Articol
Deşi e deja jumătatea lui ianuarie, consilierii locali sibieni nu se grăbesc să îşi depună rapoartele anuale de activitate, chiar dacă unii au avut timp destul din noiembrie când li s-a terminat mandatul, până acum.
Pe pagina web a Primăriei Sibiu, la secţiunea "Consiliul local"/"Rapoarte consilieri", pentru anul 2024 nu apar decât rapoartele de activitate a trei consilieri locali din totalul de 23, câţi sunt "alocaţi unui oraş de talia Sibiului (cu populaţie între 100.001 şi 200.000 de locuitori), conform OUG 57/2019. Aceştia sunt: Bianke Marion Grecu, consilier FDGR în mandaul 2020-2024 şi cel actual, Ioan Plesciuc (USR) consilier în mandatul 2020-2024 şi Constantin Dincă, consilier AUR în mandatul actual. Restul de 20 de consilieri nu au depus încă, la nivelul zilei de 14 ianuarie, vreun raport de activitate pe 2024.
Depunerea raportului de activitate este o obligaţie, conform aceleiaşi ordonanţe de guvern unde, la Art. 225 se prevede printre altele că, "(2) Fiecare consilier local, respectiv consilier județean, precum și viceprimarii, respectiv vicepreședinții consiliului județean sunt obligați să prezinte un raport anual de activitate, care este făcut public prin grija secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale".
Ce au făcut cei trei consilieri
Raportul depus de Bianke Marion Grecu este înregistrat încă din 31 octombrie 2024 (cu nr. 76542) şi se referă la perioada 1 ianuarie – 5 noiembrie 2024. Confomr raportului, consiliertul FDGR a îndeplinit funcţia de secretar al Comisiei pentru învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială, activităţi sportive, de agrement şi tineret".
Consilierul Grecu a participat la toate şedinţele CL Sibiu, a reprezentat CL în Comisia de evaluare şi selecţie a proiectelor culturale, a fost membru în Comisia de evaluare şi selecţie în vederea derulării procedurilor de acordare a sprijinului financiar de la bugetul local al Municipiului Sibiu pentru asigurarea asistenţei de sănătate publică, a făcut parte din CA al Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi membru în Comisia de evaluare şi selecţionare a dosarelor asociaţiilor şi fundaţiilor în vederea acordării subvenţiilor de la bugetul local. A reprezentat CL Sibiu la şedinţele CA de la colegiile "Andrei Şaguna", "Octavian Goga", "George Bariţiu" , Liceul "Avram Iancu" şi Palatul Copiilor.
Raportul depus de Ioan Plesciuc este înregistrat cu nr. 77558/4.11.2024. şi este semnat pe 2 noiembrie 2024. În raport se menţionează că semnatarul a participat la şedinţele CL, unde "am luat cuvântul în legătură cu proiectele de hotărâri aflate în discuţie, am prezentat poziţia USR în legătură cu sub iectele supuse votului". El a mai făcut interpelări în şedinţele CL Sibiu cu privire la reglementarea unor anumite "situaţii gri" "din zone destinate publicului care apartin proprietăţilor private" şi a informat Consiliul Local cu privire la "stadiul de implementare al planului de mobilitate urbană durabilă, după un an de la elaborare".
Plesciuc a fost în 2024, confoorm raportului, membru în Comisia de organizare si dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului inconjurator, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură. A fost membru în CA şi în comisiile pentru evaluarea şi asigurarea calităţii la: Liceul "Carol I", Şcoala Gimnaziala nr. 4 şi grădiniţele nr. 16, "Curcubeul povestilor" şi cea a Forumului German. Tot conform raportului, consilierul USR a mai participat la întâlniri cu cetăţenii din Terezian, Viile Sibiului şi Turnişor, a organizat audienţe ale consilierilor locali la sediul USR Sibiu, s-a ocupat de rezolvarea sesizărilor primite de la cetăţeni şi a prezentat public "problemele, interpelările şi sesizările care au făcut obiectul activităţii mele de consilier local".
Chiar dacă este "proaspăt" în funcţia de consilier local, Constantin Dincă şi-a depus raportul de activitate, (înregistrat pe 8 ianuarie, cu nr. 436). În el, Dincă spune că a participat la toate şedinţele CL Sibiu, unde a prezentat propunerea de realizare a unui proiect cu tema "Ora de pedagogie muzeală'' căruia i-a trimis şi propunerea de bugetare. Este membru în Comisia sănătate, învăţământ, protecţie socială şi membru în CA la şcolile "Radu Selejan", Nr. 13, Nr. 23, "Fram'' şi la Grădiţa cu Program Prelungit Nr. 33.
Nici anii trecuţi nu a fost lista completă
S-ar putea spune că anul abia a început şi că e timp destul pentru a se face publice activităţile celor votaţi de noi pentru a ne reprezenta. Că noul Consiliu Local funcţionează abia din noiembrie. Bun, dar cel "vechi"? E chiar aşa de greu să concepi una-două coli A4 cu ceea ce ai făcut în mandatul tău de consilier local?
Oricum, se pare că nu a fost hărnicie totală nici în mandatele trecute, suficienţi consilieri locali având "blank" la prezentarea rapoartelor de activitate. Astfel, în contextul în care Sibiul are 23 de consilieri locali nu de alaltăieri, ci de când a apărut legea privind numărul lor raportat la populaţia municipiului. Adică 23. Conform alceleiaşi pagini a Primăriei, în 2019 (data intrării în vigoare a OUG 57) 17 consilieri au depus rapoartele; în 2020 – 18, în 2021 – 21, în 2022 – 19, iar în 2023 – 13. La momentul redactării acestui material nu avem cunoştină despre variaţiile anuale ale numărului de consilieri locali din componenţa Consiliului Local Sibiu pe parcursul fiecărui an. La fel, nu avem cunoştinţă despre alţi factori obiectivi care aud eterminat neprezentarea rapoartelor anuale ale consilierilor locali sibieni. Nu vrem să căutăm nod în papură şi avem răbdarea de a aştepta (şi urmări) cum progresează treaba.