Articol
Joi, 24 februarie, la Filarmonica de Stat Sibiu, orchestra sibiană dirijată de maestrul Mihail Agafiţa, director artistic şi prim dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, va susţine un concert de Dragobete.
"Am revenit cu mare dor la Sibiu, pentru că am prins drag de această orchestră minunată şi de acest oraş, care este unul superb. Am urmărit cu mare bucurie că în această perioadă pandemică, foarte complicată, orchestra Filarmonicii din Sibiu nu şi-a stopat activitatea şi a avut tot felul de idei ingenioase. În timp ce multe alte orchestre stăteau pe acasă, aici activitatea era în plin, lucru pentru care chiar vreau să-i felicit pe colegii mei din toată inima. Pentru mine este prima oară în pandemie când revin cu un concert la Sibiu şi am pregătit un program mai scurt, având în vedere aceste condiţii, dar care este foarte frumos şi are o prospeţime pronunţată. Vom cânta două simfonii de Boccherini care sunt scrise într-un stil clasic mai timpuriu şi sună foarte energic, de altfel, şi un concert foarte frumos pentru flaut şi harpă de Mozart, compozitorul care nu are nici o eroare în creaţia sa. Pregătim acest program, îl facem cu mare bucurie, cu toţii, şi sunt convins că vom scoate un concert foarte frumos şi aştept pe toată lumea să vină, să comunicăm pe viu!", este invitaţia lansată publicului sibian de către dirijor.
Concertul simfonic va avea loc joi, 24 februarie, ora 19.00, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu. Programul include:
– L. Boccherini – Simfonia în re major,
G 490
– W.A. Mozart – Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră în do major
– L. Boccherini – Simfonia op. 12 nr. 4 în re minor, "La casa del diavolo", G 506
Biletele au fost puse în vânzare pe iabilet.ro şi la casa de bilete a Filarmonicii, la preţul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenţi, pensionari).
Alături de orchestra Filarmonicii sibiene, se vor afla solistele Ioana Turcu (flaut) – profesor de flaut la Colegiul Naţional de Muzică "George Enescu" din Bucureşti şi Adriana Cazacu (harpă) – membră a Orchestrei Române de Tineret, membră a Asociaţiei Harpiştilor din România şi angajată a Operei Naţionale din Bucureşti.
"Reţeta" succesului
În decursul celor 30 de ani de carieră, Mihail Agafiţa a susţinut peste 800 de concerte simfonice şi spectacole, fiind apreciat de fiecare dată pentru tehnica sa dirijorală impecabilă. Secretul unui concert perfect stă într-o pregătire minuţioasă, dar şi în implicare sufletească,
ne-a mărturisit maestrul.
"Reţeta pentru un concert reuşit este o muncă asiduă în repetiţii, atenţia la toate detaliile mărunte pentru că, mai ales la acest program, vorbim despre stilistică, iar aceasta constă în respectarea unor detalii dintre care unele sunt scrise în partitură, altele nu sunt scrise, altele sunt scrise, dar se pot descifra şi într-un fel şi în altul, şi atunci trebuie în primul rând să decidem împreună cu orchestra cum se face şi toate aceste lucruri se notează foarte meticu-
los – migălos, trebuie să recunoaştem – după care trebuie studiate împreună şi adăugat puţin suflet la toată această matematică şi în final iese o muzică frumoasă", dezvăluie Mihail Agafiţa.
Recital de pian
Vineri, 25 februarie, de la ora 19.00, Filarmonica de Stat Sibiu invită publicul meloman la recitalul de pian susţinut de pianistul Mihai Diaconescu sub genericul "Tablouri dintr-o expoziţie în Sala Oglinzilor". Recitalul va avea loc la Forumul German Sibiu – Sala Oglinzilor (str. General Magheru, nr. 3).
asCULTă:
– Ludwig van Beethoven – Sonata op. 109 în Mi major
– Piotr Ilici Ceaikovski – "Trois Morceaux" op. 9
– Modest Mussorgsky – "Tablouri dintr-o expoziţie"
Biletele au fost puse în vânzare la preţul de 30 lei (50% reducere pentru elevi, studenţi, pensionari) pe iabilet.ro. Mai multe detalii despre evenimentele muzicale ale acestei săptămâni, precum şi despre programe, artişti sau condiţiile de acces sunt disponibile pe www.filarmonicasibiu.ro.