Articol
Cu o primă curiozitate satisfăcută, cea privind lista candidaților la alegerile prezidențiale, ne mai tragem un pas către mult așteptatul tur de scrutin. Avem 11 competitori, cât o echipă de fotbal; una demnă de divizia județeană, dar asta e altă poveste. Șase dintre ei (Cristian Terheş, Lavinia Șandru, Silviu Predoiu, Sebastian Popescu, Daniel Funeriu și John Ion Banu), unii înscriși și în cursa din noiembrie anul trecut, au un potențial, potrivit rezultatelor și sondajelor, de 0,15 – 2%. Restul candidaților au șanse matematice de clasare pe primele cinci poziții. Marele absent este candidatul PSD, știut fiind că social-democrații, liberalii și UDMR îl susțin pe Crin Antonescu. Teoretic. N-am văzut mare zdroabă printre liberali pentru susținerea lui Antonescu, iar de când s-a ridicat un colț de pătură de pe scenariul privind tandemul Nicușor Dan președinte, Ilie Bolojan premier, pasivitatea cu care e tratat teoreticul candidat comun al guvernaților capătă câteva note de oficializare.
Crin Antonescu e, mai degrabă, candidatul PSD (nu degeaba a părăsit barca liberalilor), liderii acestui partid reamintind mai des decât alți parteneri că el e cel susținut. PSD se uită cu un ochi și la Victor Ponta, chiar dacă, oficial, drumurile lor s-au despărțit. Oricum, e pentru prima oară când cel mai mare partid din România are o participare secundară la alegerile prezidențiale. Matematic, în acest moment, ținând cont de scorurile de la alegerile anterioare și de unele susțineri declarate, în turul doi ar trebui să se confrunte Crin Antonescu și George Simion, dar nu e exclusă o finală între Nicușor Dan și liderul AUR. De unde ar putea ciupi voturi noii intrați în cursă? Crin Antonescu, din zestrea lui Ciucă, Ciolacu și Kelemen Hunor, în timp ce Nicușor Dan ar putea lua de la Elena Lasconi și de la foștii independenți din noiembrie, precum Geoană sau Diaconescu.
Victor Ponta poate păstra o părticică din zestrea de la PSD și e posibil să mai „tundă” câteva procente din tabăra așa-zis suveranistă. George Simion își păstrează probabil cele 13 procente din primul tur, la care va adăuga voturi transferate de la Călin Georgescu, dar nu toată zestrea electorală a acestuia (Anamaria Gavrilă spunea că îi dă și ea voturi lui Simion, dar întrebarea e, de unde). Singura care pare să nu ia de la nimeni, ba chiar să piardă ceva din scorul realizat în 24 noiembrie 2024 este Elena Lasconi, cu potențial de clasare pe locul patru sau cinci (dacă nu se va retrage, între timp). Așa stau lucrurile azi, dar ele sunt într-o continuă dinamică și pot fi influențate de acrobațiile de marketing politic ale candidaților. Calendaristic, până în 4 mai nu mai e mult, dar se pot întâmpla foarte multe.