Evenimentul a fost organizat din iniţiativa d-lui Ioan Gruncă, preşedintele Asociaţiei Culturale „August Treboniu Laurian” din Fofeldea care, împreună cu jurnalistul Ioan Vulcan-Agniţeanu i-au însoţit pe musafiri.
Vizita în Agnita a început cu un popas la Muzeul Văii Hârtibaciului, unde muzeograful Mihaela Nevodar le-a prezentat exponatele şi le-a oferit informaţii despre istoria muzeului şi mai ales despre istoria şi cultura acestei zone.
De la muzeu oaspeţii au mers la Centrul de Documentare şi informare al Colegiului AT Laurian, unde au fost întâmpinaţi cu bucurie de profesori şi elevi.
După ce profesoara Bogdana Otilia Lăstun, directorul colegiului, i-a salutat pe musafiri, exprimându-şi bucuria de a-l comemora împreună pe marele savant, jurnalistul Ioan Vulcan-Agniţeanu a prezentat un montaj audio, un documentar despre Fofeldea, satul natal al lui Treboniu, în care memoria locuitorilor păstrează amintirile despre consăteanul lor.
A urmat o prezentare a vieţii marelui cărturar, făcută de elevii claselor a IX-a şi a X-a. Aceştia au vorbit despre activităţile acestuia ca istoric, filolog, publicist şi om politic, despre implicarea lui în revoluţia de la 1848.
Discuţiile au fost coordonate de profesoara de istorie Mioara Şimon, care a completat prezentările făcute de elevi, cu precizări despre activitatea revoluţionară alături de Nicolae Bălcescu.
Ioan Gruncă a vorbit despre acţiunile Asociaţiei Culturale „August Treboniu Laurian” şi a împărţit materiale realizate de asociaţie privind viaţa şi activitatea academicianului născut în satul Fofeldea.
Profesoara Alemănuţa Toader de la şcoala din Hosman, a mulţumit gazdelor pentru primire şi i-a felicitat pe organizatori pentru realizarea acestui eveniment.
La finalul acestei întâlniri, elevii colegiului le-au prezentat musafirilor şcoala lor cu dotările de care beneficiază în sălile de clasă şi laboratoare, iar profesorii au socializat cu discuţii despre problemele învăţământului, despre metodele de predare, pentru buna pregătire a elevilor.