Articol
De Ziua Armatei României, a avut loc comemorarea a 425 de ani de la Bătălia de la Șelimbăr. Evenimentul s-a desfăşurat la "Movila lui Mihai", loc cunoscut de sibieni ca "La Troiţă", de unde se spune că voievodul Mihai Viteazul a condus, la 28 octombrie 1599, bătălia împotriva trupelor transilvănene ale lui Andrei Bathory. Aici, strucuturile militare din Garnizoana Sibiu împreună cu Asociaţia "Cultul Eroilor" şi Primăria Comunei Şelimbăr au organizat un scurt ceremonial militar.
Ceremonialul a debutat cu intonarea Imnuluii Naţional "Deşteaptă-te române", urmat de un Te Deum oficial de un sobor de preoţi. O evocare a Bătăliei de la Şelimbăr a fost făcută de către dr. Cosmin Roman, muzeograful Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu". A urmat momentul principal al evenimentului, depunerea de coroane de flori.
Au fost depuse coroane de flori din partea Instituţiei Prefectului Judeţului Sibiu, Consiliului Judeţean, Garnizoanei Sibiu, Primăriei Şelimbăr şi Asociaţiei "Cultul Eroilor".
Troiţa de la Şelimbăr, amintiri de la inaugurare
Inaugurarea Troiţei de la Şelimbăr a fost imortalizată în revista Transilvania, care, în numărul din august-februarie 1926 prezintă un articol numit "Raportul general prezentat de comitetul central al "Asociaţiunii pentru literatura română şi cultura poporului român, – Astra asupra lucrărilor sale şi a situaţiunii acestei instituţiuni în anul 1925". Aici se spune, la capitolul "Troiţe şi monumente artistice", că au fost puse la dispoziţie patru troiţe, din partea Societăţii "Mormintele eroilor". Una dintre acestea a fost inaugurată "în cadrul unor frumoase serbări, în ziua de 15 Noemvrie, la Şelimbăr, pe movila unde sunt înmormântaţi eroii căzuţi în lupta lui Mihai Viteazul cu Andrei Batory".
Aici avem detalii şi cu privire la desfăşurarea evenimentului: "Inaugurarea s'a făcut în cadrele unor frumoase serbări. Serviciul divin a fost oficiat de I.P.S. Sa Mitropolitul Nicolae Bălan cu asistenţă numeroasă. Din partea guvernului au participat la inaugurare, dnii miniştri Al. Constantinescu, ministrul de agricultură şi dl Alexandru Lapedatu, ministrul cultelor şi artelor. Cu această ocazie dl ministru Al. Lapedatu a ţinut o prea frumoasă conferenţă despre Mihai Viteazul, dăruind şi suma de 100,000 Lei pentru ridicarea de troiţe în amintirea lui Mihai Viteazul: la Guruslău şi Mirislău". Asociaţiunea ASTRA a mai mulţumit cu acest prilej Societăţii "Mormintele eroilor" pentru troiţe, Corpului VII Armată din Sibiiu "pentru sprijinul acordat la nivelarea terenului, facerea şoselei, din şoseaua naţională la troiţă" şi "comunelor din plasa Sibiiului, fără deosebire de naţionalitate, pentru cele 800 cară de petriş şi nisip la petruirea şoselei". Monumentul a mai fost refăcut în 1988, de către Ioan Cozma. Atunci i s-a montat şi un gard care a rezistat până când a fost tăiat complet, pentru că era din fier.
Un monument lăsat de izbelişte
Movila lui Mihai se află acum într-o stare deplorabilă, ea fiind complet neîngrijită. Pe lângă faptul că se află acum într-o zonă de agrement ciudat cu automobile şi şoferi de automobile, la care se adaugă şi un traseu al utilajelor grele care lucrează la noile blocuri, locul mai este este vandalizat şi la propriu.
Movila este "roasă" de roţile motocicletelor care o folosesc pe post de pantă de urcat-coborât, placa explicativă este distrusă clar cu intenţie, treptele sunt într-o stare pentru care "deteriorat" este un compliment. Pentru ceremonialul de vineri, s-a aruncat, totuşi ceva pietriş pe drumul ce face legăuira dintre prelungirea bd. Mihai Viteazu şi Troiţă. Suntem curioşi dacă lucrările de reabilitare vor continua sau se vor opri aici.
Aşa cum era de aşteptat, nimeni dintre localnici nu a fost interesat de momentul festiv, cu excepţia câtorva conducători auto care ori mergeau să arunce pământ cine ştie pe unde prin decor, ori s-au trezit cu locul de "relaxare" ocupat. Ambele categorii au fost întoarse din drum te toată perioada desfăşurării ceremonialului.