Articol
Pentru cei care mai au chef să-şi amintească, Piaţa Mare nu e doar locul unde urli după copii, unde stai la terasă ca să consumi sau unde te bucuri de peisajul istoric stând cu nasul în smartfon. Ci e şi locul unde au murit nişte oameni. Şi nu au murit aşa, de moarte naturală, ci cu sprijin neprecupeţit din partea unora care visau ca astfel să le închidă gura şi să-i sperie pe cei din jurul lor, care se săturaseră de regimul comunisto-ceauşist care o luase razna rău de tot. Da, vorbim de decembrie 1989.
Pentru a marca locul şi a ne aminti că libertatea aia a ta nu a fost câştigată la zală sau ai primit-o moca exclusiv de la marile puteri, ci s-a vărsat sânge de om pentru ea, s-au amplasat nişte plăci în pavaj. O idee nu tocmai fericită, pentru că localnicul sau vizitatorul, în majoritatea cazurilor român băştinaş sau turist care e aerian în materie de simboluri, calcă pe ele fără să se uite că acolo, prin placa aceea, locul este unul aparte. Dar asta e, ştii cum sunt sibienii, ştii şi cum sunt românaşii de la noi, nu ai pretenţia.
Dar ai totuşi pretenţia ca acel loc să fie respectat şi protejat măcar de cei care organizează evenimente prin Piaţa Mare. Lucru ce rareori se petrece, nepăsarea fiind în toi şi în zona aceea. Ultima nepăsare este proaspătă, de vineri, de la Întâlnirea Internaţională a Saşilor. Astfel, prin grija organizatorilor, etnicii germani veniţi sau reveniţi la Sibiu au putut admira modul "super geil" de asociere a celor căzuţi în 1989, cu o ladă de gunoi "plastic-metal" galbenă ". Că doar pentru aia s-a murit la 1989: pentru colectare selectivă, parteneriat public-privat, bere, petreceri. E şi cu bonus, că de vrei să te aşezi pe banca de la masa de consum, automat trebuie să CALCI pe placa aceea.
Ce să zic, sincere felicitări şi ştim că se poate şi mai mult. A. au murit unii aici în 1989? Păi să fi murit mai încolo că aici, uite, deranjază. Şi mai vin şi oameni străini care văd că placa aia a fost prost amplasată, exact unde e lada de gunoi. Să o mute şi pe aia mai încolo, nu? Oricum, să nu uităm pentru ce s-a ieşit în 1989: libertate, bere, petreceri în Piaţa mare şi politici verzi.
PS: mulţumesc pe această cale cititorului care mi-a trimis fotografia; din decenţă, am blurat chipurile oamenilor de la mese că ei nu au vină pentru situaţie.