Articol
Foto: Arhiva TRIBUNA
Din start ţin să re-precizez, pentru nou-veniţi, câteva aspecte. Celor care se plâng că unele scrise de mine sunt prea lungi, le reaminetsc că acestea sunt menite mai ales ediţiei tipărite, adică oamenilor care PLĂTESC ca să citească în format omenesc, nu digital. Dacă tu te oftici că nu îţi încape tot textul în smartfon şi dor ochii şi capul de la atâtea litere, e strict problema ta şi mă tem (sau nu) că nu mă interesează. Mai ales că pe smartfon deci via net mă citeşti, repet, moca. Iar dacă nu mă mai citeşti nici nu sufăr, nici nu-mi scad gradele, nici nu am pierderi în bugetul personal. Oferta e largă, poţi citi altceva, nu e supărare.
Apoi. Dacă te iei de persoana mea ca persoană sau de familia mea ca familie sau de ce am eu chef să consider că sunt chestii private ale mele, ai două riscuri. Unul mic, să îţi şterg comentariul forever iar tu să fi muncit degeaba şi apoi să miauni că "beyyy la voi e cenzurăă!". Alt risc este să îţi răspund şi să râdă apoi lumea de tine, că vorba aia, anonim anonim, dar ego ai şi tu, mai ales când ţi-o iei în scris, că scrisul rămâne. În rest, e la fel, cei vechi ştiu.
De la comentariile vechi la comentariile noi
Scuze, prima parte de data trecută a lui "răspundem ascultătorilor", pardon, cititorilor, nu am găsit-o şi nici nu mai am chef să o caut, că e veche. Partea a doua a găsit-o şi văd că domnul Roşu arată ce însemană a vrea să renunţi dar a nu putea: "Deşi am vrut să nu mă mai bag la comentarii pe Tribuna, nu mă pot abţine. Vă plângeţi că sunteţi numit pesedist ori putinist, însă dv. folosiţi termenele progresist, globalist ori vaccinist aproape in fiecare articol. Tot vorbe fără rost. În rest mă amuză părerile şi editorialele voastre (celor trei nostalgici) precum mă amuzam mai demult de moşii cârcotaşi din Muppets". Un alt domn numit "Comy", îl aprobă. Păi atunci, domnule Roşu, e OK din partea mea. Promiteţi că nu mai comentaţi, dar comentaţi. Adică citiţi. Apoi, spuneţi că vă amuză "cei trei nostalgici" (adică ce mai pe după tufiş, Dobra, Bako şi ultimul pe listă cu voia dumneavoastră Chiseliţă), ce ne comparaţi cu moşii din lojă de la Muppets. Moşii de la Muppets îmi erau foarte simpatici, mersi pentru compliment. Şi da, suntem nostalgici după vremurile cu oameni mai normali. Cât despre acuzele de putinism şi progresism, una e să fii aciuat de persoană fizică, alta e să o spui la general. Detaliul ăsta v-a scăpat. Cumva.
Fumi Nosavan revine la povestea cu săracii kutzukutzu care de timoraţi şi blânzi ce sunt sar la om şi-l fac praf. "Nu e normal ca un câine să atace un copil (apropo, unde-i raportul medico-legal? A zis cineva că a fost muşcat şi noi trebuie să credem imediat) Deci, trebuie să ne întristăm când moare cineva, şi mai ales, să plătim 4 milioane de euro, (…).
Pe planetă mor anual 80 milioane de oameni (cam 3 pe secundă ) şi deci, noi trebuie să lăcrimăm permanent şi să plătim zi şi noapte )… E o logică aparte, unică în felul ei…"
E la fel ca logica aia a iubitorilor de câini care consideră că lumea le aparţine câinilor iar oamenii trebuie să ceară voie ca să umble pe unde au de umblat. Din tastatură sau din maşină, e cum ziceţi, dar hai copii, daţi o tură aşa, printre localităţi. Iar dacă vine vreo haită în raid prin sau printre voi, explicaţi-le ce CV civic bogat aveţi şi ce implicaţi sunteţi şi în câte posturi i-aţi apărat. OK?
Un anume "Erlkoenig" zice că "Io zic s-o faci rubrică permanentă. I-ai putea pune titlu "Supărarea văcarului pe sat". Da, numai că uite, sunt prea mulţi văcari supăraţi pe satul meu. Te-ai prins? Ţin-te bine să nu cazi. Altcimeva îmi testează cunoştinţele literare: "Dle Chiseliţă, nu vă subestimaţi cititorii aşa cum face confratele dvs. în ale condeiului, Dobra. Am citit romane-foileton, am citit Budulea Taichii şi Moara cu noroc şi Pădureanca ale tribunistului Slavici. Matale le-ai citit? O dată, nu ştiu cum face colegul Dobra cu cititorii lui iar asta e treaba lui personală, mai ales că îmi e prieten (da sunt şi prietenos, culmea). Apoi. Am citit "Budulea taichii", e o proză cam rurală, dar emană bine şi credinţă. "Moara cu Noroc" nu m-a impresionat (acţiunea-intriga destul de clasică şi senzaţionalistă, ca şi morala), cu excepţia atmosferei epocii pe care a prins-o excelent tribunistul Slavici. Până la Rebreanu însă mai este FOARTE mult. Apropo, am citit şi "Păcală în satul lui", dar eram mic. "Atunci când s-a supărat văcarul pe sat, nu i-a fost bine nici satului", a spus Cumhurbaskan Imprudenciu. Da. Sau îl chema pe văcar Păsat. Sile: "Ai citit multe, inclusiv romanul "Stanciu", de Zaharia Desculţ!!". Stanciu. Bine. "Noi vrem Coşbuc" de George Pământ. Încheiem cu un vers, nu al meu: "Vasilache şi cu Stroe / În derivă, pe Bîstroe". E prea mult pentru generaţia de acum, totuşi…
Despre traficul aşa-zis ucigător de pe "Doamna Stanca şi imposibila lărgire a ei
Am râs mult şi am scris din plăcere la tentativa de lărgire a străzii Doamna Stanca, în "Megaproiect de Şelimbăr: cum să lărgeşti, pe ici-pe colo, strada Doamna Stanca", mai ales că e o chestie mai imposibilă decât să prinzi curcubeul sau să o ratezi la casă pe tanti aia din faţă care nu ştie ce să facă cu cardul, chiar dacă dă bine la postări electorale. Având în vedere că subiectul e sensibil din motive de "maşina mea proprietate" pe de o parte şi oameni care ştiu despre ce e vorba dincolo de bătut că cărămizi şi bca-uri electorale în piept, discuţiile au fost aprinse.
Sitizen X spune, printre altele, că "Din păcate autorităţile locale dau dovadă de rea voinţă şi incompetenţă. Nu înteleg cum se pot aproba niste planuri urbanistice ca cel de pe doamna Stanca, unde între blocuri sunt doar alei înguste de acces auto si locuri de parcare. Nu trotuare, nu spaţii verzi, nu piste de biciclete, nu staţii de transport în comun – nu că îi pasă cuiva ca lumea ar avea nevoie de asta. Şi în continuare, în loc să se schimbe regulile, se dau pe bandă rulantă autorizaţii de constructie unor "dezvoltatori" care sunt puşi pe japcă. După care primăria va ridica din umeri spunand ca ei au actionat "in temeiul legii", că legea prevede aşa si pe dincolo. Se pare ca ăsta este ţelul, să transformăm o zonă care ar fi avut un potenţial fantastic într-un ghetou şi intre timp nişte băieţi vor face foarte mulţi bani din asta". Da, corect. Dar să nu uităm că la şelimbăr totul este posibil. Mai ales când e vorba de picat banu' gros. Pică banul la dezvoltator, de la amatorii de a sta "la Sibiu" în mijlocul câmpului. Pică banii la Primărie, de la dezvoltator o dată şi de la amatorii de a sta "la Sibiu" în mijlocul câmpului. Şi de la spaţiile comerciale şi de la ce ai chef. Apropo, chiar dacă am băgat două pagini de ziar cu poze cu tot, de la Şelimbăr nu am primit niciun semn oficial. Un drept la replică, un băeştiprost cu sau fără hashtag, o lecţie de urbanism ca pe Valea Săpunului, de să mă uimesc… Niente, nada, nothing, nema, nicevo, nicioho, niks, không có g? (asta e în vietnameză).
Liviu Canciu zice: "Probabil se va lărgi acum porţiunea dintre giratoriul de la Mega şi viitorul giratoriu care se va face la intersecţia cu breteaua prin care se ajunge în parcarea de la Shopping City, exact pe porţiunea care va mărgini pe dreapta proiectul comun ULBS şi AFT de construire a unei săli polivalente şi a unor spaţii universitare (spre troiţa lui Mihai Viteazul)". O viziune foarte realistă. La cum e acum pe acolo, doar aşa ceva se poate.
Cineva îmi spune că "strada e foarte aglomerată în fiecare seară când trec pe acolo, e ridicol de strâmtâ pentru cât trafic este". Interesant pentru mine e la fel de aglomerată ca alte străzi, despre care nu se face atâta panaramă că ar fi "strâmte". Inclusiv în seara asta a fost cât se poate de omeneşte. Probabil dacă super-locatarii din zonă ar merge la mall pe jos că faci maximum zece minute şi dacă nu ar mai fi întruniri seralo-nocturne pe la Troiţă, traficul ar fi normal.
Şi omul continuă: "Dar Primăria Şelimbăr probabil vrea ca fiecare dezvoltator să scoată cât mai mulţi bani din terenul pe care îl are. De aici şi lipsa spatiilor verzi între clădiri. Probabil că nu există o lege naţională pentru chestiile astea şi atunci fiecare UAT permite ce are chef. E unul dintre puţinele lucruri pe care le-au făcut mai bine comuniştii". Păi ironia e că ESTE o lege, chiar mai multe, care prevăd clar ce şi cum. Dar cui îi pasă? Un maidan neconstruit poate fi socotit spaţiu verde. Un rahat de gazon cu trei beţe cu cinci frunze e iar spaţiu verde împădurit. Sunt curios de obsesia tuturor de la Şelimbăr de a pava orice cu "biscuiţi", de zici că e o condiţie impusă. Sau e o condiţie impusă? De către cine?
Sibian: "Strada este foarte circulată (autorul articolului cred ca este de prin alte părţi ale oraşului şi nu are treabă prin zonă) mai mereu şi este necesară lărgirea. Trebuia făcută de la început dar atunci contau banii nu altceva. Important este să se facă şi să o vedem gata…
" Aha. Păi chiar că nu sunt din zonă, că stau în Sibiu-Sibiu oraşul nu în Sibiu-Şelimbăr. Şi trec chiar de destule ori PE ZI pe acolo şi nu consider că e mai înghesuită decât alte străzi, tot cu două benzi, din oraş. Cine se plânge că e înghesuială, să o ia pe Rahova. E tot aia şi chiar dacă e distanţă mai mare, doar de aia ai maşină care te duce. Şi poate mai mergi şi pe jos, ca să eliberezi din trafic. Altul: "Să zici ca "traficul pe strada Doamna Stanca nu este înghesuit nici în orele de vârf" este o minciuna FOARTE MARE. Dar de un bloc de 17 etaje flancat de alte doua tot cu multe etaje şi putem spune fără nici un loc de parcare ce spuneţi? Unde sunt parcate sutele de maşini?" Faţă de alte artere ale oraşului, nu e înghesuit nici la ore de vârf. Stai după vreun autobuz? Stai după mămikile şi tătikile care au blocat traficul în faţa şcolii? E vreo cafenea unde să-ţi stea căruţa pe avarii că tu activezi pe la vreo masă? Nu. Deci se poate circula uşor. Cine nu crede, să încerce Mihai Viteazu, Dumbrăvii şi Şaguna la ora 12. Apoi vorbim de trafic. Sau Cisnădiei spre seară. Despre blocul cu 17 etaje fără locuri de parcare care de fapt are locuri de parcare, întrebaţi la Primăria Şelimbăr, că ei au aprobat. Cineva care semnează "Neocal": "Este un urbanist în primăria Şelimbăr? Dacă da, nu are nici o viziune sau (aici am cenzurat eu, scuze, n. red.)". Sibianul cunoscător" (oau!) spune că "Articolul este clar în afara realităţii!" (ai fost pe acolo?) "E clar că proiectul de lărgire a strazii Doamna Stanca este unul necesar pt că acolo este un trafic infernal aproape la orice ora din zi pt că strada respectivă pur şi simplu susţine nu doar traficul celor ce locuiesc in zona ci şi a celor ce vin spre Mall, plus că o să se contruiască şi sala polivalentă a USBL (Universitatea Sibiu). Noroc că nu ţine nimeni cont de acest "articol" scris de un Gică contra cu interese obscure!"
"Cunoscător"-ule, dacă eşti aşa de cunoscător, măcar ai fi pus titulatura corectă a universităţii care nu e nici USBL (Universitatea Sibiană "Blaga Lucian"?) nici "Universitatea Sibiu", că nu e U Craiova o iubire alb-albastră. Deci chiar dacă eşti sibian, nu eşti cunoscător. Despre traficul ăla ce pretinzi tu şi alţii că este, rămâne valabil ce am spus mai sus. La Mall poţi merge şi pe Rahovei, sau pe jos sau cu autobuzul, că m-am săturat de prăduitori care îndeasă portbagajete cu toate inutilităţile alimentare şi nealimentare, de zici că vine iar lockdownul. Iar sala aia polivalentă nu se face pe drum, ci mai încolo, că şi câmpul ăla trebuie stricat cumva. Şi mai umblă prin Sibiu. Pe jos. Că de cunoscători la volan e plin traficul.
Auto-plata la supermarket sau cum să devenim roboţei gratuiţi
Intenţia celor de la o reţea de supermarketuri (chiar dacă o ştim toţi, nu-i dau numele, aşa e regula) de a renunţa la casieri a stârnit spiritele şi m-a făcut să scriu asta cu "Auto-plata la supermarket: evoluţie în comerţ sau doar o muncă dată clientului?". Au fost, evident şi comentarii, de ambele tabere…
Malus Dacus, unul dintre fidelii comentartori (mersi Dacule!) spune că îndemnul de a boicota aşa ceva "este total justificat". "Trebuie înţeles faptul că hotărârea acestor lanţuri de magazine de a renunţa la casieri nu s-a făcut nici pentru reducerea costurilor, nici pentru un aşa-zis "progres" tehnologic. Toate aceste manevre care duc la eliminarea banilor cash reprezintă una dintre priorităţile Marii Resetări şi a păpuşarilor de la Davos. Evident progresiştii sunt primii care susţin aceste hotărâri aberante care conduc spre dictatatură şi control al populaţiei. Aici nu este vorba despre nici un progres ci despre control". (…) Dictatura totală. Asta se urmăreşte. Controlul oamenilor pentru a nu se mai opune dictaturii pe care vor să o instaureze progresiştii". Da, corect, dar uite-i cum ripostează, zici că-s plătiţi… Când îi văd ce cuminţi stau să facă treaba altora pe la casele cu self nuştiucum, realizez că lumea evoluează aiurea spre un viitor tâmpit. Mi-ar fi egal dacă ar fi doar al lor, dar uite că ne bagă şi pe noi. OK, ne-am făcut datoria să le spunem, le-am şi spus, restul e pe barba lor.
Anonim: "Dacă renunţă de tot la casieri, pe mine (…) m-a pierdut de muşteriu. Nu că n-aş putea să învăţ să scanez, se învaţă orice sau aproape orice, dar nu îmi place să mi se impună ceva şi să n-am alternativă. Să le fie de bine! Au un client mai puţin!". Da, corect. Dar uite că acum nu mai e pe întrebatelea, ci pe impuselea. Te-a întrebat cineva dacă îţi plac chestii mai scumpe dar mai proaste (cam cum găseşti mai nou prin magazine?). Nu.Te-au întrebat dacă îţi place să fii filmat PESTE TOT de camerele ăstora obsedaţii de control şi supraveghere? Nu. Iar dacă te întrebi tu, tot timpul se va găsi un trib de aplaudaci ai sistemului care o să te ia cu băejprost, cu "lumea evoluează" cu "dacă nu-ţi convine pleacă"…
Altul este de acord cu măsura: "In ţările dezvoltate există, inclusiv, benzinării unde îţi pui singur benzina-motorina, de plătit, plăteşti direct cu cardul, iar preţul la pompă este mai scăzut decat preţul altor benzinarii, unde mai sunt şi angajati"… "Într-un final, nu se poate evita înlocuirea oamenilor în diferite părti ale economiei, cu automatizarea". Dacă (…) ar scădea preţurile la produse (deoarece cheltuielile cu personalul se vor reduce) să vezi cum o să dea românul năvală la cumpărături şi nu va mai comenta că trebuie să-şi scaneze produsele…". Este contracarat de altcineva: "A inlocui munca unui vânzător cu munca unor cumpărători NU înseamnă automatizare. (…) "Problema nu este existenţa liniilor de autoscanare, care existau şi până acum. Problema este eliminarea casierilor de la registrele de marcat. Chiar nu reuşiţi sa pricepeţi lucrul acesta?" (…) Dacă în "ţările dezvoltate" ideologia progresisto-comunistă a ajuns la vârf, nu înseamnă că trebuie să ne adăpăm din aceleaşi mizerii ideologice şi noi. În "ţările dezvoltate" oamenii sunt sclavi. În tot occidentul "dezvoltat" oamenii au fost vaccinaţi ca animalele. Obligatoriu. Si s-au vaccinat peste 80% chiar peste 90% din animalele cuvântătoare din "ţările dezvoltate"
.
Păi mai are rost să mă mai bag şi eu? Nu. Părerea mea se ştie.
Din neantul progresist a răsărit însă "NO ONE", care ne dă lecţii ca la căminul cultural, când îi obligau pe ţărani să intre de bunăvoie în colectivă: "Ei stimabile, doar ţările primitive mai folosesc în proportie aşa mare cash-ul. Este inadmisibil ca in secolul 21 să mai vină poştaşul cu pensia cash, mai ales la sate. Dar acesta este nivelul de educaţie la noi. Şi apoi străinii progresişti, şi-au dat demult seama de avantajele plăţii cu cardul: Se previne mai bine corupţia; dispar banii negri şi munca la negru; nu mai sunt hold-upuri la bănci şi multe alte avantaje". Un SIB23 apare şi el cu aceeaşi melodie cu progresul, dacă nu cumva e acelaşi NO ONE. "Asta este evoluţia. Sunteţi multi nostalgici ai trecutului care nu acceptaţi progresul. Toate veniturile cinstite din salariu , la vedere pe card. Fără alte tâlhării, hoţii, înşelătorii, delapidări etc. şi bancomatele să dispara. Doar plăţi cinstite, electronice."
Hai că omul ăsta e mai tare decât un program de revelion din ăla vechi la care râdea lumea. Aşa propagandă comunistă nici la orele de economie politică din liceu nu am consumat. Adică vorba aia, tu nu ai nimic, dar are banca. Teoretic banii tăi sunt pe card, practic eşti chel în buzunare iar banca face ce are chef cu banii ei despre care crezi că-s ai tăi. Orice cumperi află banca. Oriunde mergi află banca: unde te cazezi, ce avion iei, la ce oră ţi-ai făcut booking şi ai achitat chestii. De la scobitori şi hârtie de budă la ratele la apartament, banca ştie totul despre tine. Uite de acord cu măsura dacă toate ONG-urile, partidele, influencerii, ministerele, structurile statului de la guvern la dom' doctor care îţi prescrie doar anumite medicamente ale unui anumit cuiva, vor fi la vedere, nu? Dacă ăsta e prorgesul vostru, să vi-l trageţi pe cap cu succes. Apropo, nu văd nicio evoluţie nicăieri, ci mai degrabă un amurg al civilizaţiei. Unul tehnologizat, verde şi smart, cu foşti oameni deveniţi roboţei stupizi şi aplaudaci, cu opinii băgate în cap de-a gata, care ar fi în stare
să-şi comande şi copiii prin curier, ca să nu se mai obosească ei să-i facă, precum necivilizaţii ăia înapoiaţi. Aia e.
Spartacus, strada cu rămăşiţe de pandemie şi garduri ţepoase
Scriam în "Pe Spartacus încă e pandemie?…" despre un panou din acela pandilistic de la o şcoală, panou care a rămas acolo ori ca amintire, ori în speranţa că va fi clasat ca monument istoric al unei epoci stupide. Încadrându-se în seria de subiecte controversate care generează balamuc, evident că atmosfera s-a încins. "Rarara" e fan pandemie: "Nu ştiu cum a reuşit pandemia să ne cizeleze şi pe noi, parcă altfel stai lânga oameni care strănută şi acoperă cu ceva strănutul ăla, sau poarta mască dacă sunt răciţi, mai păstrează şi ei distanţa la casele de marcat, că inainte îţi respirau în ceafă, e un lucru bun o reamintire a unui normal care la altii exista de mult". Da, normalul acela exista demult în lagăre şi la regimuri cu oameni consideraiţi superiori versus oameni consideraţi inferiori. Scuze, "normalul" acela la care visezi seamănă cu cel dispărut oficial la 9 Mai 1945. Ce-mi place cum ai ascuns sub preş toate cretinelile pandiliste: interdicţiile idioate, certificatul de superman vaccinat, isteriile ulltras-vaxerilor care ori de teamă, ori de ură, ori ca să fie băgaţi în seamă, ori ca să arate şefilor ce supuşi sunt ei, făceau spume şi din gură şi din tastatură, falşii eroi din "linia întâi" ba de pe la clinici de chirurgie estetică, de la cabinete ginecologice, sau medici de facebook, care te ameninţau cu expulzarea, extincţia rasei umane sau cereau să piară toţi care nu au servit ce au servit ei. Apropo, gardul de la supermarket ţi-a plăcut, Rarara? Se strecura covidul mai greu prin grilaj?
George e pe aceleaşi meleaguri: "Degeaba încercam să-i convingem pe antivaccinişti că totuşi a existat pandemie şi unii dintre noi s-au îmbolnavit şi au murit. Chiar cu argumente nu avem sanse. În anul 2020 şi 2021 cazurile de îmbolnăvire cu gripa severă au fost cele mai puţine, pentru că lumea purta mască. Formele grave de boală şi decesele au devenit tot mai puţine, din cauza vaccinării în masă mai ales în ţările civilizate. Urmările nefaste ale vaccinurilor şi care duc la moarte subită la tineri sunt ''fake'' şi sunt postate de troli, un caz avem aici, care semnează ''sibian". Au fost câteva cazuri de tineri care au murit, subit, dar, erau doar trecuţi prin boală si nevaccinaţi." Bine George, frumos spus. Am râs puternic la argumentaţia aceasta, zici că e un test de admitere la postat pe pagina lui RO Vaccinare, în vremurile când o ţară întreagă râdea la ele.
Păi luat aşa, pe sărite: cazurile de gripă au scăzut atunci că totul era trecut la Covid. Cred că au fost şi mai puţine fracturi sau constipaţii, că de la atâta hărnicie poate mai scăpau şi la categoria covid. Uite îmi aminetsc cum despre cei arşi într-unul din spitalele care ardeau de voie atunci, că miniştrii erau ocupaţi cu alte chestii, s-a spus, oficial, că sunt trecute la victime covid. Iar bancuri cu "ţările civilizate" nu mai fumez de când ţările civilizate au devenit ţări necivilizate. Apropo, vezi că printre decedaţii aceia sunt şi vaccinaţi care culmea, mai şi făceau mişto de ceilalţi.
"Eu": "Trotinetele parcarte regulamentar, botniţă pe figură, privirea fixă şi pierdută, inexpresivă precum a sectarilor fanatici. Sa nu cumva sa îndrazneşti să tuşeşti sau să strănuţi, că sar pe tine să te ucid". Da, îmi amintesc de una, pe la Lidl, îmi pusesem masca sub nas că mi se luase de ea, mă şi interceptase "Alo-domnu! MASCA!". Apropo, mai ştiţi ce isterie a dat atunci în jurnalişti? Zici că le-a băgat cineva ceva şi în bere şi în vaccin.
"Unu'": "Dar ce-ati căutat dle pe str, Spartacus? Aţi fost pe teren, în interes de serviciu?" L-am căutat pe Spartacus. Aveam un bilet pentru el de la Crassus, îl chema la bere că venise şi Pompei iar Varinia era plecată să aducă shaorme. Lentulus Batiatus m-a chemat şi pe mine, dar am avut treabă.
D'ale Carnavalului răspunde: "I-auziţi domnule Chiseliţă! Ce aţi cautat pe strada Spartacus? Aţi avut permis de trecere pe acolo? Aţi cerut voie de la userimea şi progresimea trotinetistă? Cum aţi îndrăznit să circulaţi pe strada Spartacus fără să menţionati şi să publicaţi adeverinţele necesare pentru acces în zonele controlate de vaccinişti? Ăştia vorbesc de parca ar fi enclava musulmană, ca în occident. Zona NO-GO".
Acelaşi "Unu'" zice că ştie că "redacţia Tribuna şi Sevişul sunt cam departe de str. Spartacus. De-aia m-am mirat cum de-a ajuns in zonă"… Totuşi, dacă ţi-a trecut mirarea, dă un semn. Nu e bine să rămâi aşa că mulţi rămân aşa şi nu e bine.
Mihai: "doar idioţii neagă pandemia şi binefacerile vaccinării. Distanţarea şi purtarea măştii în caz de viroză si/sau pandemie ţine de civilizaţie şi bun simţ. Degeaba se miră herr Chisăliţă…", Adică distanţarea şi masca ŢINE. Păi o ţinea că ie mai multe. Sper să beneficiezi nestingherit de binefacerile vaccinării, ce să zic, unii au alte bucurii în viaţă, nu cel al acului în umăr. Apropo, să-ţi zic un secret, cunosc o mulţime de neînţepaţi care sunt bine-mersi. Chiar dacă au trecut prin boala aia.
Dar comunitatea mascaţionistă nu renunţă: "Gata cu măştile, ele aparţin trecutului negru, demult uitat. Putem iar să tuşim în faţa oricui, să împroşcăm cu bale, colocvial. Să amuţinăm prin autobuze persoanele netrecute pe sub duşuri , din motiv de economie la factura de apă caldă… (Oaie şi ai săi). şi înainte de pandemistan câţi au murit din asta?
Un răspuns îl am şi de la un "coleg" de idei: "…dacă nu vă simţiţi în siguranţă aici în Romania, fara masca, va invit sa emigrati in China. Acolo aveti şi măşti, aveţi şi izolare. De vaccinat vă vaccinează partidul. Cumpărături se fac o dată pe săptămână. O persoană cumpără pentru toata scara. Şi gata cu bâlciul. Nu vă place în libertate, mergeţi sclaveţi in comunism. (…) Noi vom fi fericiţi că am scăpat de voi, voi veţi fi fericiţi că nu deţineţi nimic, toata lumea va fi fericită".
Dincolo de tonul sarcastic şi de anumite aspecte despre care nu ştiu ce să zic despre China (aia cu cel care face cumpărăturile pentru toată scara, cum plătesc tanti-urile facturile la cablu pentru toată strada), în principiu sunt şi eu de părerea că dacă nu-ţi place cât mai e din libertatea mea, sunt ţări ideale care te aşteaptă cu braţele deschise. Astfel, voi ne lăsaţi în pace iar noi suntem lăsaţi în pace de voi. De "binele" vostru nu avem nevoie, serios. La fel cum nu îmi păsa de ăia care cică ieşeau în stradă pentru mine la "Rezist".
La "Gardul lui Ţepeş care protejează pe cei care protejează copiii", mi se spune că "Prin 1985, băiatul actriţei Romy Schneider a murit după ce a căzut pe un asemenea gard…". Uitasem, aşa a fost. Noa, cei de la Protecţia Copilului nu ştiau de asta, nu li s-a prelucrat. Marian: "Primul lucru ce m-a frapat când am ieşit prima dată afară din ţară, a fost lipsa gardurilor la casele în care locuiesc oamenii în tarile civilizate din vest.". Da dar şi Sibiul s-a civilizat: se luptă cu gardurile vii să le desfiinţeze. Prea multă vegetaţie. Apropo de Protecţia Copilului, am aflat "pe surse" că mi s-ar fi cerut de acolo numărul de telefon. Vedeţi că e privat, atenţie.
În loc de încheiere : iar despre trotinete
La "A început campania de blocat trotuarele cu trotinete", domnul Roşu mă contrează că "…chestia cu "amenda pentru cei care au folosit-o ultima oară" tot nu devine practicabilă. Io dacă o pun regulamentar şi vine un "antitrotinetist" (ca Dv., spre ex.) si o ţâpă în Cibin, ce vina am?" I s-a răspuns cam dur (nu o public, e pe site cine e curios) dar uite, domnule Roşu, cum stă treaba: asta pentru că cine o pune regulamentar (pe trotinetă, zic), ea rămâne regulamentar până e luată. NU se oboseşte niciun "antitrotinetist" (ca mine, aşa cum cu bucurie aţi băgat strâmba) să o pună pe invers (pe ea, pe trotinetă) sau să o care în albia râului. Apoi: trotinetele sunt, cum se lăudau cei care ni le-au băgat pe trotuare, monitorizate prin GPS. Apoi, dacă tu o plăteşti la oră, cu aplikaţea de pe smartfon, au de unde să te ia dacă o comiţi. Deci? Până una alta, ipoteza dv este greşită, necâştigător, mai încercaţi data viitoare (…). Pe data viitoare. (va urma).