare team se adunau. Am făcut echipă excelentă cu Nikki Schelle și Lina Meter, echipajul din Germania, ne-am completat excelent când fiecare dintre noi a avut probleme. Diferența cu care Team Europe a câștigat în fața Norvegiei a fost mică, dar ce mai contează? Important este că s-a intonat imnul Romaniei la Leon, în Mexic!

 

– Cum ați ajuns să faceți pereche cu Nikki și Lina? Nu puteați concura alături de un alt echipaj de acasă și să reprezentați România?

– Ideea organizatorilor a fost să fie la start câte două echipaje din fiecare țară, astfel urma să ne întrecem practic pe națiuni, cum spune de altfel și numele raliului, Rally of Nations. Cum, din România și din Germania era doar câte un echipaj, organizatorii au hotărât să facem echipă sub numele Team Europe. Nu cred că și-au imaginat ei la momentul respectiv că Team Europe va învinge țări ca Norvegia, Franța, Italia, Finlanda, Spania, Marea Britanie sau Mexic. 13 natiuni au fost reprezentate la Rally of Nations Guanajuato.

 

Urmează Raliul Harghitei, în weekend

 

– Ce urmează pentru echipajul Sebastian Barbu / Bogdan Iancu în acest sezon, ce planuri aveți?

– Pentru noi urmează Raliul Harghitei, chiar la sfârșitul acestei săptămâni și sper că vor urma suficiente raliuri încât să ne batem pentru titlul absolut în 2022, în Campionatul Național de Raliuri. Pe plan extern, sper din suflet să mai avem astfel de experiențe, măcar încă o ieșire “afară” să mai avem…

Custom Image

– În urma evoluției din Mexic, ați primit oferte să luați startul și la altele astfel de competiții?

– În primul rând, trebuie să vă spun că ni s-a spus de nu știu câte ori că suntem așteptați și la anul în Mexic! Din suflet sper că vom reveni, pentru că trebuie să vizităm muzeul în care au ajuns încălțările noastre de raliu, alături de cele ale lui Loeb, Ojier, Meeke sau Latvala. Este un obicei ca învingătorilor raliului să le fie înlocuite încălțările de raliu cu o pereche de cizme deosebite, făcute la comandă. Discuții mai sunt să participăm la un astfel de eveniment chiar anul acesta, așa cum discuții sunt și să participam la cel puțin o etapă din Tour European Rally, dar despre asta vom vorbi atunci când vom avea mai multe detalii.

 

– Cum crezi că va fi noul sezon din Campionatul Național de Raliuri?

– Va fi un an foarte greu și lung, iar noi ne dorim să avem resursele necesare să participăm la cât mai multe etape pentru a ne putea atinge obiectivele.

 

– Marele obiectiv, mai precis…

– Într-adevăr, cel mai mult ne dorim să ne luptăm pentru titlul național absolut, după ce anul trecut am terminat în postura de vicecampioni naționali. Va fi foarte greu, campionatul e lung, noi am ratat participarea la prima etapă și tot ceea ce sperăm este să fim lipsiți de probleme de orice fel pentru a putea să arătăm de ce suntem capabili și pentru a ne putea bucura la sfârșitul anului (zâmbește).

 

Schimbați mașina de anul trecut, treceți la un alt nivel, sau veți concura tot cu Skoda?

– Nu prea avem la ce nivel mai sus să trecem, având în vedere că mașina cu care concurăm, Skoda Fabia Rally2, este de top în ceea ce privește campionatele regionale. Tot ceea ce ne dorim este să avem în continuare o mașină la fel de bine pregătită ca și până acum de Stefano Rafanelli și ”Alică” Barbu!

 

– La final, mulțumirile…

– Trebuie să mulțumim din suflet tuturor celor care au făcut posibilă participarea noastră la un eveniment absolut grandios, Rally of Nations. De asemenea, trebuie să le mulțumim și celor care au fost fizic alături de noi în această experiență, echipa noastră fiind formată din 6 persoane din România.

Autor
26 aprilie 2022 la 10:01

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
CSU Sibiu pierde la diferență de o posesie pe terenul Rapidului după un final dezamăgitor. Pipkins putea aduce victoria în ultima secundă
Baschetbaliștii sibieni au pierdut, în Vinerea Mare, cu 72-70 pe terenul giuleștenilor, în antepenultima etapă din sezonul regular....
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
S-a încheiat sezonul regular în cele două serii sibiene ale Ligii a V-a. Echipele din Loamneș, Cristian, Păuca și Ocna Sibiului luptă pentru promovare
Odată cu meciurile etapei a XIV-a, disputate duminica trecută, s-a încheiat sezonul regular în cele două serii sibiene...
Actualitate
1 min de citit