Una dintre cele mai impresionante specii de păsări, care trăiește în zonele de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, cocoșul de munte, a fost surprins în fotografii realizate de un angajat al Ocolului Silvic Avrig- Direcția Silvică Sibiu.
„Cocoșul de munte este, fără îndoială, una dintre cele mai impresionante specii de păsări. Este caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri. Lungimea corpului este de până la 90 de centimetri, iar anvergura aripilor este de până la 125 cm.
Este o specie sedentară, cu un regim alimentar în principal vegetarian. În timpul sezonului cald, consumă fructe de pădure, semințe, muguri și alte părți vegetale, hrănindu-se în special la sol. Iarna, în lipsa resurselor de la nivelul solului din cauza zăpezii, se hrănește în arbori, cu precădere cu ace de conifere.
Ritualul de împerechere al cocoșului de munte este unul dintre cele mai spectaculoase din lumea păsărilor. Așa-numita “rotire” a masculilor are loc în poieni sau luminișuri din pădure. În aceste spații special alese, masculii își etalează penajul și își interpretează cântecul specific, într-un adevărat spectacol pentru femelele adunate.
În România, specialiștii în cinegetică estimează o populație de 4.500 până la 5.200 de exemplare”, au transmis reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Sursa foto: facebook Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, credit foto: Daniel Lungoiu