Articol
Una dintre etapele competiției „Games of Science” a avut loc vineri, 7 martie, la Sibiu și a adus pe scena EduHub tineri pasionați de știință, care și-au demonstrat talentul în a face cunoașterea accesibilă și interesantă pentru toți. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și susținători locali ai programului – Magda Ienci (astronom), Alexandru Calotă (fotograf), Diana Gogonețu (viitor medic), Ariana Cică (viitor sociolog).
Câștigătoarele etapei din Sibiu
Locul I – Maria Denisa Cocîrlea, doctorandă la Biologie la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Prezentarea ei despre utilizarea insectelor și moluștelor invazive pentru obținerea de coloranți naturali în industria textilă a impresionat atât juriul, cât și publicul prin inovație și claritate.
Locul II – Gabriela Țarălungă, studentă la Psihologie la aceeași universitate, a abordat un subiect fascinant: diferențele cognitive și sociale dintre persoanele monolingve și cele multilingve. Studiul ei analizează, printr-o metodă experimentală, modul în care limbile „exotice” influențează percepția realității și interacțiunile sociale.
Cele două câștigătoare vor reprezenta Sibiul în finala națională a competiției.
Premii speciale acordate
Christian Dengel – premiul special pentru originalitate, acordat pentru studiul său asupra utilizării părului uman ca și izolație termică sustenabilă;
Laura Iacomi – premiată pentru emoția provocată prin discursul său despre atitudinea societății față de autism;
Emma Șerban – premiul special pentru curajul cu care a vorbit despre efectul antibacterian al compozitelor de tip nanoparticule și uleiuri esențiale.
Selecția câștigătorilor a fost realizată de un juriu format din experți în știință, educație și comunicare. Membrii juriului au fost: Paula Bozdog, Director Raiffeisen Bank Agenția Sibiu; Ioana Ciocan, lector universitar dr., Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul de Asistență Socială, Jurnalism, Relații Publice și Sociologie, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu; Camelia Dragomirescu, consultant în marketing; Omidea Daniela Flucsă, reprezentant al departamentului de Cercetare Științifică și Internaționalizare, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu; Doris Lupu, jurnalist la Radio Vocea Evangheliei; Alexandra Maranciuc, cercetator dr. ing. la Institutul pentru Studii și Cercetări Interdisciplinare, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu si Cadru didactic asociat la Facultatea de Stiinte, ULBS; Ioan Tăușan, lector universitar dr., Director al Departamentului de Stiințele Mediului, Fizică, Educație fizică și Sport, ULBS.
Potrivit organizatorilor, Games of Science este un proiect dedicat promovării comunicării științifice într-un mod clar, accesibil și captivant pentru publicul larg. Prin sesiuni de training adresate tinerilor cercetători, participanții își dezvoltă abilitățile de a explica concepte științifice complexe într-un limbaj simplu și atractiv. La finalul acestor sesiuni, aceștia își testează abilitățile într-un concurs de prezentări. Următoarea etapa va avea loc la Cluj-Napoca între 13-14 martie.