Articol
Panica unui atac nuclear a pus aproape toți sibienii pe fugă către farmacii, pentru a/și procura pilula miraculoasă care i-ar ajuta să treacă bine peste un asemenea moment: pastila de iod. „Asaltul” farmaciilor a făcut ca bolnavii care aveau nevoie de tratament de la endocrinologie să riște să rămână fără pastilele care îi ajută să își mențină sănătatea în limite normale. De marți, nimeni nu trebuie să se mai panicheze : 624.000 de tablete de iod au ajuns la DSP Sibiu.
„Astăzi de dimineață (marți dimineața – n.r.) a sosit TIR-ul. Noi am primit 624.000 de tablete, din care 9.700 rămân la DSP Sibiu. Așteptăm acum recomandările Ministerului Sănătății pentru a ști cum vor fi împărțite. Deocamdată sunt în depozitele noastre”, a spus Lucian Blăguțiu, directorul DSP Sibiu.
Iodul a fost produs la Iași
Ministerul Sănătății a contractat 30 de milioane de pastile de Iodură de potasiu de la Antibiotice Iași.
„Producătorul va transporta (pastilele – n.r.) la sediul fiecărui DSP”, a declarat săptămâna trecutăi Alexandru Rafila.
Acesta a spus că „lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la iodura de potasiu”.
„Ne gândim să vedem care e cea mai bună cale, prin intermediul Prefecturilor și Inspectoratelor pentru Situații de Urgență aceste pastile să ajungă la primării și de acolo, eventual, la medicii de familie sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuție ca ele să ajungă la beneficiar”, a adăugat ministrul Sănătății.
Acesta a reamintit că aceste pastile nu trebuie luate fără recomandarea specialiștilor.
„Nu e vorba de o medicație care se ia fără recomandare și e bine să limităm administrarea la copii, la tineri, eventual femei gravide, și să nu administrăm decât pe baza protocolului care se regăsește și la nivelul INSP cantități limitate, nu nelimitate pentru că utilizarea excesivă de io duce la afecțiuni ale tiroidei, care pot să depășească beneficiile”, a precizat Alexandru Rafila.