Articol
Holul mare din Primăria Sibiu a fost neîncăpător în a 187-a zi a calendarului gregorian. Au fost prezente la „Colocviile Academicianului Niedermaier” numeroase personalități publice locale, naționale, academice, universitare, militare, ecumenice, distinși experți din diferite domenii de activitate, dar și un număr mare de susținători ai rezilientei societal-culturale din Sibiu și din regiune. Au onorat evenimentul viceprimarul Alexandru DUMBRAVĂ., gl.mr. Dragoș-Dumitru IACOB, comandantul Corpului Multinațional de Sud-Est, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță BÂRSAN, Prof. univ. dr. Rudolf GRÄF, directorul Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, Dr. Vasile CIOBANU și Dr. Maria Emilia ŢIPLIC, cercetători ştiinţifici din aceeași instituție, rectorul ULBS, prof. univ. dr. Sorin RADU, Vicepresedinte al Consiliului Județean Sibiu, Marcel Constantin LUCA, Dr. Alexandru CHITUȚĂ manager interimar al Muzeului Brukenthal, Liliana POPESCU directoarea Casei de Cultură a Studenților Sibiu, PhD. Dan NANU directorul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Sibiu PhD. prof. Florin VIOREL, PhD. Gerhild RUDOLF directoarea Centrului de dialog şi cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România, arh. Heidrun KONING coordonatorul muzeului Friedrich Teutsch, arh. Szabolcs István GUTTMAN cadru didactic asociat al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și al Universității din Oradea ș.a.m.d.
Prima ediție cu impact național
Prima ediție a fost lansată într-un mod aparte. Organizatorii – membrii inițiativei civice ”EUCLID 6025 HUB”- au mulțumit Primăriei pentru suportul logistic și susținerea colocviilor, context în care au oferit primarului Astrid FODOR, un buchet de flori reunind simbolic trei virtuți ”înțelepciunea, frumusețea și forța”, pentru eforturile menite a întări reziliența societală locală, regională și națională. Programul primului colocviu, focusat pe cercetarea științifică și pe cele ”Șapte arte regale”, a fost nu numai armonic cu ce definim azi reziliență societală ci a devoalat și ”o nouă prioritate – obiectiv de țară”, anume ”promovarea și susținerea expertizei în toate domeniile vieții sociale”.
Capul de afiș a fost captivanta prelegere susținută de Excelența Sale acad. Paul NIEDERMAIER. În baza a șapte slide-uri reprezentative cartografic, acesta a parcus atractiv cuprinsul volumului său intitulat ” Ardealul în spațiul sud-est european – Studii de istorie a habitatului din zona României în secolele IX-XIV”, un studiu de 300 de pagini. Academicianul și-a concentrat expozeul asupra habitatului din zona României cu toate aspectele acestuia (cadrul natural, comunităţile culturale şi evoluţia lor demografică, structurarea aferentă a spaţiului), aspecte până acum prea puţin studiate. Lucrarea de faţă aduce astfel, pentru istoriografia românească, nenumărate interpretări inedite. Autorul insistă, în mod special, asupra spaţiului românesc, de la Nistru şi Tisa până la Dunărea europeană. Zonele se grupează în jurul Carpaţilor, focalizându-se cu deosebire în bazinul din curbura acestora, care apare ca o cetate verde între stepa nord-pontică şi pusta panonică, între Carpaţii Păduroşi şi prăpăstioşii munţi Balcani; este vorba de o regiune în care s-au întâlnit influenţe culturale venite din marele Bizanţ, Rusia Kieveană şi Viena central-europeană, cu care s-a învecinat, ale căror centre sunt situate la aceeaşi distanţă de zona studiată. Nivelul expertizei profesionale ridicată de acad. Paul Niedermaier a fost păstrat și prin lansarea inspiratului volumul de poezii ”Conspirația clepsiderei” aparținând scriitorului Radu Matei TODORAN din Alba Iulia, volum prezentat de prof. dr. Ionel BOTA, director al Teatrului Mihai Eminescu din Oravița și completat fericit de recitalul susținut de regizorul Cosmin PLEȘA, precum și prin oferta generoasă a expoziției ’’Grădina Maicii Domnului!' care a reunit șapte lucrări, de dimensiuni monumentale, explozive compozițional si coloristic , semnate de PhD. Adrian Petre POPESCU, membru UAPR.