Articol
În cadrul manifestărilor dedicate „Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii” au fost organizate de către asociațiile de revoluționari, Instituția Prefectului Județului Sibiu, autoritățile publice locale, Mitropolia Ardealului și structurile militare din Garnizoana Sibiu, multe activități pentru cinstirea memoriei eroilor Revoluției din Decembrie 1989. La toate activitățile cutumele au fost aceleași, anume: instalarea dispozitivului militar şi îndrumarea personalului participant, primirea invitaţilor; întâmpinarea persoanei oficiale şi salutarea drapelului de luptă; intonarea Imnului Naţional al României; oficierea slujbei religioase de pomenire a eroilor neamului iar în final depuneri de coroane şi jerbe de flori, moment urmat de defilarea detașamentului de onoare.
Ceremonii la monumentele militare
Prima ceremonie a avut loc la Monumentul Eroului Niță Octavian (de la U.M.01606, pe Vasile Milea). Ulterior ceremonii asemănătoare au avut loc la Monumentul Eroilor Revoluţiei al Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” și la Monumentul Eroilor Revoluţiei din faţa Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu. În acest periplu al comemorării a fost și ceremonia de la Monumentul Eroului Dumitru Croitoru (de la sediul I.S.U. Sibiu)
În faţa Centrului Cultural “Ion Besoiu” Sibiu
Și în acest punct fierbinte și sângeros din 1989, comemorarea a fost la fel de emoționantă. În fața simbolicei creații monumentale concepută de arh. Gheorghe Șeptilici, după primirea invitaţilor, asistența a ținut un moment de reculegere pe durata a celor trei minute când clopotele tuturor lăcaşelor de cult din Sibiu au bătut simultan. După întâmpinarea reprezentantului Guvernului României în teritoriu şi salutarea drapelului de luptă și după intonarea Imnului Naţional al României a fost oficiată slujba religioasă de pomenire a eroilor neamului de un sobor de preoți în frunte cu IPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În acest punct de referință au adus un pios omagiu eroilor martiri decedați în Decembrie 1989 Prefectul judeţului Sibiu- Mircea Crețu, Viceprimarul Municipiului Sibiu -Helmut Lerner, Comandantul Garnizoanei Sibiu – gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiţă Bârsan. Alături au mai fost Locțiitorul comandantului Garnizoanei Sibiu și comandant al Centrului Militar Zonal Sibiu, col.dr. Mihai Adrian Zisu; Șeful I.P.J. Sibiu – chestor Tiberiu Iulian Ivancea; Șeful D.J.T.S. Sibiu – gl.bg. Cosmin Popescu Părpăuți; Șeful D.R.I. Transilvania Sud – gl.bg. Dumitru Tomi ; Șeful I.J.J. Sibiu – col. Marius Gândilă; Șeful I.S.U. Sibiu – lt.col. Lucian Trefaș; Locțiitorul comandantului Garnizoanei Sibiu pentru probleme de stat major – col. Radu Dinu; precumn și Comandanții unităților militare, însoțiți de 10 cadre militare civile. Am remarcat prezența Președinților asociațiilor de revoluționari și a membrilor acestora. După ceremonia de depuneri de coroane şi jerbe de flori, Garda de onoare de nivel de companie, formată din 3 plutoane a câte 15 militari fiecare, de la U.M. 01512. având în frunte pe Comandantul gărzii au dat onorul cuvenit în timpul defilării pe acordurile interpretate de Muzica Militară a Garnizoanei Sibiu.
Lacrimile de la cimitir
Monumentul Eroilor Revoluţiei din Cimitirul Municipal Sibiu a reunit oficiali dar și urmașii eroilor martiri. Aici au fost depuse coroane şi jerbe de flori de Asociaţia pentru Cinstirea Eroilor Martiri ai Revoluției din Decembrie 1989 Sibiu; Asociaţia Răniţii Revoluţiei 22 Decembrie 1989 Sibiu și Asociaţia Sibiu Decembrie ’89. Sâmbătă 21.12.2024, începând cu ora 08.30 și până la ora 12.30, la Biserica de pe Bulevardul Mihai Viteazul din Sibiu se va oficia o slujbă religioasă de pomenire a eroilor Revoluției din Decembrie 1989. La slujbă vor mai participa polițiști de la IPJ SIBIU, militari de la ISU SIBIU, de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Sibiu, de la UM 02554, militari de la UM 01606, UM 01612, UM 01434, UM 01557, UM 01512, și de la UM 02310, precum și preoți militari.
Imagini care trebuie să ne rămână pe retină
Cercul Militar Sibiu este în această perioadă gazda expoziției FOTODOCUMENT în care o să regăsiți: jalea, ura, bucuria, revolta, incertitudinea … surprinse în cadre care trebuie să rămână pe retina generațiilor de azi și de mâine … pentru a nu uita dar și pentru a prețui cum se cuvine libertatea și democrația reală.